ΕΛΛΑΔΑ

WSJ: Πόλωση μέσω του φόβου επιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς

wsj-πόλωση-μέσω-του-φόβου-επιχειρεί-ο-αντ-753519

Στην πόλωση μέσω του φόβου που επιχειρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να προχωρήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στα τρία σενάρια που προβλέπουν οι αγορές σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλθει στην πρωθυπουργία, αναφέρονται δύο διαφορετικά δημοσιεύματα της Wall Street Journal.

Στο πρώτο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας τονίζεται πως ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να τρομάξει τους ψηφοφόρους παρά να προσπαθήσει να τους πείσει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να είναι ένα «τέχνασμα» για να εξουδετερώσει την όλο και αυξανόμενη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται να ανατρέψει τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις και να υποχρεώσει τους πιστωτές να αναλάβουν μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης να παραμένουν ανοιχτές, ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι θα επιτρέψουν στη μη δημοφιλή κυβέρνησή του να διατηρήσει τη διακυβέρνηση αντί να ρισκάρουν περαιτέρω χάος, παραδίδοντας στο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία για τις συνομιλίες σχετικά με την έξοδο από το πρόγραμμα. Αυτή η στρατηγική είναι ενδεικτική των ευρύτερων πολιτικών αποτυχιών που έχουν φέρει την Ελλάδα σε αυτή τη στενωπό», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως από το 2010 η Αθήνα έχει μειώσει τις συντάξεις, τις δαπάνες για την υγεία και τον δημόσιο τομέα, και ως αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού της χώρας έχει υποχωρήσει και η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης, ωστόσο σχεδόν κανένας Έλληνας πολιτικός, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, δεν έχει ασχοληθεί με το να προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους για τα πλεονεκτήματα της υιοθέτησης επώδυνων μεταρρυθμίσεων σήμερα , ώστε να έρθει ταχύτερη, βιώσιμη ανάπτυξη αύριο. Η Wall Street Journal σημειώνει πως αντιθέτως ο Αντώνης Σαμαράς έχει προσπαθήσει να ανακόψει κάποιες μεταρρυθμίσεις, δήθεν για να δείξει την ανεξαρτησία του από την τρόικα.

«Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εναντίον της διάσωσης και των μεταρρυθμίσεων που τη συνόδευαν όταν ξεκίνησε το 2010, προτού τις υποστηρίξει το 2012, αφού κέρδισε τις εκλογές. Τώρα η στρατηγική του είναι να φοβίσει τους ψηφοφόρους αντί να τους πείσει», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα και καταλήγει πως «θα βοηθούσε εάν, αντί να φοβούνται την δημοκρατία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες γινόταν καλύτεροι σε αυτή».

Το ενδεχόμενο πρωθυπουργίας Τσίπρα

Άλλο δημοσίευμα της Wall Street Journal εστιάζει στον ΣΥΡΙΖΑ και στο γεγονός ότι εμφανίζεται ότι έχει αλλάξει μετά τις εκλογές του 2012 και ότι είναι ένα πιο μετριοπαθές φιλο-ευρωπαϊκό κόμμα που δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν μεγάλα ελλείμματα στο προϋπολογισμό ή ξεφάντωμα προσλήψεων στο Δημόσιο.

Η εφημερίδα σημειώνει πως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξακολουθεί να είναι προσηλωμένο στη μείωση του χρέους και να θεωρεί πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων. «Οι επενδυτές αμφιβάλλουν, επίσης, αν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα πετύχει εκεί που απέτυχε ο κ. Σαμαράς, σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση ελάφρυνσης του χρέους. Αυτό αντανακλά, εν μέρει, μια αυξανόμενη πλειοψηφούσα γνώμη, η οποία εκτιμά πως τα χρέη της Ελλάδας είναι βιώσιμα. Αν και το ονομαστικό χρέος είναι υψηλό, καθώς ξεπερνά το 170%, το μακροπρόθεσμο μέσο επιτόκιο είναι μόλις 2,3%, χαμηλότερο από αυτό πολλών άλλων χωρών της ευρωζώνης», σημειώνει η WSJ.

Ακόμη, υποστηρίζει πως υπάρχουν τρεις «σχολές σκέψης» ως προς το τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας στις αρχές του επόμενου έτους.

Όπως τονίζει η Wall Street Journal:

  • Ορισμένοι υποστηρίζουν πως δεν έχει πιθανότητα να κερδίσει στην αντιπαράθεση με την τρόικα και έτσι θα καταλήξει εσκεμμένα ή κατά λάθος να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.
  • Άλλοι πολιτικοί παρατηρητές λένε πως ο κ. Τσίπρας είναι πιθανότερο να ακολουθήσει τη μακρά και επαίσχυντη ελληνική παράδοση της απόρριψης των πιο ανόητων πολιτικών και ακραίων απαιτήσεων τη στιγμή που θα εκλεγεί – όπως έκανε και ο κ. Σαμαράς το 2012.
  • Η τρίτη σχολή σκέψης λέει ότι ο κ. Τσίπρας πράγματι θα κάνει αναστροφή, όμως όχι γρήγορα. Οι επενδυτές φαίνεται να στοιχηματίζουν πως η Ελλάδα μόνη της θα επωμιστεί τις συνέπειες του κ. Τσίπρα με μια καθυστερημένη ανάκαμψη και βραδύτερη πτώση της ανεργίας.

«Το αν αξίζει να καταβληθεί αυτό το τίμημα ώστε να ξεφορτωθεί η Ελλάδα τις πολιτικές ελίτ, τις οποίες πολλοί κατηγορούν για την κρίση -ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαλείψει αντί να διαιωνίσει το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά που πολλοί σχετίζουν με αυτές τις ελίτ- είναι κάτι που μόνο οι Έλληνες μπορούν να κρίνουν», καταλήγει το δημοσίευμα της Wall Street Journal.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου