ΕΛΛΑΔΑ

Διακινητές μπλοκάρουν τη διαδικασία ασύλου, καταγγέλλουν σύροι πρόσφυγες

διακινητές-μπλοκάρουν-τη-διαδικασία-753734

Σε καταγγελίες ότι οι διακινητές κρατούν «ομήρους» σύρους πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν στο Σύνταγμα, μπλοκάροντας τη διαδικασία απόδοσης πολιτικού ασύλου προχώρησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Αγ.Συρίγος και εκπρόσωπος των σύρων προσφύγων.

Όπως επισημάνθηκε την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, από την Παρασκευή είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ προσφύγων και υπουργείου Εσωτερικών. Η συμφωνία προέβλεπε ότι οι πρόσφυγες θα αιτούνταν πολιτικού ασύλου και θα αποχωρούσαν το μεσημέρι του Σαββάτου, όπως αναφέρει το Έθνος.

Ωστόσο, τόσο ο κ. Συρίγος όσο και ο εκπρόσωπος των προσφύγων κατήγγειλαν ότι το μεσημέρι του Σαββάτου ανάμεσα στους Σύρους της πλατείας Συντάγματος εμφανίστηκαν ξαφνικά «νέα πρόσωπα». Σύμφωνα με τις καταγγελίες, είχαν οδηγηθεί εκεί από διακινητές μεταναστών που επιθυμούν να δώσουν την εικόνα ότι η παροχή πολιτικού ασύλου δεν εξασφαλίζει τους πρόσφυγες.

Στόχος των διακινητών είναι να εισπράξουν από τους πρόσφυγες ποσά που υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς αναμένουν να λάβουν από 4.000 έως 10.000 ευρώ κατά άτομο για να εκδώσουν παράνομα ρουμανικά διαβατήρια ή πλαστές ταυτότητες και αεροπορικά εισιτήρια, ώστε οι μετανάστες να φύγουν από την Ελλάδα.

Όπως υποστήριξαν οι πρόσφυγες, οι διακινητές δεν είναι Έλληνες, αλλά σουδανικής, αιγυπτιακής και συριακής καταγωγής.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Συρίγος είπε για τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου:

«Κάποιοι απήργησαν για κάποιες μέρες, αλλά δεν ήταν μια συγκροτημένη απεργία πείνας. Έκαναν 5-10 μέρες, αλλά τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρχε απεργία πείνας. Ήταν περισσότερο κινήσεις συμβολικές, για να τονίσουν το πρόβλημά τους.

Η πραγματικότητα είναι αυτή (ότι πήγαιναν και άσχετοι στο Σύνταγμα) και είχε αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος από το Σάββατο το μεσημέρι και πήγαν καινούργιοι και εγκαταστάθηκαν στην πλατεία.

Επειδή παρακολουθούσα διαρκώς τι γίνεται, ρώτησα τους ανθρώπους του Συντονιστικού τι γίνεται, διότι πήγαιναν στην πλατεία Συντάγματος και μετά μου είπανε ότι δεν θέλουν να ξανασχοληθούν με το θέμα, διότι κινδυνεύει η ζωή τους. Ρώτησα από ποιους και μου είπαν από τους λαθροδιακινητές, οι οποίοι είχαν φέρει καινούργιους στην πλατεία Συντάγματος. Ο σκοπός των λαθροδιακινητών ήταν να αποδείξουν ότι η διαδικασία ασύλου που προτείνουμε είναι μια διαδικασία που δεν ισχύει, διότι αν μπουν οι πρόσφυγες σε αυτήν, αυτομάτως φεύγουν από τα δίχτυα τους και κοστίζει από 4.000 ως 10.000 ευρώ το κεφάλι.

Οι συγκεκριμένοι λοιπόν είχαν κάθε λόγο να τινάξουν τη διαδικασία του ασύλου στον αέρα και να πουν ότι δεν ισχύει και για αυτό έφερναν καινούργιο κόσμο στην πλατεία και έλεγαν ότι δεν φεύγουμε μέχρι να δικαιωθούμε και όλα αυτά. Δεν ξέρω τι έγινε, αλλά υποθέτω πως ναι (έφυγαν ειρηνικά). Και μιλώ για τους ανθρώπους που πραγματικά βρίσκονταν στο Σύνταγμα όλες αυτές τις ημέρες. Ήταν επτά γυναίκες και έξι παιδιά που μεταφερθούν σε κάποιες δομές (του Δήμου) και οι υπόλοιποι θα αφεθούν ελεύθεροι.»

Οι Σύροι απομακρύνθηκαν από την πλατεία Συντάγματος τα ξημερώματα της Δευτέρας με επέμβαση της αστυνομίας. Η επιχείρηση έγινε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα. Όσοι πρόσφυγες βρίσκονταν ακόμα στην πλατεία μεταφέρθηκαν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, η οποία βρίσκεται στην οδό Πέτρου Ράλλη.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση των προσφύγων βρέθηκε προσωρινή λύση στο θέμα της στέγασής τους.

Ήδη, από την Παρασκευή αρκετοί από τους πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες με παιδιά, μεταφέρθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου