ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Μείζον πολιτικό ζήτημα οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

τσίπρας-μείζον-πολιτικό-ζήτημα-οι-αλλ-1865

Αιφνιδιαστική συνάντηση το πρωί της Παρασκευής είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη θέση ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα.

Οι δικηγόροι απεργούν για τρίτη ημέρα την Παρασκευή και έχουν εξαγγείλει αποχή από τα καθήκοντά τους την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΔΣΑ εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις για το περιεχόμενο των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο οποίος ευνοεί όπως είπε απροκάλυπτα τις τράπεζες και όχι τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών.

«Στηρίζουμε τα αιτήματα των δικηγόρων και των αγώνα τους υπέρ των πολιτών» δήλωσε ο κ. Τσίπρας ο οποίος όπως εξήγησε στους συνεργάτες του, αλλά και στον κ. Αλεξανδρή το νομοθέτημα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τους δικηγόρους, αλλά όλο τον ελληνικό λαό.

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ επαίρεται για το δήθεν κατόρθωμα της ρύθμισης των δόσεων στην καταβολή των οφειλών, εισάγει, αντίθετα με τα όσα εισηγούνται ο νομικός κόσμος και η δικηγορική και δικαστική κοινότητα, προς ικανοποίηση των επιταγών της Τρόικας και των Τραπεζών, ένα νέο καθεστώς ομηρίας και εξαθλίωσης των Ελλήνων πολιτών.

Πλειστηριασμοί fast track, πολλαπλές και ηλεκτρονικές κατασχέσεις, εκποίηση των ακινήτων των οφειλετών σε τιμές απαξίας, ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών έναντι των εργαζομένων και του Δημοσίου, ουσιαστική ακύρωση της ένδικης προστασίας και της δικονομικής άμυνας προς όφελος των πιστωτών, βουβές δίκες στα χαρτιά χωρίς μάρτυρες, υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου ως νομικού συμπαραστάτη του πολίτη, είναι μερικές από τις αλλαγές με τις οποίες οι εμπνευστές της επιχειρούν να πλήξουν ξανά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την αξιοπρέπεια των λειτουργών και συλλειτουργών της και κυρίως να διαιωνίσουν την αδικία σε βάρος των πιο αδύναμων πολιτών υπονομεύοντας κάθε προσδοκία δίκαιης δίκης.

Η κυβέρνηση εξάλλου αγνόησε προκλητικά τις επιστημονικές ενστάσεις και τις συλλογικές αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων και των Δικαστικών Ενώσεων που ομόφωνα ζητούν την απόσυρση αυτών των διατάξεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης επεσήμανε ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα που θα επηρεάσει δραματικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του κόμματος στις κινητοποιήσεις των δικηγόρων οι οποίοι αγωνίζονται για την προάσπιση του δικαιώματος κάθε πολίτη στη δικαστική προστασία και τη νομική συμπαράσταση».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου