ΕΛΛΑΔΑ

Ντόμινο καταλήψεων στα πανεπιστήμια για το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα

ντόμινο-καταλήψεων-στα-πανεπιστήμια-4638

Σε αναβρασμό βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς η πρόταση των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών συνελεύσεων και τη λήψη των όποιων αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.

Τέσσερις πανεπιστημιακοί χώροι στην Αθήνα τελούν υπό κατάληψη, ενώ οι φοιτητές ετοιμάζουν και άλλες κινητοποιήσεις προκειμένου να αντιδράσουν στα όσα εξαγγέλλει ο πρύτανης, Θ.Φορτσάκης.

Νέο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Αθήνα από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), σύμφωνα με Τα Νέα.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ομάδα φοιτητών προχώρησε το πρωί της Τετάρτης σε κατάληψη της κοσμητείας των Επιστημών Υγείας, ενώ σε ανάλογη ενέργεια προχώρησε και ομάδα φοιτητών στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Kατάληψη μέχρι την Παρασκευή αποφάσισε και η γενική συνέλευση της Νομικής.

Κατάληψη από αύριο, Παρασκευή, οργανώνεται και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Η ένταση μεταφέρθηκε και στο ΕΜΠ, όπου διεκόπη η συνεδρίαση της Συγκλήτου από ομάδα φοιτητών.

Ο πρύτανης, Γιάννης Γκόλιας, δέχτηκε να εκφράσουν τις απόψεις τους και στη συνέχεια να αποχωρήσουν ώστε να ληφθούν αποφάσεις από το σώμα, ωστόσο εκείνοι επέμεναν να τοποθετηθούν τα μέλη της Συγκλήτου επί της ανακοίνωσης Φορτσάκη και μάλιστα να την καταδικάσουν υπογράφοντας συγκεκριμένο κείμενο.

Κατόπιν αυτού η συνεδρίαση διακόπηκε και οι φοιτητές παρέμειναν στον χώρο του γραφείου της Πρυτανείας του ΕΜΠ το οποίο ελέγχουν και ουσιαστικά έχουν καταλάβει.
Πηγές από το ΕΜΠ τονίζουν στο «Βήμα» ότι ο πρύτανης θα κάνει προσπάθεια να συγκαλέσει εκ νέου τη Σύγκλητο ώστε να αποφασίσουν από κοινού τις περαιτέρω κινήσεις τους απέναντι στην κατάληψη που βρίσκεται εν εξελίξει.

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια Πάτρας και Ρεθύμνου.

Ο ίδιος ο κ. Φορτσάκης δήλωσε στο «Βήμα» ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επέμβαση της Αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Αντεγκλήσεις φοιτητών

Ωστόσο, όπως αναφέρουν Τα Νέα, δεν είναι όλοι οι φοιτητές που αντιδρούν στην πρόταση Φορτσάκη, γι’ αυτό και υπάρχουν αντεγκλήσεις ανάμεσά τους. Η ΔΑΠ κατηγόρησε την παράταξη ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) ότι μέλη της επιτέθηκαν με βίαιο τρόπο σε δικά της μέλη και σε ανεξάρτητους φοιτητές στο θυρωρείο της Νομικής Σχολής.

Η αντιπαράθεση έλαβε πολιτικά χαρακτηριστικά και μεταφέρθηκε και στους πανεπιστημιακούς. Η παράταξη Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αριστερές κινήσεις εκτός Κοινοβουλίου) ζήτησε την παραίτηση Φορτσάκη, κατηγορώντας τον ότι «ντροπιάζει» την πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Ακριβώς πάνω στη συνταγή της τρόικας για κατάργηση των απεργιών των εργαζομένων μέσω της απαίτησης για απόλυτη πλειοψηφία στις αποφάσεις προσμετρώντας πάντα τον σιωπώντα, τον τρομοκρατημένο ή αδιάφορο στις γραμμές τους ο κ.Φορτσάκης μέσα από “ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα” επιχειρεί να ορίσει τους συνομιλητές του. Στην πράξη ο κ. Φορτσάκης και οι κυβερνητικοί κύκλοι θέλουν να καταργήσουν το βασικό κύτταρο δημοκρατίας μέσα στα Πανεπιστήμια, να στερήσουν το δικαίωμα στους φοιτητές να έχουν συλλογική έκφραση, να καταστείλουν το φοιτητικό κίνημα» αναφέρει.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου