ΕΛΛΑΔΑ

Αντίθετοι στις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας φορείς της Δικαιοσύνης

αντίθετοι-στις-αλλαγές-στον-κώδικα-πο-5074

Την πλήρη αντίθεσή τους στις διατάξεις του νομοσχέδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο επέρχονται αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εξέφρασαν δικηγόροι, δικαστές, συμβολαιογράφοι και κοινωνικοί φορείς, όπως η ΑΔΕΔΥ, κ.ά..

Μιλούν για αρνητικές «επιπτώσεις στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη», δηλώνοντας αντίθετοι στην κατάργηση του ακροατηρίου στις πολιτικές δίκες. Προειδοποιούν ότι επανέρχεται η προσωποκράτηση για διαφορές ιδιωτών, ενώ για τους πλειστηριασμούς λένε ότι οι ρυθμίσεις ωφελούν μόνο τις τράπεζες, καθιερώνοντας το «δίκαιο του δυνατού».

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Β.Αλεξανδρής, οι πρόεδροι όλων των δικαστικών Ενώσεων, των δικαστικών επιμελητών, ορισμένων Δικηγορικών Συλλόγων, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΕ, κ.λπ., παραχώρησαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΔΣΑ.

Ο κ. Αλεξανδρής, υπογράμμισε κατ΄αρχάς, ότι οι τροποποιήσεις του επίμαχου νομοσχεδίου αφορούν στον κάθε πολίτη και συνεπάγονται «επιπτώσεις στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του, ενώ επιδρούν εν τέλει καθοριστικά στην πραγμάτωση του δικαίου σε κάθε ατομική περίπτωση».

Σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται στα πρωτοβάθμια δικαστήρια ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε, ότι καταργείται η εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο και προσέθεσε:

«Αυτή η βουβή συζήτηση μπορεί μάλιστα να λάβει χώρα χωρίς την παρουσία διαδίκων ή πληρεξουσίων δικηγόρων! Στη συνέχεια, προβλέπεται η δυνατότητα να επαναληφθεί η συζήτηση, δηλαδή να υπάρξει κατ’ αντιδικία προφορική εξέταση του μάρτυρα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από το δικαστήριο και σε περίπτωση Πολυμελούς Δικαστηρίου τούτη διεξάγεται μόνον ενώπιον του εισηγητή και όχι της όλης σύνθεσης».

Ακόμη, ο κ. Αλεξανδρής ανέφερε, ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα προκαλέσουν σειρά σοβαρών προβλημάτων στην πράξη για όλους (πολίτες-διαδίκους, δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς) και είναι βέβαιο, ότι θα επιφέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, από αυτό που επικαλούνται οι συντάκτες του ότι επιδιώκουν».

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αναγκαστική εκτέλεση (πλειστηριασμοί, κ.λπ.), εξυπηρετούν αποκλειστικά τις τράπεζες, είπε ο κ. Αλεξανδρής, ενώ είναι «σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης», όπως ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Αλεξανδρής εξέφρασε την αντίθεση του «στην διατήρηση των υψηλών παραβόλων και της καταβολής του δικαστικού ενσήμου κατά τη συζήτηση της αγωγής, ακόμη κι αν το αίτημα είναι αναγνωριστικό».

Αντίθετος δήλωσε και με την «επαναφορά της επιβολής προσωρινής κράτησης και κατά εμπόρων για εμπορικές απαιτήσεις» κάτι που είναι «αμφίβολης συμβατότητας με την ΕΣΔΑ».

Στην συνέχεια, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, ανέφερε, ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο επέρχεται η κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης και αναβαθμίζεται σε κυρίαρχο αποδεικτικό μέσο η ένορκη βεβαίωση, δηλαδή, «ενός μέσου το οποίο κατά την εκτίμηση όλων μας, θεωρείται το ολιγότερο αξιόπιστο».

Ακόμη, η κυρία Θάνου, υπογράμμισε, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αγνόησε τις παρατηρήσεις των φορέων της Δικαιοσύνης, για την εμμάρτυρη κατάθεση, παρά την σημείωση τους ότι «η εξέταση του μάρτυρα ενώπιον του δικάζοντος δικαστή, αποτελεί το κλειδί για την εξεύρεση της αλήθειας και την ορθή επίλυση της διαφοράς».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη επεσήμανε ότι ο νομοθέτης κωφεύει στα προβλήματα της Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Κ.Βλαχάκης, τόνισε, ότι το νομοσχέδιο έχει «καλή πρόθεση, αλλά για την κόλαση» και τόνισε, ότι από το νομοσχέδιο ωφελούνται μόνο οι Τράπεζες, ενώ καθιερώνεται το «δίκαιο του δυνατού».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος Ευθ. Πρεκετές, ανέπτυξε διεξοδικά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στον τομέα των πλειστηριασμών και πολύ περισσότερο, όταν θα ξεκινήσει ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γρηγ.Καλομοίρης, κάλεσε τους φορείς της Δικαιοσύνης σε κοινές κινητοποιήσεις, αλλά τους παρότρυνε να συμπορευθούν σε ένα κοινό αγώνα.

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους θα συνέλθει μεθαύριο, Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 στα γραφεία το Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του δικηγορικού σώματος, καθώς την ημέρα αυτή λήγει η τριήμερη πανελλαδική αποχή των δικηγόρων.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου