ΕΛΛΑΔΑ

ΗΠΑ: Η Γερουσία απέρριψε το σχέδιο Ομπάμα για μεταρρύθμιση της NSA

ηπα-η-γερουσία-απέρριψε-το-σχέδιο-ομπά-5339

Η αμερικανική Γερουσία σκότωσε εν τη γενέσει του το νομοσχέδιο «USA Freedom Act» για τον τερματισμό του εγχώριου μαζικού προγράμματος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την NSA, το οποίο καταρτίστηκε στη σκιά του σάλου που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν έχοντας την υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα, της Σίλικον Βάλεϊ και οργανώσεων για την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών.

Το νομοσχέδιο θα έριχνε τους τίτλους τέλους στην εγχώρια μαζική συλλογή στοιχείων τηλεφωνικών κλήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), υποχρεώνοντας την Υπηρεσία να ζητήσει δικαστική εντολή για την ανάλυση δεδομένων σε υποθέσεις τρομοκρατίας και την άντληση δεδομένων που διατηρούν οι πάροχοι τηλεφωνίας.

Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης της NSA συγκέντρωσαν 58 ψήφους σε σύνολο 100, αντί των 60 που ήταν αναγκαίες για να έλθει η πρόταση στην ημερήσια διάταξη της Γερουσίας ώστε να τεθεί προς συζήτηση.

Σχεδόν το σύνολο των Ρεπουμπλικανών ψήφισαν κατά του σχεδίου, τασσόμενοι κατά μίας «τόσο ριζικής», όπως αναφέρουν, αμφισβήτησης των εξουσιών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), η οποία που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνοούντεν τον Ιούνιο του 2013.

Υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικανοί υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο θα ωφελήσει τους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών, περιλαμβανομένων των τζιχαντιστών στου Ισλαμικού Κράτους (IS).

Η έκβαση της ψηφοφορίας συνιστά πλήγμα για τον Μπαράκ Ομπάμα και απομακρύνει κατά πολύ το ενδεχόμενο επιστροφής του νομοσχεδίου προς εξέταση, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών στη Γερουσία από 1ης Ιανουαρίου.

Μέχρι την 1η Ιουνίου 2015, ο νόμος που ρυθμίζει τη δραστηριότητα της NSA πρέπει να ανανεωθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο. Πέραν αυτής της ημερομηνίας, εκπνέει η ισχύς του παρόντος νόμου.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης, που ονομάσθηκε USA Freedom Act, είχε ως στόχο την ανανέωση και αναθεώρηση του Patriot Act, που είχε εγκριθεί με επείγουσες διαδικασίες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, κατά τρόπο με τον οποίο θα περιόριζε τις δυνατότητες παρακολούθησης της NSA στις ΗΠΑ και θα αύξανε την διαφάνεια στη λειτουργία της, ώστε να τερματιστούν ορισμένες πρακτικές που σόκαραν την αμερικανική κοινή γνώμη.

«Ήταν ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία για τη μεταρρύθμιση του προγράμματος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων με την παράλληλη διατήρηση της ικανότητας της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί αυτό το εργαλείο για να εμποδίζει [τρομοκρατικές] επιθέσεις» δήλωσε μετά την ψηφοφορία η δημοκρατική πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Νταϊάν Φάινστάιν.

«Η απόρριψη του νόμου εγγυάται ότι τα προγράμματα μαζικών παρακολουθήσεων της NSA θα συνεχισθούν επί τουλάχιστον έξι μήνες, και εν δυνάμει για περισσότερο» ανακοίνωσε το Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Tεχνολογία (Center for Democracy and Technology), μεταξύ των θεσμών που είχαν προωθήσει τη μεταρρύθμιση.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου