ΕΛΛΑΔΑ

Ανήλικος πρόσφυγας καταδικάστηκε ως διακινητής με στοιχείο-φάντασμα

ανήλικος-πρόσφυγας-καταδικάστηκε-ως-56822

Σε επτά χρόνια και τέσσερις μήνες φυλακή καταδικάστηκε σύρος ανήλικος με την κατηγορία της μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που τον οδήγησαν στη φυλακή είναι οι μαρτυρίες δύο λιμενικών και ένα χαρτί-φάντασμα που δεν κατατέθηκε ποτέ στο δικαστήριο.

Στις 2 Μαΐου 2014, ο 17χρονος Μοχάμεντ Ραμπία Αμπάς Ισμαήλ συνελήφθη από άνδρες του Λιμενικού Μυτιλήνης, οδηγήθηκε σε ανάκριση και στη συνέχεια στις φυλακές ανηλίκων, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο 17χρονος ξεκίνησε, σύμφωνα με τους συγγενείς του, το ταξίδι του μαζί με τον θείο και τα αδέλφια του από τη Συρία. Προσπαθούσε να μπει μέσω Τουρκίας με λέμβο στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου, με τελικό προορισμό τη Σουηδία, όπου τον περίμεναν οι συγγενείς του.

Οι δύο λιμενικοί ισχυρίστηκαν ότι είδαν τον 17χρονο να σκίζει τη βάρκα, κάτι που ο ίδιος το αρνείται. Ο ένας από τους δύο άνδρες του Λιμενικού ισχυρίστηκε, επίσης, ότι είδε τον 17χρονο να σκίζει ένα χαρτί και να το πετά στη θάλασσα.

Ο μάρτυρας είπε ότι μάζεψε τα κομμάτια που είχαν πέσει στη θάλασσα, τα ένωσε και αναγνώρισε οδηγίες στα αγγλικά από διακινητή. Όταν όμως του ζητήθηκε από το δικαστήριο να δείξει το στοιχείο αυτό, ο λιμενικός απάντησε ότι το ξαναπέταξε στη θάλασσα.

Ο 17χρονος αρνήθηκε το συμβάν, αλλά και επισήμανε πως δεν γνωρίζει αγγλικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει καταδικαστεί σε 22 χρόνια κάθειρξη σύρος πρόσφυγας που συνελήφθη να οδηγεί τη βάρκα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδα, ο Μοχάμεντ Ραμπία Αμπάς Ισμαήλ έχει προβλήματα με το σάκχαρο και αρκετές φορές λιποθύμησε μέσα στο δικαστήριο. Όπως καταγγέλλουν συγγενείς του, κατά την κράτησή του στις φυλακές ανηλίκων ουδέποτε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου