ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά το 17ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών

ξεκινά-το-17ο-μοντέλο-ηνωμένων-εθνών-της-57037

Ξεκινούν την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Αθηνών οι εργασίες του 17ου «Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών της Γερμανικής Σχολής» (Deutsche Schule Model United Nations / DSA-MUN).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μαθητικό συνέδριο που διοργανώνεται στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σημαντικά στην Ευρώπη, καθώς συμμετέχουν σ’ αυτό παιδιά από όλο τον κόσμο.

Το DSA-MUN είναι μια προσομοίωση των συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία συμμετέχουν μαθητές από όλο τον κόσμο και διεξάγεται σύμφωνα με τον κανονισμό της Χάγης. Μέσω του θεσμού αυτού δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο στους μαθητές της ΓΣΑ και των υπόλοιπων ελληνικών σχολείων, αλλά και σε εφήβους απ’ όλο τον κόσμο (Βουλγαρία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ρωσία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Παλαιστίνη, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ντουμπάι κ.ά.), να γνωρίσουν από την μία πλευρά τον τρόπο λειτουργίας του ΟΗΕ, να λάβουν μέρος σε πολιτικές συζητήσεις και από την άλλη να μάθουν να λειτουργούν μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Οι ετήσιες συνελεύσεις MUN στη Γερμανική Σχολή ανήκουν στις κορυφαίες εξωσχολικές δραστηριότητες της Σχολής. Εντάσσονται στο μοντέλο „The Hague International Model United Nations” (THIMUN), το οποίο είναι αναγνωρισμένο ως Μ.Κ.Ο. και ταυτόχρονα ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνέλευση στα πλαίσια των MUN.

Τα αποτελέσματα του DSAMUN αποστέλλονται στους εκπροσώπους του ΟΗΕ στη Χάγη.

Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι τα αγγλικά, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία εξάσκησης της συγκεκριμένης γλώσσας από τους Έλληνες μαθητές.

Το DSA- MUN ακολουθεί τους κανονισμούς προσομοίωσης της λειτουργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ισχύουν στο αντίστοιχο συνέδριο της Χάγης.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι μαθητές κάθε σχολείου αποτελούν την αντιπροσωπεία μιας χώρας-μέλους του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνουν μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και των επιμέρους επιτροπών του Οργανισμού, προκειμένου να συζητήσουν επίκαιρα θέματα και να λάβουν αποφάσεις γι’ αυτά με τη μορφή ψηφισμάτων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι μαθητές όχι μόνο μελετούν κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας, αλλά μαθαίνουν να τα αντιμετωπίζουν πολυπρισματικά, αφού κάθε μαθητής είναι υποχρεωμένος να εκπροσωπεί μία χώρα διαφορετική από τη δική του.

Η ιδέα για την πραγματοποίηση του 1ου Model United Nations στη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1992 οφείλεται στην τότε Λυκειάρχη της Σχολής, Αλίκη Μεϊντάνη.

Υπεύθυνη για το πρώτο ταξίδι στο International School στη Χάγη το 1993 ήταν η σημερινή διευθύντρια του Γυμνασίου, Αγγελική Κανελλακοπούλου.

Μετά τη συμμετοχή της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στο Διεθνές Συνέδριο της Χάγης και του Δουβλίνου, αποφασίστηκε πως και η Γερμανική Σχολή Αθηνών θα έπρεπε να διοργανώσει το δικό της συνέδριο.

Από το 1995, χρονιά κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το 1ο DSAMUN, η προσπάθεια αυτή έχει υπερβεί τον τοπικό χαρακτήρα και έχει μετατραπεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο συνέδριο, στο οποίο δίνεται η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους από πολλές χώρες του κόσμου να συναντηθούν, να πάρουν μέρος σε πολιτικές συζητήσεις και να μάθουν να λειτουργούν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, δημιουργώντας φιλίες ζωής.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου