ΕΛΛΑΔΑ

Οικισμός 2.500 στρεμμάτων για τους αξιωματικούς στο Πικέρμι

οικισμός-2-500-στρεμμάτων-για-τους-αξιωμα-108255

Το πρόγραμμα για τη δόμηση της έκτασης που διατηρεί στο Πικέρμι ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) παρουσίασαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Ταγαράς.

Μετά την ψήφιση του νόμου 4280/14 ξεπεράστηκαν τα προβλήματα οικοδόμησης του επίμαχου χώρου, ο οποίος περιλαμβάνει Ζώνες Προστασίας Πεντελικού, αρχαιολογικούς χώρους και δασικές εκτάσεις. Εκεί πλέον θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένας νέος οικισμός, αφού πρώτα εγκριθεί η σχετική πολεοδομική μελέτη.

Οι πρώτες προσπάθειες επίλυσης του θέματος, όπως ανέφερε σήμερα, Τρίτη, ο κ. Αβραμόπουλος κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ξεκίνησαν από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, με τη θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης.

Με τον νέο νόμο επιβάλλεται η παραχώρηση κατά κυριότητα στο Δημόσιο του 50% της έκτασης στο κράτος προκειμένου να επιτραπεί η πολεοδόμηση του υπόλοιπου 50%. Όπως τόνισε ο κ. Ταγαράς, «πρώτο βασικό εργαλείο για την επίλυση του ζητήματος είναι ο θεσμός της Τράπεζας Γης, ο οποίος θεσμοθετήθηκε πέρυσι από τον προκάτοχό μου, Σταύρο Καλαφάτη».

Η Τράπεζα Γης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την επίλυση των προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών όλης της χώρας. «Ο νέος αυτός θεσμός θα καταστεί λειτουργικός μέσα στον επόμενο χρόνο με τις τελικές ρυθμίσεις λειτουργίας του που θα φέρουμε σε λίγους μήνες στη Βουλή» επεσήμανε ο κ. Ταγαράς.

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το καλοκαίρι για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και την ιδιωτική πολεοδόμηση. Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, του πρώην αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, υποστράτηγου ε.α. Ευάγγελου Δανιά.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου