ΕΛΛΑΔΑ

Εξαπλώνεται επικίνδυνα ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων στην Ελλάδα σύμφωνα με κτηνοτρόφους

εξαπλώνεται-επικίνδυνα-ο-καταρροϊκό-108950

Διαστάσεις «πανδημίας», όπως λένε οι κτηνοτρόφοι φαίνεται να παίρνει ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων στη χώρα μας. Οι ίδιοι δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε συνδυασμό με την ευλογιά και την έλλειψη λήψης ουσιαστικών μέτρων από την πολιτεία ξεκληρίζονται κοπάδια, θανατώνεται μεγάλος αριθμός ζώων και χάνονται περιουσίες.

Έντονα ανήσυχοι για την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας δηλώνουν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης και ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος. «Το πρόβλημα έχει διογκωθεί και εκτιμώ ότι πρέπει να τολμήσουμε τα εμβόλια», τόνισε ο κ. Καμπούρης, προσθέτοντας: «Ζητάμε όχι μόνο αποζημίωση για το ζωικό κεφάλαιο που χάνουμε, αλλά και για τη μειωμένη παραγωγή φέτος και το 2015».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΕΚ εκτίμησε ότι δεν «θα υπάρξει θέμα με την εξαγωγική επίδοση της χώρας σε ό,τι αφορά τα ΠΟΠ τυριά», αφού, όπως εξήγησε, «η νόσος χτύπησε όλη την Ευρώπη». Υπέρ των εμβολιασμών των ζώων τάσσεται και ο πρόεδρος του ΣΕΚ, ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της νόσου, υπογράμμισε ότι «θα αποτελέσει μεγάλο χτύπημα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους ενδεχόμενη απειλή στα ΠΟΠ τυριά μας».

Σε 751 ανέρχονταν μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού στη χώρα μας, στις οποίες και είναι εγκαταστημένα 141.672 πρόβατα και 19.754 αίγες. Η συνολική νοσηρότητα στα αιγοπρόβατα είναι της τάξης του 5,36% και η θνησιμότητα φθάνει στο 1,69%. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές της χώρας μας στη Διεύθυνση Υγείας Ζώων (τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Βάσει του πίνακα που εξασφάλισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λακωνία και Αρκαδία αριθμούν τις περισσότερες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες, με 132 και 127 αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν Δράμα και Λέσβος από 53, Έβρος 52, Καστοριά 33, Ξάνθη 31, Χαλκιδική 26 και Κοζάνη 28.

Από 19 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες έχουν Εύβοια και Θεσσαλονίκη και ακολουθούν Κορινθία 18, Κιλκίς και Ροδόπη από 16 αντίστοιχα, Ευρυτανία 15, Ιωάννινα 14, Πιερία 10, Τρίκαλα 9, Πέλλα 8, Αχαΐα και Ηλεία από 7 αντίστοιχα, Σέρρες 6, Αργολίδα 5, Φωκίδα, Καβάλα και Φλώρινα από 4 αντίστοιχα, Αιτωλοακαρνανία και Μαγνησία από 2 και Αττική, Καρδίτσα και Ανατολική από μία αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΥΠΑΑ.Τ, υπάρχουν άλλες 200 περίπου εκτροφές ύποπτες καταρροϊκού πυρετού ανά την χώρα, «αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς και σημαντικός αριθμός εστιών που έχουν επιβεβαιωθεί αλλά εκκρεμεί η καταχώρησή τους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Στην Ελλάδα, με έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς προβάτων στην Ευρώπη, ήτοι 15 εκατ. αιγοπρόβατα, το νόσημα αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα τώρα που έχει εξαπλωθεί σε εκτεταμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας» είχε δηλώσει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σπύρος Κρήτας, του οποίου η επιστημονική γνώση ζητήθηκε σε συναντήσεις που έγιναν σε κυβερνητικό επίπεδο για το θέμα.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου