ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση της Μανωλάδας

αντιδράσεις-από-συριζα-και-κκε-για-την-183762

Αθωώθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας το μεσημέρι της Τετάρτης ο φραουλοπαραγωγός N. Βαγγελάτος και ο ένας από τους τρεις επιστάτες που κατηγορούνται για την επίθεση με καραμπίνες σε βάρος μεταναστών εργατών τον Απρίλιο του 2013 στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης 14 χρόνων και 7 χρόνων αντίστοιχα στους δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους, που κρίθηκαν ένοχοι για την αιματηρή επίθεση. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι ποινές των δύο κατηγορουμένων έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείο προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τα κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ σε σχετικές ανακοινώσεις τους να κάνουν λόγο για μία προκλητική απόφαση.

ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή να αθωώνονται

«Ντροπή» αποτελεί, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, η δικαστική απόφαση για την υπόθεση της Μανωλάδας, με την οποία οι κατηγορούμενοι αθωώνονται για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων.

«H απόφαση που αθωώνει ομόφωνα τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων στη δίκη για την υπόθεση της Μανωλάδας (και μάλιστα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Τράφικινγκ), επιβάλλοντας ποινή μόνο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συνέργεια, αποτελεί ντροπή και μας εξοργίζει. Η αθωωτική απόφαση δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των θυτών: αφήνει χώρο για νέα θύματα, κλείνοντας τα μάτια σε μια άγρια, απάνθρωπη και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες γης, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η παρά λίγο δολοφονία τους».

ΚΚΕ: Προκλητική η απόφαση του δικαστηρίου

Το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει «Η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού. Έληνες και ξένοι εργάτες, πρέπει να αντισταθούν την πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν συνολικά αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου