ΕΛΛΑΔΑ

Πιλοτικό «βραχιολάκι» σε 200 κρατούμενους

πιλοτικό-βραχιολάκι-σε-200-κρατούμενο-202101

Τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι κρατούμενοι μπορούν να αποκτήσουν το ηλεκτρονικό βραχιολιάκι καθορίζει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που ανάρτησε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αρχικά το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά για έναν χρόνο και για περίπου 200 κρατούμενους από όλες τις φυλακές της χώρας.

Η δαπάνη για τη αγορά του ηλεκτρονικού βραχιολιού βαρύνει τον κατάδικό ή υπόδικο, εκτός εάν υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, οπότε το οικονομικό βάρος αναλαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο.

Το βραχιολάκι εμπεριέχει μικροτσίπ και ο κρατούμενος φορώντας το θα είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή του συστήματος «γεω-εντοπισμού». Θα τοποθετείται στο πόδι του κρατούμενου, ενώ σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό για λόγους υγείας, θα τοποθετείται στο χέρι.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η λειτουργία και η συντήρηση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης θα ανατεθεί με διεθνή διαγωνισμό σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Όποιος αναλάβει τη λειτουργία του επίμαχου συστήματος θα δημιουργήσει κέντρο ελέγχου στην Αθήνα, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Ο ανάδοχος του έργου, εκτός από την παρακολούθηση όλων των κρατουμένων, έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τις αρμόδιες Αρχές σε περίπτωση που σταματήσει πάνω από πέντε λεπτά η εκπομπή σήματος από το βραχιολάκι, σε περίπτωση απόπειρας καταστροφής ή αφαίρεσης ή αποσύνδεσής του, ακόμη και σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας του κρατούμενου.

Αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο ΠΔ θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία και θα εκδοθεί σχετική γνωμοδότηση.

Στη συνέχεια, θα καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές και θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την ανακήρυξη του προσώπου που θα αναλάβει το όλο έργο, όπως και την προμήθεια των ηλεκτρονικών μηχανημάτων (βραχιολάκια).

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου