ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτικοί και κόμματα για την αλλαγή τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών

πολιτικοί-και-κόμματα-για-την-αλλαγή-τ-205604

Καρύδης: Θετική κίνηση η αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών

Αιφνιδιαστική, αλλά θετική, χαρακτηρίζει ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, την απόφαση για αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών.

«Κατά τη γνώμη μου, είναι πάρα πολύ θετικό», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο κ. Καρύδης και ανέφερε πως στο θέμα της εκλογής των ευρωβουλευτών «δεν δίναμε, για να πούμε και την αλήθεια, ιδιαίτερη σημασία στο παρελθόν, διότι θεωρούσαμε ότι είναι στον αυτόματο πιλότο…». «Πήγαινε κανείς να ψηφίσει για να διαμαρτυρηθεί για την κυβέρνησή του και όχι να ψηφίσει για την πορεία της Ευρώπης. Σήμερα αυτό είναι πρώτο στην ατζέντα, τι αποφάσεις θα πάρει και τι θα βάλει στην ατζέντα τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη για εμάς, τις χώρες του νότου. Το να επιδιώκεις να ψηφίσει άμεσα ο κόσμος τους καταλληλότερους και καλύτερους για να εκπροσωπούν τη χώρα εκεί, μέσω των κομμάτων τους, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ θετική κίνηση», προσέθεσε.

Ερωτηθείς για την τροπολογία περί του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, μετά τη σχετική δήλωση του Γ. Παπανδρέου το Σάββατο 8/2, είπε: «Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, είμαστε αντίθετοι με την απόφαση του ΣτΕ, την οποία θεωρούμε συντηρητική και ότι δεν βοηθάει την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Η μειοψηφία του ΣτΕ στηρίχθηκε, άλλωστε, ακριβώς πάνω στις επιστημονικές και πολιτικές απόψεις του κ. Βενιζέλου. Από εκεί και πέρα, έχουμε μια πραγματικότητα: μια τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Εμείς, στην ανακοίνωσή μας, και κάποιοι κάνουν ότι δεν το προσέχουν, λέμε ότι στην τροπολογία θα πρέπει να υπάρξουν μόνον τα απολύτως απαραίτητα. Διότι εάν δεν την κυρώσουμε με νόμο και πάμε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και πάνε εκεί να ψηφίσουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων και επίσης εκλεγούν και κάποιοι στα ψηφοδέλτια, ποιος θα πάρει μετά την ευθύνη, αν κάποιος πάει και κάνει ένσταση και τιναχθούν όλα στον αέρα; Αν την πάρει αυτή την ευθύνη η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, το ξανασυζητάμε».

Κουτσούμπας: O λαός να σταυρώσει τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου

Επίθεση στα «κόμματα του ευρωμονοδρόμου» εξεπέλυσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας τον σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές.

«Είτε με σταυρό είτε με λίστα, ο ελληνικός λαός θα πρέπει στην κυριολεξία να σταυρώσει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και βεβαίως να δυναμώσει, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ, που είναι το μοναδικό κόμμα που έχει καθαρή θέση: όχι στα δεσμά της ΕΕ, όχι στα δεσμά των μονοπωλίων και με συνέπεια, σταθερότητα βρίσκεται με το μέρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού» δήλωσε.

«Απαράδεκτες πολιτικές σκοπιμότητες» λέει η ΔΗΜΑΡ για τη σταυροδοσία

Την αντίδραση και της Δημοκρατικής Αριστεράς προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να γίνει με σταυροδοσία, και όχι με λίστα, η ανάδειξη των ευρωβουλευτών στις εκλογές του Μαΐου.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως ο αιφνιδιαστικός τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να εισαχθεί η σταυροδοσία, λίγες εβδομάδες προ των εκλογών, «καταγράφει πολιτικές σκοπιμότητες απαράδεκτες».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι «η επιλογή της σταυροδοσίας αντί της λίστας στις ευρωεκλογές, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και να λειτουργήσει στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού των κομμάτων και της δημόσιας ζωής».

Ωστόσο, προσθέτει, «ο αιφνιδιαστικός τρόπος, ωστόσο, με τον οποίο επιχειρείται να εισαχθεί, λίγες εβδομάδες προ των εκλογών, καταγράφει πολιτικές σκοπιμότητες απαράδεκτες».

«Η πολιτική χρήση της εκλογικής νομοθεσίας και η αποσπασματική νομοθέτηση κανόνων, παραμονές εκλογικής διαδικασίας, προδίδει ιδιοτελή σπουδή και απόπειρα να εξυπηρετηθούν προτεραιότητες εσωκομματικού χαρακτήρα. Η εκλογική νομοθεσία δεν είναι – και δεν μπορεί να είναι- εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικών συσχετισμών» συνεχίζει.

Τέλος, επαναλαμβάνει την πρόταση για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος που περιλαμβάνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και της νομοθεσίας για το «πολιτικό χρήμα».

Για την ψήφο των μεταναστών

Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει επίσης δυσαρέσκεια για τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, ενώ στρέφεται κυρίως κατά του ΠΑΣΟΚ.

«Η οχύρωση του ΠΑΣΟΚ πίσω από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μπορεί να αποκρύψει τη διολίσθησή του σε συντηρητικές πολιτικές. Η υποστήριξή εκ μέρους του, της τροπολογίας που στερεί στους μετανάστες το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι συνιστά δημοκρατική υποχώρηση» τονίζει, καλώντας τα πολιτικά κόμματα «τα κόμματα που δεν θέλουν να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή η ακροδεξιά ατζέντα» να καταψηφίσουν τη σχετική τροπολογία.

Επίθεση Άννας Διαμαντοπούλου μέσω Facebook για τις αλλαγές στην εκλογή ευρωβουλευτών

Με σχόλιο στο facebook απάντησε η Άννα Διαμαντοπούλου στις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση σχετικά με τον σταυρό προτίμησης στις Ευρωεκλογές και για τη ψήφο των μεταναστών.

«100 μέρες πριν τις εκλογές οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία συνεννόηση, ενημέρωση (των εταίρων τους όπου υπάρχουν) προετοιμασία και χωρίς καμία διαδικασία εντός των κομμάτων τους, αποφασίζουν με κυνικό τρόπο την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αυτό ενώ, συνεχίζουν την ανατροπή και την πλαγιοκόπηση των μεταρρυθμίσεων που σε πολύ δύσκολες συνθήκες έγιναν από το 2009 και μετά… Ό,τι δηλαδή είχε γίνει με πολιτική επιλογή και μεγάλο κόστος πέρα από τα μνημόνια στη Διαύγεια, στην Παιδεία, στην ψήφο των μεταναστών, στη δικαιοσύνη, στη φορολόγηση των μερισμάτων…

Φυσικά και είναι καλύτερα να ψηφίζει ο πολίτης, παρά να διορίζει ο αρχηγός, ΑΛΛΑ: Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει σταυρός προτίμησης για τον ευρωβουλευτή, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές ανακοινώνονται 8 με 12 μήνες πριν από τις εκλογές!

Τόσο τα μεγάλα κόμματα όσο και οι νέοι σχηματισμοί υποχρεούνται και ταυτόχρονα έχουν την δυνατότητα να αναδείξουν πρόσωπα και ιδέες.

Τι σημαίνει τώρα για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τους κάθε τύπου σχηματισμούς της κεντροαριστεράς που ομνύουν στο νέο οι 40 – 50 μέρες προεκλογικής παρουσίας σε όλη τη χώρα υποψηφίων ευρωβουλευτών; Αν ισχύσουν οι προεκλογικού κανόνες του σταυρού οι νέοι υποψήφιοι θα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να παρουσιαστούν. Αν ισχύσουν οι κανόνες των ευρωεκλογών κανάλια και κομματικές ηγεσίες θα κατευθύνουν τα πράγματα.

Η πρόταξη του συμφέροντας του αρχηγού και του κόμματος ως συνδετική ουσία του Συνασπισμού αλά ελληνικά! Ο ένας επιλύει το πρόβλημα το εσωτερικό του με τους 58 (τους οποίους έχει ήδη αδειάσει), ο άλλος απαντά στο σκληρό πυρήνα της παράταξης του για τους μετανάστες. Το ντήλ συμφέρει, βολεύει και κυρίως μπορεί να πουλήσει….

Όλα αυτά όμως γίνονται πια κατανοητά από τους πολίτες, απαξιώνουν τελείως το πολιτικό σύστημα και κάνουν ακόμα πιο σαφή την ανάγκη ενός νέου φορέα που δεν θα κουβαλάει παθογένειες κομματικών μηχανισμών και που θα μπορέσει από την αρχή να πείσει για την λειτουργία του με δημοκρατία και αρχές. Δεν γίνεται κόμματα αρχηγικά, προσωποκεντρικά και χωρίς τις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες να αλλάξουν τη χώρα προς τη κατεύθυνση που αυτή έχει ανάγκη».

newpost.gr/Newsroom ΔΟΛ/zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου