ΕΛΛΑΔΑ

«Συναγερμός» στην κυβέρνηση για την αμφισβήτηση του πλεονάσματος

συναγερμός-στην-κυβέρνηση-για-την-α-206265

Το νέο μνημόνιο ξορκίζουν στην κυβέρνηση και ελπίζουν στην ανάπτυξη αν και το νέο δάνειο είναι anteportas. Όλες οι πληροφορίες και οι ενδείξεις που υπάρχουν συγκλίνουν ότι το σχέδιο με ή χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα έρχεται, αλλά μετά τον Ιούνιο.

Η εικόνα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι θετική αν και κάποιοι από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Φρανκφούρτη προσπαθούν να δημιουργήσουν ανασφάλεια, ακόμα και απαισιοδοξία για τις μελλοντικές λύσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται ανακουφισμένος και αισιόδοξος για την μετέπειτα πορεία και αναμένει ανάσες από την Ευρώπη, δηλ. περιορισμό της δόσης της λιτότητας στη συνταγή που χρησιμοποιείται για τη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει εκτός από την αντιπολίτευση και κάποιους Υπουργούς εντός της κυβέρνησης που δεν διστάζουν να λένε σε συνομιλητές τους, «ψευδαισθήσεις και επιμένουν ότι δεν θα αλλάξει δραματικά κάτι την επόμενη περίοδο και τα χειρότερα θα φανούν μετά τις Ευρωεκλογές».

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο της υποστήριξης μιας εθνικής γραμμής, καλό και ωφέλιμο θα ήταν για την Ελλάδα, η παραμονή μέχρι τέλους στο δόγμα «όχι νέα μέτρα». Αυτό λέει εσχάτως ο Πρωθυπουργός μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, στις δημόσιες παρεμβάσεις του, αλλά φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί τις Βρυξέλλες.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή η αναφορά δεν ήταν τυχαία, καθώς διαμηνύθηκε στον Πρωθυπουργό ότι η τρόικα πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρη για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος πριν κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και πως αυτό θα καλυφθεί.

Θα αμφισβητήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα

Τι σημαίνει αυτή η φράση; Η τρόικα δεν αποκλείεται να αμφισβητήσει δημόσια τα στοιχεία που δίνει η Αθήνα για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ήδη, ο πρόεδρος της Eurostat, που τυγχάνει να είναι και Γερμανός και άρα απηχεί και τις απόψεις της Καγκελαρίας, έκανε το πρώτο βήμα και αμφισβήτησε τον τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ήδη στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει σημάνει συναγερμός για το κλίμα αμφισβήτησης που διαμορφώνεται αργά, αλλά σταθερά και θα είναι αυτό που θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη διαδικασία επιβολής των νέων δημοσιονομικών μέτρων. Ήδη, από κάποια κέντρα, κόντρα στην ελληνική κυβερνητική αισιοδοξία, εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.

«Οφείλουμε να δούμε σε βάθος όλα τα δεδομένα. Η χώρα σας δεν φημίζεται για την αξιοπιστία της στο θέμα των στοιχείων. Αν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν θα ξεκινήσουμε καμία συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό» λένε κεντρικά στελέχη του Eurogroup.

Για τους μυημένους «νέο μνημόνιο σημαίνει και νέα μέτρα» και γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί η Αθήνα νέο δάνειο. Εξάλλου, η κυβέρνηση αναμένεται να έχει μεγάλο πρόβλημα στην περίπτωση που υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Τα νέα μέτρα όπως είναι λογικό τρομάζουν την κυβέρνηση που έχει μεταδώσει στους πιστωτές πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη πίεση, διότι κινδυνεύει η πολιτική σταθερότητα.

Το θέμα όμως είναι σε ποιο βαθμό είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τους πιστωτές για να αποτραπούν τα νέα μέτρα.
Ένα πρώτο δείγμα ήταν η πρόσφατη έκρηξη του Γιάννη Στουρνάρα κατά της τρόικας, που ήταν μια σαφής ένδειξη της κυβέρνησης να υψώσει τους τόνους κοιτάζοντας και τις επερχόμενες εκλογές.

Η Αθήνα έχει να λάβει το 2014 χρήματα ως τον Μάιο του επόμενου έτους, ενώ θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα συνολικού ύψους λίγο πάνω από 10 δισ. ευρώ. Από αυτά τα περίπου 6 δισ. ευρώ λήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Το ζήτημα όμως είναι τι θα γίνει με τα υπόλοιπα. Θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές; Αν όχι, θα πρέπει να εξεταστούν άλλες λύσεις, ακόμη και ένα νέο πακέτο. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο; Άγνωστο και πολλά θα κριθούν και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και κατά πόσο θα βοηθήσει πριν η Γερμανία με το δάνειο των 10 με 20 δισ. ευρώ και τι δεσμεύσεις θα ζητήσει…

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου