ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμο 20ήμερο για «Ελιά»

κρίσιμο-20ήμερο-για-ελιά-221985

Ενα πυκνό χρονοδιάγραμμα 20 ημερών έχουν στα χέρια τους οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, που επιδιώκουν την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές και θέλουν να ξεπεράσουν τα διχαστικά διλήμματα για να προχωρήσουν σε συμφωνία για το ευρωψηφοδέλτιο και στη Συνδιάσκεψη υπό τον Μ. Σουλτς στις 8 ή 9 του Μάρτη.

Βήματα συνεννόησης επιχειρούνται από όλες τις πλευρές. Οι «58», το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Α. Λοβέρδου και οι κινήσεις του χώρου που πιστεύουν στο εγχείρημα, ανοίγουν τα χαρτιά τους και προσπαθούν να απομακρύνουν τα σύννεφα από τον εν εξελίξει διάλογο.

Προγραμματικός λόγος, Εθνικό Σχέδιο για την «επόμενη μέρα» του Μνημονίου και, φυσικά, ευρωψηφοδέλτιο με πολλά νέα πρόσωπα στο προσκήνιο αποτελούν τις προτάσεις όλων, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη «σφραγίδα εγγύησης» για την υλοποίηση του συνολικού πλάνου.

«Είναι ψέματα ότι υπονομεύουμε τα κόμματα – και ειδικά το ΠΑΣΟΚ. Σεβόμαστε την ιστορία των κομμάτων και των προσώπων στα οποία απευθυνόμαστε. Σεβόμαστε τις ευαισθησίες, τους κομματικούς πατριωτισμούς, την αφοσίωση που αισθάνονται τα απλά μέλη προς τα κόμματά τους. Εμείς που δεν έχουμε θητεύσει στο ΠΑΣΟΚ, συναισθανόμαστε την πίκρα και την αδικία που αισθάνεται το απλό μέλος του ΠΑΣΟΚ σήμερα», είπε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ ο επικεφαλής των «58» Γιάννης Βούλγαρης στην κατάμεστη αίθουσα στο Μουσείο Βορρέ στην Παιανία, όπου και η εκδήλωση των «58».

Ο κ. Βούλγαρης δεν ανέφερε ονόματα, αλλά μέσα από την ομιλία του φωτογράφισε τα πρόσωπα που θα πρότειναν οι «58» για «ένα διαυγές, νεανικό και τίμιο ψηφοδέλτιο που θέλει ο κόσμος». Εισηγήθηκε ένα «Νέο Συμβόλαιο» του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου με τον εαυτό του, υπογραμμίζοντας ότι το ψηφοδέλτιο της παράταξης και του ΕΣΚ (ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος) πρέπει να απευθυνθεί σε νέες ηλικιακά και πολιτικά δυνάμεις. Και ξεκαθάρισε: «Σε κανέναν συνομιλητή μας δεν αναφέραμε οποιοδήποτε όνομα είτε θετικά είτε αρνητικά, παρά τα όσα γράφονται. Είμαστε Πρωτοβουλία Πολιτών. Ούτε κόμμα, ούτε προσωποκεντρική κίνηση και γι’ αυτό δεν έχουμε τις δυνατότητες πολύπλοκων διαπραγματεύσεων».

Το ότι η προσπάθεια είναι μακράς διαρκείας και πάει πολύ πέρα από τις ευρωεκλογές, δεν είναι άποψη που εξέφρασε μόνο ο Γ. Βούλγαρης. Η υφυπουργός Εσωτερικών Εύη Χριστοφιλοπούλου στην ίδια εκδήλωση χθες παρουσίασε τον δικό της «Οδικό Χάρτη», υπέρ του «γάμου» της Κεντροαριστεράς και κατά της «πόλωσης του δικομματισμού της μεταπολίτευσης που αναβιώνει στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Μίλησε για τις αναγκαίες μεγάλες αλλαγές στο κράτος, τις μεταρρυθμίσεις και τις διαφορές της Κεντροαριστεράς με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά. Απάντησε σε πολιτικά στελέχη, πρώην υπουργούς, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι η ώρα της αυτοδιάλυσης των κομμάτων αλλά της σύμπραξης σεβόμενοι ο ένας την ιστορία, τα στελέχη και τον κόσμο του άλλου» και αρνήθηκε τη λογική των «βέτο» αναλόγως των επιδιώξεων ατομικών φιλοδοξιών ή κομματικών συσχετισμών. Υπέρ του εγχειρήματος με θέσεις και προτάσεις τάχθηκε και το μέλος των «58» Γ. Μεϊμάρογλου.

Στην εκδήλωση της Παιανίας παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι κ. Μανιάτης, Καψής, Πρωτόπαπας, Κωνσταντινόπουλος, Λιβαδάς, Λιάρος, οι κ.κ. Δρέττα και Γιαννακοπούλου, δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής και τοπικά στελέχη του χώρου.

Κοινή συνεδρίαση

Το σίγουρο είναι ότι οι διάφορες κινήσεις και τα κόμματα θα έχουν αύριο την πρώτη κοινή συνεδρίαση στη Βουλή υπό τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Τ. Ρήγα. Απαντες εκτιμούν ότι θα κάνουν το «επόμενο βήμα» για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, αποσαφηνίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις. Εγκυρες πληροφορίες τονίζουν ότι στο πλάνο εντάσσεται και ο ορισμός εκπροσώπου Τύπου της «Ελιάς», καθώς και ανθρώπων που θα αναλάβουν μετά τη Συνδιάσκεψη την παρακολούθηση της πολιτικής πορείας του εγχειρήματος μέχρι τις ευρωεκλογές.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου