ΕΛΛΑΔΑ

Ρακιντζής: Προαπαιτούμενο μόνο το ΑΦΜ για σύσταση ΜΚΟ

ρακιντζής-προαπαιτούμενο-μόνο-το-αφμ-222108

Η έλλειψη «νομοθετικού πλαισίου που να καθορίζει τι είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση» (ΜΚΟ) προκαλεί τα σκάνδαλα και τις δυσλειτουργίες στη δράση των ΜΚΟ, τονίζει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκαλύπτει ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερες από 3.000 (ΜΚΟ), αλλά ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, καθώς μόνο σε 600 έχει γίνει έλεγχος από τις ΔΟΥ. Όσο για τα χρήματα που εξασφαλίζουν κάθε χρόνο; «Απ ό,τι ξέρω, πρέπει να είναι 30 με 60 εκατ. τον χρόνο» λέει ο κ. Ρακιντζής, προσθέτοντας ότι τα χρήματα διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ, αλλά και από άλλες πηγές.

«Θα ήθελα να εκφράσω μια απορία: έπρεπε να ξεσπάσει το σκάνδαλο της αποναρκοθέτησης για να ξυπνήσουμε; Αυτό το πρόβλημα είναι από το 1995 που άρχισαν να γίνονται οι ΜΚΟ. Από τότε άρχισαν οι δυσλειτουργίες» σημειώνει ο κ. Ρακιντζής. Επισημαίνει, πάντως, ότι «υπάρχουν και εξαιρετικές ΜΚΟ, που κάνουν πολύ καλό έργο και γι αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να μην κάψουμε μαζί με τα ξερά και τα χλωρά. Γι αυτό θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι καλές ΜΚΟ και να τις επαινέσουμε. Ήδη, και οι καλές ΜΚΟ με το θόρυβο που έγινε, θα φοβούνται να ενεργήσουν». Την ανάγκη ενιαίου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει με διαφάνεια το καθεστώς λειτουργίας των ΜΚΟ, και θα προσδιορίζει με σαφήνεια τα κριτήρια αξιολόγησης τους, έχει ζητήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στο μεταξύ, προσπάθειες «αποναρκοθέτησης» τουλάχιστον τεσσάρων ΜΚΟ -που φέρονται να έχουν λάβει τεραστία ποσά από το 2000 μέχρι το 2010 χωρίς να είναι σαφείς οι στόχοι και το έργο τους- καταβάλουν από την πλευρά τους οι διωκτικές αρχές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος ερωτηθείς για ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, είπε ότι «αντικειμενικά πάντα υπάρχουν» και ότι προσωπικά ο ίδιος δεν έχει ποτέ δώσει εντολή σε υπάλληλο να βάλει κάπου την υπογραφή του, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν εννοεί τον Γιώργο Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα, σημαντικά στοιχεία για τον πολυτελή τρόπο ζωής του προφυλακισμένου προέδρου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που είχε λάβει παράνομα 9 εκατομμύρια ευρώ για την αποναρκοθέτηση εμπόλεμων περιοχών ήλθαν την Τρίτη στο φως από τη Ρόδο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου