ΕΛΛΑΔΑ

Επιμένουν οι δανειστές για πλήρη απελευθέρωση σε τέσσερις κλάδους

επιμένουν-οι-δανειστές-για-πλήρη-απελ-240798

Στην πλήρη απελευθέρωση των αγορών του γάλακτος, των φαρμάκων, του βιβλίου και του άρτου επιμένει η τρόικα και τηθέση της αυτή θα επισημάνει και σήμερα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με πιο απλά λόγια, οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στην τελική συνάντηση που έχουν το απόγευμα με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη θα ζητήσουν την υιοθέτηση και των 329 προτάσεων που έχει υποδείξει ο ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς του λιανικού εμπορίου, της επεξεργασίας τροφίμων, των δομικών υλικών και του τουρισμού.

Η στάση του υπουργού Ανάπτυξης θα καθοριστεί εν πολλοίς από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο, νωρίτερα από τη συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Σημειώνεται ότι στα «καυτά» θέματα της ατζέντας του ΟΟΣΑ, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που μιλούν για μερική απελευθέρωση των αγορών δεν πείθουν την τρόικα, η οποία ζητά εδώ και τώρα την πλήρη εφαρμογή των συστάσεων του Οργανισμού. Αναλυτικά και ανά κλάδο οι θέσεις που απορρίπτουν οι δανειστές είναι:

Γάλα. Η πρόταση του υπ. Ανάπτυξης, στην οποία σημειωτέον διαφωνεί η ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι να δημιουργηθεί μία ξεχωριστή με ειδική σήμανση κατηγορία γάλακτος, αυτή της «μίας ημέρας». Σκοπός είναι να προστατευθούν οι κτηνοτρόφοι και οι μικρές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Επίσης στις προτάσεις είναι η κατάργηση του όρου «φρέσκου» γάλακτος. Η δεύτερη κατηγορία θα είναι το γάλα «χαμηλής παστερίωσης» με διάρκεια ζωής όσο προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και προσδιορίζει η κάθε βιομηχανία ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Από κει και πέρα για το γάλα υψηλής παστερίωσης να συνεχίσει το καθεστώς που υπάρχει.

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα – φαρμακεία. Οι δανειστές δεν δέχονται και τις θέσεις του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα. Το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα πρέπει να πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία και να διατηρηθεί η ανώτατη τιμή πώλησης αλλά με τη δυνατότητα παροχής εκπτώσεων. Οι δανειστές, πέρα από τη διαφωνία τους με αυτήν την πρόταση, έχουν ανοίξει θέμα απελευθέρωσης της ίδρυσης φαρμακείων ακόμη και από μεγάλες αλυσίδες.

Βιβλίο. Η τρόικα στο θέμα του βιβλίου δεν δέχεται τη θέση της κυβέρνησης πως από την ενιαία τιμή του βιβλίου θα πρέπει να εξαιρεθούν (να απελευθερωθούν οι τιμές) μόνο για τα βιβλία που προορίζονται για εκπαιδευτικούς λόγους. Η ηγεσία του υπουργείου πρότεινε επίσης την ενιαία τιμή για τα υπόλοιπα βιβλία μόνο για τις πρώτες εκδόσεις.

Ψωμί. Στο ψωμί η τρόικα ζητά την εφαρμογή όλων των προτάσεων του ΟΟΣΑ και όχι μόνο αυτές που αφορούν στην πώληση με το ζύγι.

Οι δανειστές όμως έχουν εγείρει και ζητήματα όπως κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων αλλά και των επαγγελματικών μισθώσεων. Μάλιστα για το τελευταίο αν και έχει πρόσφατα ψηφιστεί νόμος ζητούν την πλήρη απελευθέρωσή τους.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου