ΕΛΛΑΔΑ

Το πανεπιστήμιο Μακεδονίας απαντά στις επικρίσεις για τη δημοσκόπηση: Το κάνουν από άγνοια ή επειδή είναι κακόβουλοι

το-πανεπιστήμιο-μακεδονίας-απαντά-στ-259471

Στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν κυρίως μέσω των social media και εκπροσώπων κάποιων κομμάτων για τη μεθοδολογία της δημοσκόπησης του πανεπιστημίου Μακεδονίας που δημοσίευσε χθες το iefimerida.gr, απαντά ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Επίκουρος καθηγητής Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Το πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην ανακοίνωση του που ακολουθεί θεωρεί κακόβουλες και προϊόν άγνοιας τις αμφισβητήσεις της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε υπονοώντας ότι κάποιοι αντιδρούν αρνητικά γιατί δεν τους βολεύουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Μονάδας του πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει ως εξής:

Η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του πανεπιστήμιου Μακεδονίας διεξάγει και δημοσιεύει έρευνες κοινής γνώμης από το 2008, όπως σχετικά ο νόμος για τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα ορίζει.

Κατά τα τελευταία τέσσερα έτη έχει πραγματοποιήσει συνολικά είκοσι επτά (27) έρευνες κοινής γνώμης, είκοσι πέντε (25) από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και δύο (2) μέσω συνεντεύξεων «πρόσωπο με πρόσωπο». Πολλές από αυτές έχουν δημοσιευθεί στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα (πχ Το Βήμα, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Μακεδονία, iefimerida.gr, in.gr κ.α.).

Πάνω στα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών έχουν επίσης βασιστεί ερευνητικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς τα πρωτογενή δεδομένα είναι ανοιχτά σε οποιοδήποτε ερευνητή στην Ελλάδα και το εξωτερικό που επιθυμεί να τα αξιοποιήσει.

Η έρευνα με τίτλο «Πανελλαδική έρευνα πρόθεσης ψήφου στις Ευρωεκλογές 2014 και διερεύνησης πολιτικών στάσεων σε ζητήματα επικαιρότητας», που διεξήχθη από τις 10 έως τις 12 Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της iefimerida.gr. Ο τίτλος της δημοσιογραφικής της παρουσίασης, όπως εξάλλου συμβαίνει για την παρουσίαση αντίστοιχων ερευνών από όλα τα μέσα, επιλέγεται από τον φορέα προβολής της. Το σύνολο των στοιχείων της έρευνας έχει παραδοθεί από τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στον εντολέα της.

Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της επιστημονικής μεθοδολογίας ή της τήρησης της δεοντολογίας από την πλευρά της Μονάδας είναι ενδεχομένως κακόβουλη ή δηλωτική της άγνοιας διεξαγωγής μίας επιστημονικής έρευνας.

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας

Επίκουρος καθηγητής Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Το πανεπιστήμιο Μακεδονίας απαντά στις επικρίσεις για τη δημοσκόπηση: Το κάνουν από άγνοια ή επειδή είναι κακόβουλοι

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου