ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανία: Ζητιάνοι Α.Ε.

γερμανία-ζητιάνοι-α-ε-284588

Μία οικογένεια Ρουμάνων στο Αμβούργο της Γερμανίας βρήκε ένα πολύ επικερδές πλην καθόλου ηθικό επάγγελμα: δελεάζουν συμπατριώτες τους να μεταναστεύσουν στη Γερμανία, τάζοντάς τους δουλειές και μία καλύτερη ζωή και τελικά τους υποχρεώνουν να γίνουν ζητιάνοι για τον «εργοδότη». Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, οι νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύονται στην επαιτεία. Παράδειγμα ο 31χρονος Βασίλε Ροτάρου (δεν χρησιμοποιείται το πραγματικό του όνομα), που κατάγεται από ένα χωριό στην Τρανσυλβανία.

«Στην αρχή του μαθήματός του, του είπαν να φορέσει δύο παλιά πουλόβερ και του έδωσαν μία μπλε πατερίτσα για να μάθει πώς να περπατάει με αυτή (…) Μετά από δέκα μέτρα, σταμάτησε, έσκυψε μπροστά και είπε τρεις λέξεις στα γερμανικά, τραβώντας τον ήχο από το πρώτο φωνήεν: bitte (παρακαλώ), danke (ευχαριστώ) και entschuldigung (με συγχωρείτε). Έπειτα διηγήθηκε μία ιστορία στην οποία περιέγραψε τον εαυτό του σαν τον πατέρα ενός παιδιού που περιμένει να υποβληθεί σε εγχείριση σε ένα ορφανοτροφείο της Ρουμανίας(…) Ο άνδρας έκανε πρόβες για μισή ώρα ενώ το αφεντικό του, όπως είπε, στεκόταν δίπλα και παρακολουθούσε» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Εγκέφαλος» της επιχείρησης ζητιάνων είναι ο Σάντου Τραντάφιρ (το όνομα του οποίου επίσης έχει αλλαχθεί για να προστατευτεί η ταυτότητά του), ένας κοντός αλλά ευθυτενής άνδρας με πυκνή γενειάδα από τα Καρπάθια. Η επιχείρηση αποτελείται από δέκα άνδρες και γυναίκες από το ίδιο χωριό, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους. Στις έξι το απόγευμα καθημερινά ο Τραντάφιρ συγκεντρώνει τα χρήματα από τους ανθρώπους που βάζει να ζητιανέψουν και σημειώνει τα ονόματά τους και τα ποσά σε ένα πράσινο βιβλίο.

«Ο Σάντου κερδίζει περίπου 800 με 900 ευρώ την ημέρα» είπε στο Der Spiegel ο Ροτάρου, ο οποίος πια έχει αποσυρθεί από το «επάγγελμα». Τυπικά, η «επιχείρηση» του Τραντάφιρ δεν είναι παράνομη γιατί κανείς ζητιάνος δεν προτίθεται να μιλήσει στις Αρχές, που αν και γνωρίζουν το πρόβλημα δεν μπορούν να κάνουν πολλά. Η ανεξάρτητη επαιτεία αν και απαγορεύεται στη Ρουμανία, στη Γερμανία είναι νόμιμη. Η οργανωμένη επαιτεία δεν επιτρέπεται στη Γερμανία και αν ένας άνθρωπος υποχρεωθεί να ζητιανέψει με σκοπό το κέρδος, μπορεί να θεωρηθεί σωματεμπορία.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου