ΕΛΛΑΔΑ

Παιδικές χαρές-δημόσιο κίνδυνο εντόπισε η WWF Hellas

παιδικές-χαρές-δημόσιο-κίνδυνο-εντόπ-301300

Ελλιπή συντήρηση πρασίνου, παιδικές χαρές που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους και συσσώρευση απορριμμάτων εντόπισαν πολίτες κατά την καταγραφή χώρων πρασίνου σε τέσσερις δήμους της Αττικής: το Χαϊδάρι, το Χαλάνδρι, το Κερατσίνι και την Ηλιούπολη. Η καταγραφή διεξήχθη στο πλαίσιο σχετικής δράσης του «WWF», με στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών για το πράσινο στην πόλη τους.

Με κεντρικό σύνθημα «Ανακαλύπτουμε το πράσινο της πόλης μας», η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «WWF Ελλάς» διοργάνωσε καταγραφή χώρων πρασίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», σε συνεργασία με τις δημοτικές βιβλιοθήκες της κάθε περιοχής και με αφορμή τη σειρά δράσεων «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Η καταγραφή έγινε σε διάστημα τριών μηνών, από τον Δεκέμβριο του 2013 ως τον Φεβρουάριο του 2014, και είχε δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος οι πολίτες συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες με αφετηρία ένα πάρκο της περιοχής τους. Για παράδειγμα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλανδρίου διοργάνωσε μάθημα γιόγκα σε πάρκο της περιοχής, ενώ η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης συντόνισαν δενδροφύτευση.

Στο δεύτερο σκέλος οι περίπου 400 πολίτες χωρίστηκαν σε ομάδες και κλήθηκαν να ανακαλύψουν ξανά το πράσινο της περιοχής τους, να περιηγηθούν σε χώρους πρασίνου και να καταγράψουν τα προβλήματα που οι χώροι αντιμετωπίζουν και τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν. Συνολικά καταγράφηκαν 50 από τους πιο δημοφιλείς και επισκέψιμους χώρους πρασίνου στην Ηλιούπολη, το Κερατσίνι, το Χαϊδάρι και το Χαλάνδρι. «Τα αποτέλεσμα των καταγραφών θα σταλούν στις Αρχές που έχουν την ευθύνη συντήρησης των χώρων πρασίνου και θα αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο kalyterizoi.gr σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε για την κατάσταση που επικρατεί και να παροτρύνουμε την ανάληψη βελτιωτικών πράξεων σε τοπικό επίπεδο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» του «WWF Ελλάς».

Στο πλαίσιο αυτό, επόμενος στόχος του «WWF», όπως αποκαλύπτει ο κ. Πληθάρας, είναι να δημιουργηθεί εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να καταχωρούν και να αξιολογούν τους χώρους πρασίνου σε όλη την Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της καταγραφής

Από την καταγραφή στους τέσσερις δήμους της Αττικής προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι όλοι οι καταγεγραμμένοι χώροι χρήζουν βελτιώσεων, άλλοτε μικρών και άλλοτε μεγάλων. Στην κλίμακα από το 1 (άριστη κατάσταση) έως το 5 (χείριστη κατάσταση), οι χώροι βαθμολογήθηκαν κυρίως με 2 ή 3 (καλή έως μέτρια κατάσταση).

Ενδεικτικά, στις χειρότερες θέσεις μεταξύ των χώρων που καταγράφηκαν βρίσκεται ο χώρος πρασίνου στο τμήμα της Ρεματιάς Χαλανδρίου, μεταξύ των οδών Παπαρρηγοπούλου και Λεβαδειάς, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση παρά μόνο «σπάνια για θαρραλέους περιπατητές» και όπου διαπιστώνεται η παντελής εγκατάλειψη του χώρου από το δήμο, με την ελλιπή συντήρηση, την παράνομη στάθμευση και τις καταπατήσεις από παρόχθιους ιδιοκτήτες να κυριαρχούν.

Αντίθετα, πολύ υψηλή βαθμολογία έλαβε η πλατεία Στέφανου Σαράφη στο Κερατσίνι, που είναι εύκολα προσβάσιμη και σε μια περιοχή με λίγους χώρους πρασίνου και όπου σημειώνονται λίγα προβλήματα φύλαξης και καθαριότητας.
Σχεδόν στο σύνολο των χώρων εντοπίστηκαν προβλήματα σχετικά με την ελλιπή συντήρηση του πρασίνου και των υποδομών, την απουσία χώρων υγιεινής, την ανεπαρκή πρόβλεψη για χρήση των χώρων πρασίνου από ΑμεΑ και την απουσία σήμανσης στα πάρκα. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη πλειονότητα των παιδικών χαρών που βρίσκονται σε πάρκα ή γειτνιάζουν με αυτά παρουσιάζουν προβλήματα, μικρά ή μεγάλα. Εντοπίστηκαν μάλιστα περιπτώσεις όπου η εγκατάλειψη είναι τέτοια που υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τα παιδιά.

Μεγάλη είναι η εγκατάλειψη και στα σημεία που φιλοξενούν σιντριβάνια, τεχνητές λίμνες και άλλα στοιχεία νερού, με κάποια σημεία να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Εκτός από τις ευθύνες των δημοτικών αρχών, οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι οι ίδιοι οι συμπολίτες τους ευθύνονται για ορισμένα από τα προβλήματα των χώρων πρασίνου, όπως τα απορρίμματα και οι ακαθαρσίες ζώων.

Στις προτάσεις που διατύπωσαν οι πολίτες προς τις τοπικές Αρχές συγκαταλέγονται η καλύτερη καθαριότητα, η βελτίωση των εγκαταστάσεων, η δημιουργία χώρων ανάπαυσης, η τοποθέτηση περισσότερων φυτών, η διάνοιξη πεζόδρομων, η περίφραξη, αλλά και η δημιουργία χώρων για αθλητικές δραστηριότητες και η τοποθέτηση επιδαπέδιων παιχνιδιών.

Για τους επισκέπτες, οι καταγραφείς υπογραμμίζουν ότι πρέπει να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκύλων τους, να καθαρίζουν τα πάρκα, να αναφέρουν τις ελλείψεις και τις ζημιές στους αρμόδιους και να δείχνουν σεβασμό στο χώρο.
Το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» που υλοποιεί το «WWF Ελλάς» με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στοχεύει μέσω ενημερωτικών δράσεων στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου οι πολίτες να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να συμβάλουν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της χώρας.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου