ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για ευρώ και δημοψήφισμα

κόντρα-κυβέρνησης-συριζα-για-ευρώ-και-329860

Συνέχεια στην κόντρα που προκλήθηκε χθες με την επαναφορά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Γλέζο της συζήτησης για το νόμισμα, δίνει σήμερα ο ίδιος, ο οποίος σε δήλωση του εκφράζει τη λύπη του σχετικά με τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών ότι «δεν παίζουμε με το ευρώ, δεν παίζουμε με το νόμισμα, με τα ιερά και τα όσια». Παράλληλα, διευκρινίσεις από τον Γ. Στουρνάρα, για τις χθεσινές αναφορές στο πρόσωπό του και τις «προτάσεις του για δημοψήφισμα για το εθνικό νόμισμα» ζήτησε ο αντιπορόεδρος της βουλής, Γ. Δραγασάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής ολομέλειας.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο Μ. Γλέζος στη δήλωσή του, «η φτωχοποίηση της κοινωνίας, η κατάρρευση του κοινωνικού ιστού και η θεοποίηση του χρήματος αποκαλύπτονται από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: “Δεν παίζουμε με το ευρώ. Δεν παίζουμε με το νόμισμα, με τα ιερά και τα όσια”. Ιερά και όσια είναι ο Ανθρωπος, η ύπαρξή του, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Ανεξαρτησία» σημειώνει και προσθέτει:

«Η κυνική και απόλυτη αυτή δήλωση δείχνει ότι επιστήμονες που δεν αμφιβάλουν, δεν αμφισβητούν, αλλά έχουν ως θέσφατο την άποψή τους – και μάλιστα μια τέτοια άποψη – σημαίνει ότι υπηρετούν το παλιό, το παρωχημένο, το αντιανθρώπινο, το αντιεπιστημονικό. Η επιστήμη προχωρά με την έρευνα και η έρευνα με την αμφισβήτηση. Ας καταλάβει, επιτέλους, ο υπουργός Οικονομικών ότι με αυτόν τον τρόπο δεν υπηρετεί ούτε τον Ανθρωπο, ούτε την Επιστήμη, ούτε την Οικονομία, αλλά ούτε και τη Χώρα. Κρίμα».

Στο μεταξύ, την έντονη δυσφορία του εξέφρασε σήμερα στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης, για τις χθεσινές αναφορές του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στο πρόσωπό του, για πρόσφατες δηλώσεις του που είχαν ερμηνευτεί ως πρόταση δημοψηφίσματος για το εθνικό νόμισμα.

Προεδρεύοντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο που αφορά τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών, ο κ. Δραγασάκης ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, να αναφέρει «πού ο Γ. Δραγασάκης μίλησε για δημοψήφισμα, με τέτοιο ερώτημα, δραχμή ή ευρώ».

– «Είπατε την έκφραση “whatever it takes”. Αν διαβάσετε σήμερα, όλο τον Τύπο, τα blogs, αποδίδουν σε σας αυτό το νόημα» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας.

– «’Αρα ζούμε σ’ ένα σύστημα που δεν κρίνει απόψεις, αλλά κατασκευάζει απόψεις κατ’ ερμηνεία και στη συνέχεια έρχεται ο υπουργός στη Βουλή και αποδίδει στον πολιτικό αντίπαλο αυτά που λένε τα blogs» ανταπάντησε ο Γιάννης Δραγασάκης. «Εγώ είπα whatever it takes για να σώσουμε την κοινωνία απ’ την καταστροφή στην οποία την έχετε οδηγήσει, για να μειώσουμε την ανεργία – και πάντα η Δημοκρατία είναι το μέσο. Να ζητήσει ο υπουργός από τις υπηρεσίες την ομιλία μου και να μου υποδείξει τι έχω πει εγώ…»

– «Δεν αρνείστε όμως, τι λένε κορυφαία στελέχη σας, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, υπάρχει συζήτηση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ» επανήλθε ο υπουργός Οικονομικών. «Εδώ ακούμε διάφορες απόψεις. Δεν μπορούμε να θέτουμε υπό αμφισβήτηση το νόμισμα της χώρας. Εδώ κορυφαία στελέχη σας θέτουν θέμα!».

– «Την απάντηση, σας την έδωσαν χθες, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Λαφαζάνης» ανταπάντησε ο Γιάννης Δραγασάκης.

«Εγώ από τη θέση του προεδρεύοντος δεν μπορώ να επεκταθώ. Σας έκανα μία ερώτηση και σας καλώ και πάλι να ζητήσετε την ομιλία μου και να την καταθέσετε στη Βουλή, για το πού εγώ είπα τι» κατέληξε ο Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ο Μ. Γλέζος χθες «υπέστειλε» το ευρώ από τη σημαία, επαναφέροντας τη συζήτηση για το νόμισμα. «Η μορφή του χρήματος δεν θα είναι το κίνητρό μας. Αν μας συμφέρει, θα παραμείνουμε στο ευρώ. Αν δεν μας συμφέρει, δεν θα παραμείνουμε» δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, μιλώντας στον Βήμα fm, ανοίγοντας και πάλι για την Κουμουνδούρου το κεφάλαιο «ευρώ ή δραχμή», το οποίο έχει προκαλέσει αναταράξεις αλλά και εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς επανέφερε και πάλι χθες στο προσκήνιο παλαιότερες δηλώσεις του, που είχε κάνει προεκλογικά, προκαλώντας αναταράξεις, καθώς σε σχετικό ερώτημα για το ευρώ δήλωσε αυτολεξεί: «Εχουν γεννηθεί πολλά θέματα γύρω από το πρόβλημα αυτό και υπάρχουν και πολλές σκέψεις. Αλλά ας μου επιτραπεί να το εμβαθύνουμε: το χρήμα θα εξετάσουμε ή τη μορφή του χρήματος; Ο ρόλος του χρήματος έχει τη σημασία και αυτό πρέπει να δούμε, όχι τη μορφή του χρήματος. Η μορφή του χρήματος δεν θα είναι το κίνητρό μας. Θα τη βρούμε. Αν μας συμφέρει, θα παραμείνουμε. Αν δεν μας συμφέρει, δεν θα παραμείνουμε».

Να σημειωθεί ότι το θέμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής είχε τεθεί και στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωδιακήρυξη από την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Π. Λαφαζάνη με την κατάθεση πρότασης εξόδου από το ευρώ και την εξέταση εναλλακτικού σχεδίου αποχώρησης από την Ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα με τη χθεσινή δήλωση του Μ. Γλέζου ο αντιπρόεδρος της Βουλής, και υπεύθυνος του προγράμματος Γ. Δραγασάκης, σε εκδήλωση του «Πράττω», επανέφερε το θέμα του δημοψηφίσματος, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά, καθώς είπε ότι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τα όποια προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, θα απευθυνθεί με δημοκρατικό τρόπο στον λαό. Ο υπεύθυνος προγράμματος χρησιμοποίησε φράση του Μάριο Ντράγκι «whatever it takes» αναφερόμενος στη βούληση της ΕΚΤ να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατέψει το ευρώ, απαντώντας στο ερώτημα πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα με τους δανειστές.

Οι θέσεις αυτές σχετικά με το εθνικό νόμισμα αλλά και οι αναφορές περί δημοψηφίσματος, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση, του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Ο Γ. Στουρνάρας στην ομιλία του κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι στο θέμα του νομίσματος έχει «διχοτόμηση ή και τριχοτόμηση προσωπικότητας» λέγοντας πως «από τη μία έχουμε τη συνιστώσα της δραχμής από τον Π. Λαφαζάνη και από την άλλη να θέλει το ευρώ αλλά να χρεοκοπεί τη χώρα, που ενδεχομένως μπορεί και να προσφύγει σε δημοψήφισμα όπως είπε ο Γ. Δραγασάκης».

Εκανε μάλιστα λόγο για σύγχυση, αλλά και για επικίνδυνες θέσεις. Και κατέληξε επισημαίνοντας πως «δεν είναι αστείο να μιλάμε για το μέλλον της χώρας μέσα από τις σκοτεινότερες περιόδους της κρίσης, δεν παίζουμε με αυτά. Σταματήστε να ακροβατείτε σε τεντωμένο σκοινί…».

Απαντώντας ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για έλλειψη δημοκρατίας από την κυβέρνηση, αλλά και για πολιτικές που στόχο έχουν μόνο το καλό των τραπεζών και των κερδοσκόπων δανειστών».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου