ΕΛΛΑΔΑ

Το Bloomberg μπαίνει σε κλαμπ των Βορείων Προαστίων με το ΣΔΟΕ: Ενα απίστευτο ρεπορτάζ φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

το-bloomberg-μπαίνει-σε-κλαμπ-των-βορείων-προα-330130

Δημοσιογράφος του Bloomberg παρακολουθεί τις αιφνιδιαστικές εφόδους των φορολογικών ελεγκτών και καταθέτει την εμπειρία του από τη νοοτροπία φοροδιαφυγής των Ελλήνων, που «είναι βαθιά ριζωμένη από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Εκεί που μαζεύεται η ελίτ της Αθήνας

Το ρεπορτάζ αρχίζει να εκτυλίσσεται το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε κλαμπ των Βορείων Προαστείων, όπου μαζεύεται η ελίτ της Αθήνας, όπως αναφέρει. Δύο «κοστουμάτοι» άντρες στριμώχνονται μέσα στο πλήθος και αναζητούν την ταμειακή μηχανή. Ο υπεύθυνος αναστενάζει: «Είναι το ΣΔΟΕ».

Νωρίτερα, οι ελεγκτές είχαν επισκεφθεί ένα άλλο μπαρ της γειτονιάς, και ο ιδιοκτήτης «ζορίστηκε» επί μία ώρα στο υπόγειο γραφείο του, τηλεφωνώντας στην αδελφή του για να τον βοηθήσει να βρει τα βιβλία που αποδείκνυαν ότι δεν κλέβει το κράτος.

Σε καφετέριες στο κέντρο, το Bloomberg και το ΣΔΟΕ

Η ομάδα των ελεγκτών την επόμενη μέρα, πέρασε το απόγευμα από μια πολυσύχναστη συνοικία με καφετέριες στο κέντρο της Αθήνας. Πάνω στα τραπέζια μαζί με τους καφέδες δεν υπήρχε καμία απόδειξη, που σημαίνει ότι οι παραγγελίες δεν είχαν περάσει από την ταμειακή μηχανή, σημειώνει ο δημοσιογράφος. Όταν οι ελεγκτές αποφασίζουν να κόψουν πρόστιμο 250 ευρώ για τη μη έκδοση απόδειξης, η υπεύθυνη του καταστήματος αρχίζει να διαμαρτύρεται ότι είναι άδικο. Λέει ότι δεν έχει κλέψει τίποτε από το κράτος και επιδεικνύει τα λιγοστά χρήματα από την ταμειακή μηχανή, υποστηρίζοντας ότι αυτές όλες και όλες είναι οι εισπράξεις της ημέρας, περιγράφει ο δημοσιογράφος.

Φοροδιαφεύγω, αλλιώς το κλείνω

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις ιδιοκτήτη μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος παραδέχεται ότι φοροδιαφεύγει, γιατί διαφορετικά, όπως λέει, θα αναγκαστεί να κλείσει την επιχείρησή του. Υποστηρίζει ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτες του καταστήματος «έκρυβε» πολύ περισσότερα από τον ίδιο, ενώ αποκαλύπτει ότι στη γειτονιά πέφτει σύρμα, όταν κυκλοφορούν ελεγκτές, προκειμένου οι καταστηματάρχες να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

«Για να είναι βιώσιμη μια επιχείρηση πρέπει να ξέρεις να διαχειρίζεσαι τους αριθμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πέτρος -που δεν ήθελε να γραφτεί το επίθετό του- στο δημοσιογράφο το Bloolberg. «Πρέπει να είσαι ένα βήμα μπροστά από τους ελεγκτές, που μας επισκέπτονται περίπου 10 φορές το χρόνο. Γι’ αυτό βασιζόμαστε στο τοπικό δίκτυο των επιχειρήσεων που ειδοποιούν ο ένας τον άλλο, όταν οι ελεγκτές έρχονται στη γειτονιά μας».

Πανάρχαιο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

«Οι ελεγκτές είναι το νέο πρόσωπο του αγώνα της Ελλάδας στη μάχη του πανάρχαιου προβλήματος της φοροδιαφυγής» γράφει ο δημοσιογράφος «με αποστολή να εξακριβώσουν εάν κόβονται αποδείξεις πληρωμών, κάτι που συχνά αποφεύγουν να κάνουν τα κλαμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια στην Ελλάδα, προκειμένου τα έσοδά τους να εμφανίζονται μειωμένα και να πληρώνουν λιγότερους φόρους».

Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η συλλογή φορολογικών εσόδων του κράτους, προκειμένου να μπορεί να επιβιώνει χωρίς βοήθεια. «Ακόμη όμως και η εκτέλεση των πιο βασικών κρατικών αρμοδιοτήτων απαιτεί την ανατροπή μιας νοοτροπίας για την αποφυγή της φορολόγησης, που είναι βαθιά ριζωμένη από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

24% αδήλωτες δραστηριότητες, λέει το Bloomberg

Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι αδήλωτες οικονομικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, το 2012, ανήλθαν στο 24% της παραγωγής, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 15%, ενώ σύμφωνα με την Κομισιόν το διάστημα από το 1995 έως και 2006, το 25% των Ελλήνων επιδιδόταν σε μαύρη εργασία. «Το πρόβλημα ήταν εν γνώσει της κυβέρνησης, ωστόσο είχε γίνει παθολογικό φαινόμενο».

«Ιστορικοί και πολιτικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου και ενός αδύναμου κράτους, οδήγησαν στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα » δηλώνει η Αικατερίνη Σαββαΐδου, σύμβουλος της κυβέρνησης και λέκτορας για τη φορολογική νομοθεσία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Και προσθέτει ότι «για πολλά χρόνια, οι Έλληνες ήξεραν ότι μπορούσαν να την γλιτώσουν. Αυτό σιγά-σιγά αλλάζει, καθώς οι νόμοι και οι έλεγχοι βελτιώνονται».

Έγιναν νομοθετικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των εσόδων

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, η ΕΕ και το ΔΝΤ προσφέρουν στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια για τη δημοσιονομική διαχείριση. Και ενώ επαινούν τη χώρα για την πρόοδό της, πιέζουν παράλληλα να γίνουν περισσότερα.

Τονίζει, επίσης, ότι το κράτος εστιάζει στα έσοδα και έχει προχωρήσει σε μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως κανόνες για τις φορολογικές συναλλαγές, νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, ενοποιημένο κώδικα φορολογικών διαδικασιών και επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας.

Tι λέει για τον Χάρη Θεοχάρη το Bloomberg

Της «εκστρατείας» συλλογής εσόδων, όπως αναφέρει, ηγείται ο Χάρης Θεοχάρης, ένας μηχανικός εφαρμοσμένης πληροφορικής με σπουδές στη Βρετανία, που κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η οποία δημιουργήθηκε στις αρχές του 2013 «ως προϋπόθεση για τη διάσωση της Ελλάδας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ».

Γίνεται αναφορά και σε δηλώσεις του κ. Θεοχάρη περί σταδιακής αύξησης των εσόδων, ενώ παρατίθεται και αριθμοί: τα έσοδα της κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 12,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου