ΕΛΛΑΔΑ

Ψυχοθεραπεία με… γιόγκα για 83χρονο σε ιδιωτικά κέντρα

ψυχοθεραπεία-με-γιόγκα-για-83χρονο-σε-330988

Ασθενής ηλικίας 83 ετών εμφανίζεται να κάνει καθημερινά γιόγκα και γυμναστική. Ψυχικά πάσχοντες επισκέπτονταν δύο κέντρα ημέρας σε διαφορετικές περιοχές, την ίδια μέρα.

Πάνω από μισό εκατομμύριο Ελληνες εμφανίζονται να έχουν κάνει -σε ένα εξάμηνο- χρήση υπηρεσιών ψυχικής Υγείας, σε ιδιωτικές δομές επιχορηγούμενες από το κράτος. Ασθενείς εμφανίζονται να διαμένουν ταυτόχρονα σε δύο μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.Μονάδες χρεώνουν στο υπουργείο Υγείας υπηρεσίες για πάσχοντες, των οποίων ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) δεν ανταποκρίνεται σε αυτούς.

Είναι μερικές μόνο κραυγαλέες περιπτώσεις, τις οποίες αποκάλυψαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το υπουργείο Υγείας σε ιδιωτικούς φορείς που συμμετέχουν στην αποασυλοποίηση.

Πρόκειται για 65 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, προκειμένου να συμβάλουν στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Τα εν λόγω νομικά πρόσωπα παρέχουν υπηρεσίες σε ψυχικά πάσχοντες, με κέντρα ημέρας, οικοτροφεία και ξενώνες.

Η αρμόδια υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ), ενώ ο σχετικός φάκελος θα σταλεί και στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με την υφυπουργό, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2013 στο σύνολο των 65 φορέων.
Κρίθηκε ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση στους 38 και από αυτούς στους 18 εντοπίστηκαν «περίεργες» περιπτώσεις. Η κ. Μακρή χαρακτήρισε «υπερβολικά μεγάλο» τον αριθμό των ασθενών οι οποίοι κατέφυγαν στις δομές αυτές σε ένα εξάμηνο, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι έδειξαν τα εξής:

Στοιχεία

Το 43% των πασχόντων, που δηλώθηκαν από τους φορείς ως λήπτες υπηρεσιών, επισκέπτονται δύο ή περισσότερα κέντρα ημέρας, σε διαφορετικές περιοχές. Το 18,2% των πασχόντων επισκέπτονται δύο ή περισσότερα κέντρα ημέρας σε διαφορετικές περιοχές και τις ίδιες μέρες!

Αξιοπρόσεκτο είναι ένα ακόμη εύρημα: Περισσότεροι από ένας στους τρεις ασθενείς (38,8%), οι οποίοι διαμένουν σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στεγαστικού τύπου (οικοτροφεία, ξενώνες) λαμβάνουν παράλληλα υπηρεσίες από κέντρα ημέρας του ίδιου φορέα ή διαφορετικών φορέων καθ’ όλη τη διάρκεια διαμονής τους στους ξενώνες.

Η υφυπουργός Υγείας έκανε λόγο για επιστημονικό επίτευγμα παγκόσμιου βεληνεκούς! Τα κέντρα ημέρας -σημειώνει- μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σε ψυχικά πάσχοντες, οι οποίοι διαβιούν σε οικοτροφεία και ξενώνες.

Αυτό, όμως, συμβαίνει στην περίπτωση που οι πάσχοντες ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα στην κοινωνική τους επανένταξη: Είτε να επιστρέψουν στην οικογένειά τους είτε να ζήσουν αυτόνομα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κέντρα ημέρας θεωρούνται παγκοσμίως ενδιάμεσες δομές.

Η κ. Μακρή αφήνει αιχμές κατά των ιδιοκτητών των κέντρων, λέγοντας ότι το φαινόμενο αυτό είναι πολύ επικερδές για επιχειρηματίες, οι οποίοι τυχαίνει να είναι ιδιοκτήτες κέντρων ημέρας και οικοτροφείων. Είναι πολύ επωφελής σημειώνει για τους ίδιους και όχι για τους ασθενείς η διπλή αυτή οικονομική παροχή.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου