ΕΛΛΑΔΑ

Συνταγματική η επιστράτευση εργαζομένων

συνταγματική-η-επιστράτευση-εργαζομ-353470

«Πράσινο φως» για την πολιτική κινητοποίηση εργαζομένων και επίταξη υπηρεσιών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας (με μεγάλη πλειοψηφία) συνταγματικές και νόμιμες τις σχετικές «πολιτικές επιστρατεύσεις» που είχαν επιβληθεί πέρσι στον χώρο των εκπαιδευτικών και των μέσων μεταφοράς (μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ).

Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε σε όλες τις περιπτώσεις (όπως είχε γίνει προ διετίας και με τους ναυτικούς) ότι οι παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις τους μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία (ψυχική και σωματική) των πολιτών, με συνέπεια η επίταξή τους να θεωρείται συνταγματικά ανεκτή και δικαιολογημένη.

Στην περίπτωση των εκπαιδευτικών ξεκαθαρίζεται ότι ο κίνδυνος αναβολής των πανελλαδικών εξετάσεων λόγω της απεργίας εκπαιδευτικών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών, γεγονός που δικαιολογεί την επίταξη, ενώ αντίστοιχες σκέψεις διατυπώνονται και για την απεργία που «παραλύει τα δημόσια μεταφορικά μέσα με συνέπεια να δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο» που δημιουργεί κινδύνους υγείας για όσους επιθυμούν ή αναγκάζονται να κυκλοφορήσουν με δικά τους μέσα, ιδιαίτερα δε για όσους πρέπει να φτάσουν έγκαιρα σε υπηρεσίες υγείας.

Στην περίπτωση των ναυτικών κρίθηκε προ 2ετίας ότι η παρατεταμένη απεργία τους έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία αφού απέκλειε τη μετακίνηση ανθρώπων που είχαν πρόβλημα υγείας στα νησιά, δημιουργούσε ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα κλπ.

Οι εκπαιδευτικοί

Στην περίπτωση των εκπαιδευτικών αξιολογήθηκε έκθεση ειδικού ψυχιάτρου, που ανέλυε το τεράστιο άγχος των παιδιών (και οικογενειών τους) και το βαρύ ψυχοτραυματικό πλήγμα που μπορούσε να επιφέρει η αλλαγή των εξετάσεων τον Μάιο του 2013, οδηγώντας σε επιθετικές εκδηλώσεις ή σε ψυχική κατάρρευση κάποιων.

Για τις συνεχιζόμενες απεργίες στα μέσα μεταφοράς, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις που τις κήρυσσαν παράνομες (τον Ιανουάριο 2013), το ΣτΕ σημειώνει ότι έγιναν χωρίς προσωπικό ασφαλείας και με παράλειψη διάθεσης προσωπικού για τις στοιχειώδεις ανάγκες μεταφοράς του κοινωνικού συνόλου. Ετσι προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση και κίνηση με άλλα μέσα μεταφοράς, «κατάσταση δηλαδή, που κατά κοινή πείρα δημιουργεί αντικειμενικά κίνδυνο για την υγεία των πολιτών που επιθυμούν ή εξαναγκάζονται να μετακινηθούν στο Λεκανοπέδιο, ιδιαίτερα δε όσων έχουν ανάγκη έγκαιρης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου