ΕΛΛΑΔΑ

Το κρυφό «Σχέδιο Ζ» για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

το-κρυφό-σχέδιο-ζ-για-έξοδο-της-ελλάδ-353499

Στο δεύτερο αποκαλυπτικό δημοσίευμά τους για την ελληνική κρίση οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός μυστικού «Σχεδίου Ζ» που επεξεργάστηκαν τέσσερις κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας και μαζικών αναλήψεων καταθέσεων (bank run) την παραμονή των εκλογών του Ιουνίου του 2012.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, επικράτησε πραγματικός πανικός την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012, όταν έφτασε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η είδηση ότι δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές είχαν γίνει αναλήψεις από τις ελληνικές τράπεζες ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μόνο μία ημέρα μπροστά στον φόβο για τις συνέπειες από μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Την κατάσταση των καταθέσεων ώστε να προληφθεί ένα bank run, που θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία, είχε αναλάβει ειδική ομάδα «έκτακτης ανάγκης» που είχε συστήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Γ. Προβόπουλος.

Με αυτούς τους ρυθμούς, οι τράπεζες θα είχαν ξεμείνει από χαρτονομίσματα σε 1-2 ημέρες και μια «πλήρους κλίμακας» τραπεζική κρίση θα μπορούσε να ξεσπάσει, δήλωσε στην εφημερίδα ο Γ. Προβόπουλος.

Ομως ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου μια πολύ μικρή ομάδα σχεδόν 25 αξιωματούχων εργαζόταν μυστικά για τη διαμόρφωση του «Σχεδίου Ζ» για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών.

Αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη διαμόρφωση του «Σχεδίου Ζ» ανέφεραν στην εφημερίδα ότι δεν επρόκειτο για σχέδιο-χάρτη διαδρομής, για να εξαναγκαστεί η Ελλάδα σε έξοδο από το ευρώ, αλλά το αντίθετο.

«Ομως στις αρχές του 2012 θα ήταν εντελώς ανεύθυνο», υποστήριζαν, «να μη γίνεται η προετοιμασία για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». «Είναι μηδενική η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη; Οχι. Εάν είσαι στη διοίκηση μιας επιχείρησης και υπάρχει έστω και μόλις 10% πιθανότητα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προετοιμάζεσαι…», δήλωσε στους «FT» ένας από αυτούς που συμμετείχαν στην ομάδα.

Με το ενδεχόμενο νίκης του «αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και του αντιμνημονιακού Αλ. Τσίπρα, το σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη απέκτησε νέο επείγοντα χαρακτήρα», αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι εκείνη τη στιγμή οι συμμετέχοντες στη μυστική ομάδα είπαν: «Πρέπει να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας…».

Οι εκλογές στην Ελλάδα συνέπιπταν με τη διάσκεψη του G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού. Ομως ο Ολι Ρεν ακύρωσε τη μετάβασή του στο Μεξικό, ενώ ο Μ. Ντράγκι έμεινε στη Φρανκφούρτη και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.-Κ. Γιούνκερ ήταν σε διαρκή τηλεφωνική επαφή. Η αποστολή τους ήταν να ενεργοποιήσουν το «Σχέδιο Ζ», εάν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα οδηγούσαν σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Το «Σχέδιο Ζ» είχε επεξεργαστεί πολύ μικρή ομάδα αξιωματούχων υπό τον συντονισμό του Γ. Ασμουσεν από την ΕΚΤ, του Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν, του Τ. Βάιζερ από το EuroworkingGroup και τον Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ.

Για να κρατηθεί μυστικό το σχέδιο, δεν υπήρξε εμπλοκή Ελλήνων και είχε απαγορευθεί ακόμη και η ανταλλαγή emails μεταξύ των μελών της ομάδας.

Το «Σχέδιο Ζ» περιείχε αναλυτικό σχέδιο για τη δημιουργία νέου χρηματοοικονομικού σχήματος εκ του μηδενός, ενώ το 20σελιδο κείμενο που είχε ετοιμάσει το ΔΝΤ περιέγραφε το πλαίσιο των κινήσεων βάσει της εμπειρίας από άτακτες χρεοκοπίες σε άλλες χώρες: «Απενεργοποίηση των ΑΤΜ των τραπεζών και εντατικοί έλεγχοι στα σύνορα για την αποφυγή μαζικής φυγάδευσης κεφαλαίων…».

Η Τράπεζα της Ελλάδος με τη συμβολή της ΕΚΤ έδινε συγχρόνως μια μεγάλη μάχη για να εξασφαλίσει τη ρευστότητα των τραπεζών. Οπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, ένα καταπληκτικό ποσό των 28,5 δισεκατομμυρίων ευρώ διοχετεύτηκε στην Ελλάδα όλη την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2012.

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, σε δείπνο που είχαν ο Μ. Μπαρόζο με την Α. Μέρκελ στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι το σχέδιο είναι έτοιμο, σε περίπτωση που η Ελλάδα απορρίψει τους όρους διάσωσης και επακολουθήσει το Grexit.

Η εφημερίδα (που προαναγγέλλει νέο δημοσίευμα για την Παρασκευή) περιγράφει και όλο το παρασκήνιο σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη, μέχρι τη στιγμή που η κ. Μέρκελ επισκέφτηκε την Ελλάδα τον Οκτώβριο, ενώ τον Νοέμβριο του 2012, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, απελευθερώθηκε η δόση των 34,4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Και το δημοσίευμα καταλήγει: «Φθάνοντας στη Σύνοδο ο κ. Σαμαράς έκανε μια σύντομη δήλωση: ’’Η αλληλεγγύη στην ένωσή μας είναι ζωντανή. Η Grexit είναι νεκρή’’. Η Ελλάδα ποτέ πια δεν θα απειλούσε την ύπαρξη του ευρώ…».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου