ΕΛΛΑΔΑ

Θέματα ενέργειας συζήτησαν Σαμαράς-Έτινγκερ

θέματα-ενέργειας-συζήτησαν-σαμαράς-έ-377571

Συνάντηση με τον αρμόδιο για θέματα Ενέργειας επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ είχε το πρωί της Τετάρτης στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η διασφάλισή της μέσω της διαφοροποίησης των οδών παροχής και των πηγών της ενέργειας και ειδικότερα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους δύο αγωγούς ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, τον TAP και τον ελληνοβουλγαρικό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση ήταν «παραγωγική» και πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η διασύνδεση των διαφόρων ευρωπαϊκών δικτύων, ιδιαίτερα αυτών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία) με τις χώρες της Ομάδας Visegrad.

Ο Γκ. Έτινγκερ ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου (South Stream), ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ελλάδα, καθώς και για τον αγωγό διασύνδεσης με τη δυνατότητα αντίστροφης ροής για τη διοχέτευση αερίου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τον τερματικό υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα, καθώς και για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, και ειδικότερα στις ακτές του Ισραήλ, στα ύδατα γύρω από την Κύπρο και στην ίδια την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πολύ σημαντική την ανάπτυξη των υποδομών αερίου στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Γκ. Έτινγκερ ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα τελευταία βήματα της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΠΑ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα.

Τα θέματα των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, κυρίως δε εκείνων που σχετίζονται με τη διασύνδεση των υπαρχόντων δικτύων, αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους «φακέλους» της Ελληνικής Προεδρίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών και θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της επόμενης Συνόδου Κορυφής στο τέλος Ιουνίου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου