ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Εσωτερικών: Καμία παράταση για πιστοποίηση παιδικών χαρών

υπουργείο-εσωτερικών-καμία-παράταση-457776

Δεν πρόκειται επισήμως να δοθεί παράταση μετά τις 30 Ιουνίου για την πιστοποίηση των δημοτικών παιδικών χαρών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, προκαλώντας την αντίδραση παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν προλαβαίνουν.

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και το ΥΠΕΣ για τις δημοτικές παιδικές χαρές, ο κ. Ντινόπουλος κάλεσε τους δήμους να κάνουν ό,τι μπορούν μέχρι το τέλος του μήνα για να αποκτήσουν πιστοποίηση «οι παιδικές χαρές που χρειάζονται τις λιγότερες παρεμβάσεις». «Άμεσα και σταδιακά θα προχωρήσουμε στις υπόλοιπες» πρόσθεσε. όπως είπε.

Όμως η «σιωπηρή» παράταση του υπουργείου δεν ικανοποίησε τους αιρετούς, που είχαν ήδη αντιδράσει από την 1η Μαΐου, όταν κοινοποιήθηκε η σχετική εγκύκλιος από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Η εγκύκλιος, που εκδόθηκε μετά το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ του δήμου Ελληνικού, καλούσε όλους τους δήμους να ελέγξουν τις παιδικές χαρές και να εκδώσουν πιστοποιητικά καταλληλότητας λειτουργίας έως τις 30 Ιουνίου.

Η εγκύκλιος συνάντησε την άμεση αντίδραση της ΚΕΔΕ που διαβεβαίωνε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης παραβρέθηκε σήμερα στην ημερίδα επαναλαμβάνοντας στον κ. Ντινόπουλο ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα έως τις 30 Ιουνίου να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα» και επισημαίνοντας ότι «το είχαμε κοινοποιήσει στον κ. Μιχελάκη μετά την εγκύκλιο».

Ο υπουργός Εσωτερικών εμμένοντας στην άποψή του, απάντησε: «Ζούμε μέσα στην πραγματικότητα. Πρέπει να προσπαθήσουμε πέρα από τις προθεσμίες. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε για να έχουμε ασφαλείς παιδικές χαρές. Για να ξεκινήσουμε επιτέλους την πιστοποίηση».

Οι διαβεβαιώσεις, όμως, του υπουργού δεν μείωσαν την ανησυχία των αυτοδιοικητικών παραγόντων, υπηρεσιακών και αιρετών. Όπως τόνισαν, οποιοδήποτε ατύχημα, μετά την παρέλευση της προθεσμίας της εγκυκλίου την 30ή Ιουνίου, συνεπάγεται ποινικές ευθύνες για τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους αιρετούς και τους προέδρους των Επιτροπών Ελέγχου και Πιστοποίησης στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Η απάντηση ήρθε διά στόματος της γενικής διευθύντριας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Βίκυς Γιαβή, η οποία τόνισε ότι «εάν υπάρχουν επικίνδυνες παιδικές χαρές, να κλείσουν» προσθέτοντας ότι χωρίς πιστοποίηση όλες σχεδόν οι παιδικές χαρές της χώρας είναι δυνάμει επικίνδυνες.

Όπως σημείωσε η κ. Γιαβή κατά την παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου, η υπουργική απόφαση για τις παιδικές χαρές, που αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, τη διαδικασία αδειοδότησης, τη διαδικασία ελέγχου και τη συντήρηση, εκδόθηκε το 2009 (μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στο κλείσιμο της παιδικής χαράς του Αγ. Παντελεήμονα). Όμως οι δήμοι ουδέποτε την υλοποίησαν. Παίρνουν συνεχείς παρατάσεις για την εφαρμογή της, με τελευταία την παράταση του 2014.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «μόνο δύο δήμοι στη χώρα έχουν πιστοποιήσει από 5- 6 παιδικές χαρές ο καθένας».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου