ΕΛΛΑΔΑ

Μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ ξύπνησε την Κεφαλονιά

μετασεισμός-46-ρίχτερ-ξύπνησε-την-κεφαλ-474335

Νέος μετασεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε το πρωί τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, οι οποιοι πέρασαν και δεύτερη νύχτα έξω από τα σπίτια τους, καταλύοντας στα αυτοκίνητά τους, αλλά και στο πλοίο που επιστρατεύτηκε για τους πληγέντες.

Πολλοί κάτοικοι κοιμήθηκαν και χθες το βράδυ έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητα τους, καθώς δεν έχουν ξεπεράσει τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού, ενώ ο καιρός δεν είναι σύμμαχος, καθώς επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, με τοπικές καταιγίδες, βροχές και δυνατούς ανέμους.

Οι μετασεισμοί, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ήταν αρκετοί, μεγάλης διάρκειας, αλλά ευτυχώς μικρής έντασης.

Παράλληλα, πάνω από 1.000 κάτοικοι της Κεφαλονιάς, που τα σπίτια τους υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κρίθηκαν ακατάλληλα από τους ελεγκτές, διανυκτέρευσαν στο πλοίο “SuperFast 1”. Σήμερα το απόγευμα, αναμένεται στο λιμάνι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, χωρητικότητας 1.300 κλινών.
Από χθες η Κεφαλονιά βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλου Γεωργιάδη.

Μιχελάκης: Το κράτος θα είναι παρόν στην Κεφαλονιά

Κάτοικοι του νησιού που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές επιβιβάζονται στο πλοίο Superfast 1, για να φιλοξενηθούν

Κάτοικοι του νησιού που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές επιβιβάζονται στο πλοίο Superfast 1, για να φιλοξενηθούν

Κάτοικοι του νησιού που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές επιβιβάζονται στο πλοίο Superfast 1, για να φιλοξενηθούν

Σε δηλώσεις του σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί, δεσμεύθηκε ότι «το κράτος θα είναι παρόν στην Κεφαλονιά».
Ο υπουργός τόνισε ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει καταπλεύσει στην Κεφαλονιά το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να φιλοξενηθούν περισσότεροι κάτοικοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πριν αυτά ελεγχθούν από τους αρμόδιους μηχανικούς.

Από τα 5,8 Ρίχτερ σοβαρές ζημιές υπέστη και το νεκροταφείο Ληξουρίου

Από τα 5,8 Ρίχτερ σοβαρές ζημιές υπέστη και το νεκροταφείο Ληξουρίου

Επεσήμανε, δε, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάγκη για τοποθέτηση σκηνών. «Θέλουμε να δούμε τι ανάγκες έχουμε ακόμα για να δούμε πώς θα αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε, εκτιμώντας ωστόσο ότι με το δεύτερο πλοίο οι ανάγκες θα καλυφθούν.

Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο υπουργός δήλωσε ότι άμεσα θα διατεθεί το πακέτο στήριξης προς τους πληγέντες του προχθεσινού σεισμού, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Από τους πρωτοβάθμιους ελέγχους σε 70 σπίτια, τα 40 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ από τα 21 δημόσια κτίρια που ελέχθηκαν, τα 4 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα

Από τους πρωτοβάθμιους ελέγχους σε 70 σπίτια, τα 40 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ από τα 21 δημόσια κτίρια που ελέχθηκαν, τα 4 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι θα εφαρμοστεί το ίδιο σύστημα με τους πληγέντες από τις πλημμύρες στα Δωδεκάνησα, δηλαδή θα χρειάζεται μόνο υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων, και κατόπιν θα πραγματοποιούνται έλεγχοι για το αληθές των στοιχείων.

Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Εργασίας παρέχει οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στους δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες. Επίσης, αναστέλλεται για 3 μήνες η υποχρέωση καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης για Κεφαλονιά και Ιθάκη. Παράταση σε όλες τις βεβαιωμένες οφειλές και τις φορολογικές δηλώσεις για ένα τρίμηνο έδωσε και το υπουργείο Οικονομικών.
Μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ ξύπνησε την Κεφαλονιά

«Ο σεισμός της Κυριακής ήταν ο κύριος»
Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι σεισμός της Κυριακής στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος προσέθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και θα περιλαμβάνει και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυνακικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Αύριο θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα, αν ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ της Κυριακης ήταν ο κύριος» ανέφερε ο κ. Παπαδοπουλος, ενώ σημείωσε ότι με βάση την εξέλιξη της μετασεισμικης δραστηριότητας όλα συνηγορούν στο ότι ήταν ο κύριος…»
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στην Κεφαλονιά δηλωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι μακρά και αρκετά πλούσια, αλλά δεν θα καταγραφούν μεγάλα μεγέθη σεισμών. «Δεν θα ξεπεράσουν οι δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, αναφερόμενος στους ελέγχους των μηχανικών, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί δημόσια κτίρια και 140 ιδιωτικές κατοικίες και στα μισά από αυτά τα κτιρια εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα μικρό ή μεγάλο.

Επισήμανε, επίσης, ότι στα περισσότερα δημόσια κτίρια οι έλεγχοι έχουν τελειώσει, ενώ μεταξύ άλλων θα επανελεγχθούν το δικαστικό μέγαρο και δυο σχολεία στο Ληξούρι για να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλα για χρήση ή όχι.

Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος είπε οι σχολικές υποδομές δεν φαίνεται να έχουν ζημιές και πως ίσως σε δύο τρία σχολεία στην περιοχή του Ληξουρίου υπάρχουν προβλήματα, όπως πτώση σοβάδων.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου