ΕΛΛΑΔΑ

Σύμβουλος… αντάρτικου ο Ξηρός

σύμβουλος-αντάρτικου-ο-ξηρός-501459

Τον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει ο Χριστόδουλος Ξηρός στα σχέδια των ομάδων νεοτρομοκρατίας επιχειρεί να σκιαγραφήσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μετά την εξαφάνισή του.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο «βετεράνος» της τρομοκρατίας, που είχε καταδικαστεί για έξι δολοφονίες, πολλές εκρήξεις και ληστείες, θα έχει «καθοδηγητικό» και «συμβουλευτικό» ρόλο, κυρίως σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και στον τομέα της αξιοποίησης του δικτύου των βασικών και περιφερειακών μελών της διευρυμένης οργάνωσης αντάρτικου πόλης.

Οι αξιωματικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη δυνατότητα «αναβάθμισης» των χτυπημάτων και βρίσκονται σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο. Εκείνοι που γνωρίζουν καλά την επιχειρησιακή ικανότητα του Χρ. Ξηρού μιλούν για έναν άνθρωπο που «τα χέρια του πιάνουν στις πατέντες» και που έχει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή αυτοσχέδιων ρουκετοβόλων.

Η δράση του
Στη «17Ν» ο Χριστόδουλος Ξηρός κατείχε βασικό ρόλο στις εκτελέσεις, αλλά και στην εξεύρεση και στον χειρισμό των όπλων και των εκρηκτικών. Ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του λοχία Ρ. Τσαντ, στη δολοφονία του εκδότη Ν. Μομφεράτου και του οδηγού του Π. Ρουσέτη, στην έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυφύλακα Ι. Γεωργακόπουλου, στη δολοφονία του βιομηχάνου Δ. Αγγελόπουλου, στη δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου Ο. Νορντίν και στη δολοφονία του λοχία Στ. Ρόναλντ. Στις επιθέσεις, ο ίδιος είχε άλλοτε τον πρώτο, άλλοτε τον βοηθητικό ρόλο του εκτελεστή.

Ωστόσο, στο κατηγορητήριο σε βάρος του συμπεριλαμβάνονταν και οι απόπειρες κατά των Γ. Πέτσου, Β. Βαρδινογιάννη και Ι. Παλαιοκρασσά. Επίσης, η επίθεση με ρουκέτες το 1991 κατά λεωφορείου των ΜΑΤ -αφήνοντας πίσω του έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Θεωρείται ότι έλαβε μέρος επίσης στην εισβολή στο ΑΤ Βύρωνα, στην κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου και το Πολεμικό Μουσείο, στη συμπλοκή με αστυνομικούς στα Σεπόλια και σε πολλές ληστείες. Συνολικά, κατηγορήθηκε για 33 ενέργειες που διέπραξε ως μέλος της «17Ν».

Η εμπειρία αυτή εκτιμάται ότι ήταν το βασικότερο κίνητρο για τους κρατούμενους της «Συνωμοσίας» που θέλησαν να προσεγγίσουν τον «Μανώλη» της «17Ν».

Επικοινωνίες
Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν καταγράψει τακτικές επικοινωνίες του βαρυποινίτη με έγκλειστο για τη «Συνωμοσία» και βασικό θέμα συζήτησης, μεταξύ άλλων, την τροφοδοσία με όπλα ασύλληπτων μελών της οργάνωσης. Η «αγωνία» αυτή άλλωστε έχει καταγραφεί και από τα στοιχεία μυστικής επιχείρησης που πραγματοποίησε η ΕΥΠ, η οποία είχε στόχο να συλλέξει πληροφορίες για την προμήθεια όπλων από ασύλληπτα μέλη των «Πυρήνων».

Ο «Μανώλης» ξέρει να κατασκευάζει αυτοσχέδια ρουκετοβόλα και επίσης να επεξεργάζεται εκρηκτικά, αναβαθμίζοντας τα «μωρά» της τρομοκρατίας που τοποθετούν εκρηκτικά σε κατσαρόλες. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ πιστεύουν ότι ο Ξηρός σε συνεργασία με νέα μέλη θα επιχειρήσει να οργανώσει τις ληστείες που θα ξαναγεμίσουν το «επαναστατικό» ταμείο και θα προσφέρει τεχνογνωσία σε σχέση με την επεξεργασία των εκρηκτικών. Σε καμία περίπτωση πάντως, λένε οι αστυνομικοί, δεν θα συμμετέχει ενεργά σε κάποια επιχείρηση.

Παρά το ανθρωποκυνηγητό που έχει ξεκινήσει για τον εντοπισμό του Χριστόδουλου Ξηρού, κύκλοι της Κατεχάκη ανέφεραν στο «Εθνος» ότι η επιχείρηση εντοπισμού του είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού το μόνο σίγουρο θεωρείται πως ο «Μανώλης» θα παραμείνει για αρκετό καιρό κρυμμένος στο σπίτι – κρησφύγετο που έχει εξασφαλίσει το δίκτυο υποστήριξης της «Συνωμοσίας». «Πιστεύουμε ότι ο Ξηρός κρύβεται σε σπίτι στην Αττική, όπως άλλωστε ?προτείνουν? και οι συνωμοτικοί κανόνες του αντάρτικου πόλης. Εκεί θα μείνει για καιρό και εκεί θα συναντιέται με το ολιγομελές ?διευθυντήριο?», είπε αστυνομικός που βρίσκεται κοντά στην υπόθεση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου