ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακίστηκε και ο Μπούκουρας

προφυλακίστηκε-και-ο-μπούκουρας-501527

Και οι τρεις χρυσαυγίτες βουλευτές Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Στάθης Μπούκουρας αναμένεται τη Δευτέρα να οδηγηθούν στις Φυλακές Κορυδαλλού, καθώς κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους στις εφέτες-ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, για τα κακουργήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Στον Κορυδαλλό, θα συναντήσουν τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, τον υπαρχηγό της οργάνωσης Χρήστο Παππά και τον βουλευτή Γιάννη Λαγό, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί από το φθινόπωρο για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που ακολούθησε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Οι δύο πρώτοι βουλευτές της ΧΑ κρίθηκαν προφυλακιστέοι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, με ομόφωνη απόφαση των ανακριτριών και του εισαγγελέα και ύστερα από τις μαραθώνιες απολογίες τους.

Ο τρίτος, ολοκλήρωσε στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, την επτάωρη απολογία του ενώπιον των αρμοδίων ανακριτριών, που συμφώνησαν μαζί με τον εισαγγελέα για την ίδια ποινική μεταχείριση, παρά την ελαφρά διαφοροποίηση στους ισχυρισμούς του, από τους δύο άλλους συγκατηγορουμένους του.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε, ο Μπούκουρας δήλωνε κατηγορηματικά αθώος, χαρακτηρίζοντας τη δίωξή του «πολιτική». Ανέφερε επίσης, ότι «ουδέποτε έλαβε μέρος σε εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας» και ότι «η μοναδική επίθεση κατά μεταναστών που έχει αναφερθεί στην περιοχή της Κορινθίας από το σχολείο μεταναστών, έγινε σε χρόνο κατά τον οποίο ο ίδιος δεν κατοικούσε στην Κόρινθο».

Ο Μπούκουρας υποστήριξε ότι ανέπτυξε έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και ότι σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, απόδειξη του οποίου συνιστά η συμμετοχή του στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο συνδυασμό του νυν δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη.

Ο βουλευτής Κορινθίας ισχυρίστηκε τέλος, ότι στις ομιλίες που παρακολούθησε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής μετά την ένταξή του σε αυτό, «ουδέποτε έγινε κάποια αναφορά σε εθνικοσοσιαλιστικές (ναζιστικές) ιδεολογίες, για επιθέσεις ή πρακτικές βίας σε βάρος μεταναστών, Ρομά ή ατόμων με διαφορετική ιδεολογία, και ουδέποτε άκουσε κάποια αναφορά για ανατροπή του υπάρχοντος πολιτεύματος».

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, είχε ολοκληρωθεί η απολογία του Παναγιώτη Ηλιόπουλου

Η απολογία του Γιώργου Γερμενή είχε ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα.

Η βασική κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι τα αδικήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση για τα οποία η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας τους.

Στο υπόμνημα του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ηλιόπουλος αρνείται κάθε συμμετοχή στις πράξεις που του αποδίδονται.

Υποστηρίζει επίσης, ότι οι μάρτυρες δεν αναφέρονται προσωπικά στον ίδιο ενώ οι πράξεις που του καταλογίζονται «δεν συγκεκριμενοποιούνται σε κανένα πραγματικό γεγονός και δεν υποστηρίζονται επίσης από κανένα άλλο στοιχείο».

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Ε’, ο οποίος αναφέρει ότι τόσο ο κ. Ηλιόπουλος όσο και ο κ. Γερμενής «διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επιχειρησιακή συγκρότηση της «Χρυσής Αυγής», και στην ιδεολογική κατήχηση των νεοσυλλέκτων μελών της οργανώσεως σκοπός της οποίας ήταν εξαρχής η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος», ο κ. Ηλιόπουλος υποστηρίζει στο υπόμνημα του ότι στην κατάθεσή του ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες πράξεις «που να συνιστούν εμπλοκή του σε ’επιχειρησιακή συγκρότηση’ της οργάνωσης ή να αποδεικνύουν «την με οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του στην ιδεολογική κατήχηση των νεοσύλλεκτων μελών της οργάνωσης».

Τέλος ο κ. Ηλιόπουλος απορρίπτει την κατηγορία ότι ο ίδιος είναι ναζιστής αρνείται ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής είναι «εγκληματική οργάνωση» και προσθέτει ότι, «δεν υφίστανται, ούτε «τάγματα εφόδου», ούτε «νεοσύλλεκτοι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον Γ. Γερμενή –μεταξύ άλλων στοιχείων που έχουν συλλέξει οι δικαστικές αρχές– περιλαμβάνεται και κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, με την οποία ο βουλευτής χαρακτηρίζεται ως «ταγματάρχης» με κεντρικό ρόλο στην επιλογή και στην εκπαίδευση νεοσύλλεκτων αλλά και σε επιχειρήσεις σε βάρος αλλοδαπών.

Ανάλογα στοιχεία περιλαμβάνονται σε κατάθεση άλλου προστατευόμενου μάρτυρα για τον Στ. Μπούκουρα ο οποίος εμπλέκεται σε κύκλωμα «προστασίας» σε μαγαζιά της Κορίνθου, του Ξυλοκάστρου και του Κιάτου.

Ενταση έξω από τον Άρειο Πάγο

Έξω από τον Άρειο Πάγο βρίσκονταν το Σάββατο συγκεντρωμένοι λίγοι οπαδοί της οργάνωσης κρατώντας ελληνικές σημαίες, όπως και οι βουλευτές Ελένη Ζαρούλια, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Ηλίας Κασιδιάρης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου