ΕΛΛΑΔΑ

Η Μοσάντ είχε εκπαιδεύσει τον Μαντέλα

η-μοσάντ-είχε-εκπαιδεύσει-τον-μαντέλα-527570

Σε στρατιωτική εκπαίδευση από την ισραηλινή Μοσάντ είχε υποβληθεί ο Νέλσον Μαντέλα τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Haaretz», που βασίζεται σε έγγραφο των ισραηλινών αρχείων, το οποίο ήταν διαβαθμισμένο ως «αυστηρώς απόρρητο».

Εκείνη την εποχή ο Μαντέλα κρυβόταν από τις νοτιοαφρικανικές αρχές και το 1962 είχε διαφύγει στο εξωτερικό. Επισκέφτηκε αρκετές αφρικανικές χώρες, αναζητώντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για τον αγώνα κατά του Απαρτχάιντ. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού βρέθηκε στην Αιθιοπία, όπου συμμετείχε σε πρόγραμμα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, το οποίο παρείχε εκπαίδευση στον χειρισμό οπλισμού και στις τεχνικές του σαμποτάζ.

Εγγραφο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το σχετικό έγγραφο είναι μία επιστολή της Μοσάντ στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, όπου αναφέρεται ότι ο Μαντέλα, με την κωδική ονομασία «The black pimpernel» (ονομασία φυτού, που του είχε αποδώσει ο Τύπος όταν κατάφερνε να ξεφεύγει από την αστυνομία), είχε βρεθεί στην Αιθιοπία.

Οπως αναφέρει η «Haaretz», η Μοσάντ προσπαθούσε να κερδίσει τη συμπάθεια του Μαντέλα, ο οποίος είχε δείξει όντως ενδιαφέρον για την παραστρατιωτική οργάνωση «Hagana», που υπήρχε μέχρι την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948.

Ο Μαντέλα έκανε πολύ καλή εντύπωση στους πράκτορες της Μοσάντ, που όμως τη στιγμή της εκπαίδευσής του δεν γνώριζαν την πραγματική του ταυτότητα. Είχε δείξει να γνωρίζει αρκετά την κατάσταση της χώρας και, σύμφωνα με τους πράκτορες, εξέφρασε «μια σοσιαλιστική κοσμοθεωρία».

Πάντως ο Μαντέλα δεν πρόλαβε να αξιοποιήσει τις δεξιότητες που απέκτησε, καθώς συνελήφθη λίγο μετά την επιστροφή του στη Νότιο Αφρική και αφέθηκε ελεύθερος μόλις το 1990.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου