ΕΛΛΑΔΑ

Σαμαράς από Βρυξέλλες: Η Ελλάδα αρχίζει με θετικές επιδόσεις

σαμαράς-από-βρυξέλλες-η-ελλάδα-αρχίζε-529917

Τις προτεραιρότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ θα παρουσιάσει σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Η προχθεσινή απόφαση του Ecofin και η συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο προσδιορίζουν σαν βασική προτεραιότητα την τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ. Αν και το πλαίσιο έχει προσδιοριστεί μένουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες που θα χρειαστούν λεπτούς χειρισμούς από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Βασική προτεραιότητα όπως έχει δηλώσει ήδη ο πρωθυπουργός είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση μέσω της αξιοποίησης των πόρων του κοινοτικού προυπολογισμού και με την βοήθεια που παρέχει η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Έτερο θέμα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει έμφαση είναι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η βοήθεια στην αντιμετώπισή της από τις χώρες που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση. Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης συζητήθηκε και σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής όπως και στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα. Η ελληνική προεδρία θα εξετάσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ αλλά και τις συμφωνίες επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταταστών.

Προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί και η θαλάσσια πολιτική με όλες τις παραμέτρους της από τις θαλάσσιες ζώνες μέχρι την ασφάλεια και την ενέργεια.

Μέσα στις υποθέσεις που θα κληθεί να χειριστεί είναι η προώθηση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου της ΕΕ με τις ΗΠΑ, θέμα που είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Παράλληλα θα κληθεί να χειριστεί και την συνέχεια της πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια στην ΕΕ σε σχέση με τις συνέργειες με το ΝΑΤΟ που ήταν βασιό θέμα στο χθεσινό συμβούλιο. Στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Σαμαράς χθες επισήμανε ότι η Ελλάδα δαπανά το 6% του προυπολογισμού της για την Άμυνα και από την συνεργασία με το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προκύψει δημοσιονομικό όφελος και βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

Θέλοντας να διασκεδάσει φόβους για αρνητικές προοπτικές της ελληνικής προεδρίας λόγω των ζητημάτων που την βαρύνουν ο κ. Σαμαράς δήλωσε χθες προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής: «Η Ελλάδα αρχίζει την Προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη. Θα είναι μια Προεδρία ελπίδας, ελπίδα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη».

Συνέργειες ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Υπέρ της ανάπτυξης των συνεργειών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής άμυνας στην Ευρώπη τάχθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η χώρα μας δαπανά το 6% του προϋπολογισμού της για την Άμυνα και υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των συνεργιών μπορεί να μειώσει τις δαπάνες αλλά και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα.

Στην συνεδρίαση μετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Οι ηγέτες της Ευρώπης αναζητούν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ συμφωνούν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βελτιωθεί η επιχειρησιακή της δυνατότητα με αξιοποίηση των μέσων που ήδη υπάρχουν.

Ο προβληματισμός βρίσκεται στο αν η επιχειρησιακή δυνατότητα της Ευρώπης θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ ή αν θα αναπτυχθεί επί της βάσης δύο αυτόνομων, αλλά συνεργαζόμενων μηχανισμών. Συζητείται, επίσης, η διεύρυνση της έννοιας των κινδύνων για την ασφάλεια της Ευρώπης, που μπορεί να συμπεριλάβει τους θαλάσσιους κινδύνους θέμα που ενδιαφέρει την χώρα μας. Στο ίδιο πλαίσιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στην ανάγκη τόνωσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θέμα που μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα μετά την συμφωνία για τα ΕΑΣ.

Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί το μεταναστευτικό με την αυξημένη πίεση που δέχονται χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία λόγω των εξελίξεων στην Συρία. Τρίτο θέμα είναι η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη μετά και την χθεσινή απόφαση του Ecofin, ζήτημα που θα κληθεί να χειριστεί η Ελληνική προεδρία το επόμενο εξάμηνο. Η συζήτηση για την τραπεζική ένωση θα γίνει στο δείπνο των ηγετών στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι.

Η Σύνοδος Κορυφής θα συνεχιστεί την Παρασκευή που θα γίνει ο απολογισμός της προεδρίας της ΕΕ από την Λιθουανία ενώ ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για το το πρώτο εξάμηνο του 2014.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου