ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση βιβλίου του Κώστα Λουδοβίκου στον Βόλο

παρουσίαση-βιβλίου-του-κώστα-λουδοβί-731024

Το βιβλίο του πολυβραβευμένου Βολιώτη εικαστικού MFA, εικονογράφου, νομικού και συγγραφέα Κώστα Λουδοβίκου, με τίτλο «Η λειτουργία των εικόνων», πολιτισμός Αναστάσεως, σε τοιχογραφίες – προσευχές του 21ου αιώνα, παρουσιάζεται την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στις 19.30, στο αμφιθέατρο «Δημήτρης Σαράτσης» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την παραπάνω εκδήλωση διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Το βιβλίο αναφέρεται στο έργο που έγινε από τον συγγραφέα και αγιογράφο στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στα Λεύκτρα της Θήβας και έχει να κάνει με το δράμα του άρτου, ως του παραδιδόμενου όλου Σώματος του Θεού. Σχετίζεται με το δράμα της κατά Χριστόν αρτοποίητης ιστορίας του πολιτισμού και του συμπαντικού κόσμου ολόκληρου.

Ο γνωστός πνευματικός άνθρωπος, προσευχόμενος καλλιτέχνης, εργαζόμενος στα όρια της εικονογραφικής του τέχνης Κώστας Λουδοβίκος, συλλειτουργεί και συνδημιουργεί, μαζί με τη λειτουργό και δημιουργό θεία Χάρη, στις μορφώσεις και μεταμορφώσεις του μυστηρίου της Μορφής και της Υποστάσεως.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εικονογράφηση στο παρεκκλήσι Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στα Λεύκτρα Θηβών».

Ανάγνωση χαιρετισμού του γενικού διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλέστατου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου. Την κεντρική ομιλία για την παρουσίαση του βιβλίου θα εκφωνήσει η Νίκη Τσιρώνη, που είναι ιστορικός- βυζαντινολόγος στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, ενώ συμμετέχει και στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Στη συνέχεια ακολουθεί η τοποθέτηση του συγγραφέα Κώστα Λουδοβίκου και το κλείσιμο της εκδήλωσης θα κάνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Τέλος, τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Μητρόπολης Δημητριάδος και μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτός» Νίκος Βαραλής.

Η δράση του Κώστα Λουδοβίκου

Ο Κώστας Λουδοβίκος είναι γεννημένος στον Βόλο. Είναι εικαστικός και συγγραφέας, με σπουδές και Master στις Καλές Τέχνες από την Εcole Nationale Superieure des Beaux – Arts της Lyon Γαλλίας. Είναι επίσης πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλέον παρακολουθεί επί μία διετία μαθήματα Ιστορίας Τέχνης με τον καθηγητή, ιστορικό Τέχνης και ακαδημαϊκό Χρύσανθο Χρήστου.

Μαθήτευσε στον Νίκο – Γαβριήλ Πεντζίκη και γνωρίστηκε με τον κύκλο της Βουλιαγμένης, τον Κουτρουμπή, τη Ζωή Καρέλλη. Εχει συναντήσει τον Ανδρέα Φωκά και τον Γιάννη Τσαρούχη.

Είναι μέλος του Αρχείου Ελλήνων Καλλιτεχνών στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

Η εικαστική του παραγωγή περιλαμβάνεται στην Τράπεζα Εικόνων ΑDAJP στο Παρίσι το 2017, τέσσερα εικαστικά έργα, από την σειρά του με τον τίτλο «Γραμματοζωάρια», έχουν τυπωθεί σε γραμματόσημα, ως μέρος μιας συλλεκτικής σειράς γραμματοσήμων στη Γερμανία.

Εχει αποσπάσει τα παρακάτω βραβεία: Διεθνές βραβείο «Lorenzo il Magnifico» για τη ζωγραφική του με μικτά υλικά στη Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης FLORENCE BIENNALE 2013.

Το 5ο βραβείο American Art Awards 2014 στην κατηγορία Abstract Expressionism, το διεθνές βραβείο Art protagonist 2015. Το 4ο βραβείο American Art Awards 2015 στην κατηγορία Abstract, το 4ο βραβείο American Art Awards 2015 στην κατηγορία Impressionism-Human.

Επίσης το διεθνές βραβείο MICHELANGELO Artist at Jubilee 2015, το διεθνές βραβείο LEONARDO DA VINCI The Universal Artist 2016, διεθνές βραβείο Art Critic 2016 και διεθνές βραβείο ARTE PALERMO Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2018.

Εχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Δίνει τακτικά διαλέξεις, εικαστικά έργα και εικόνες συμμετέχοντας με ποικίλους τρόπους στο εκδοτικό, επιμορφωτικό και ιεραποστολικό έργο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια με διαλέξεις του επάνω σε θέματα θεωρίας της τέχνης, ενώ σχετικές μελέτες και άρθρα του φιλοξενούνται σε εφημερίδες και περιοδικά. Πραγματοποιεί ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις, αναπτύσσοντας παράλληλη συγγραφική δράση.

Ο Κώστας Λουδοβίκος αγιογραφεί εικόνες και ιστορεί τοιχογραφίες σε ναούς.

Παράλληλα ζωγραφίζει πίνακες ζωγραφικής εκθέτοντας εικαστικά έργα ποικίλων μέσων και τεχνικών, και σχεδιάζει με μολύβια και κάρβουνα αισθητοποιώντας θησαυρίσματα άλλων εμπνεύσεων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προλογίζει βιβλία του και παραγγέλνει εικόνες του.

Εργα του υπάρχουν στην Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου στη Σκόπελο, στην Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου στα Ιλια Ευβοίας, στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Προυσσιώτισσας, στην Ι. Μ. Ζωγράφου Αγίου Ορους και αλλού.

Εικόνες και ζωγραφικούς πίνακες του Κώστα Λουδοβίκου έχουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ι. Ζηζιούλας, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πολλές ιδιωτικές συλλογές και συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου