ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση του βιβλίου της Νικολέττας Γιαντσή στον Βόλο

παρουσίαση-του-βιβλίου-της-νικολέττα-733846

Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Δήμου Βόλου στο κτήριο Σπίρερ η παρουσίαση του βιβλίου της βολιώτισσας πανεπιστημιακού Νικολέττας Γιαντζή «Ο φτωχός ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πόλη». Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και θέμα του βιβλίου είναι η αστική φιλανθρωπία στη Δυτική Ευρώπη τον Μεσαίωνα.

Η Νικολέττα Γιαντσή είναι επίκουρη καθηγήτρια της ευρωπαϊκής μεσαιωνικής ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως κοινωνικά και οικονομικά θέματα της μεσαιωνικής Ευρώπης. Όπως σημειώνεται από την ίδια στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «η φιλανθρωπία κατά την πρώτη περίοδο του Μεσαίωνα ανέδειξε έναν πρωταγωνιστή, έναν συντονιστή και έναν οργανωτή, την Εκκλησία.

Οι επίσκοποί της ανέλαβαν να καλύψουν το κενό της κοινωνικής πολιτικής μετά την κατάρρευση των ρωμαϊκών πόλεων· τα μοναστήρια της να ανακουφίσουν τους πληθυσμούς που υπέφεραν μέσα στην αχανή ευρωπαϊκή ύπαιθρο· οι θεολόγοι της να εκλαϊκεύσουν και να στηρίξουν την εικόνα του φτωχού Χριστού».

Η μελέτη διαρθρώνεται σε τρία μέρη κι εξετάζει την εξέλιξη της φιλανθρωπίας από θρησκευτική πρακτική σε μια πολιτική οικονομία της φτώχειας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Ευθυμίου, ιστορικός, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία είναι πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό από τα δωρεάν σε χιλιάδες ακροατές εσπερινά και διαδικτυακά μαθήματα παγκόσμιας και ελληνικής ιστορίας, και η Βίκυ Μαντζώρου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας.

Την παρουσίαση και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει συντονίζει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Την εκδήλωση υποστηρίζουν ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Γυμνασίου Θηλέων Βόλου, ο Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικού Σχολείου «Άγιος Ιωσήφ» και ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου «Θέτις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου