ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνάντηση παραδοσιακών χορών

συνάντηση-παραδοσιακών-χορών-756881

Χορευτικά συγκροτήματα από Σερβία, Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, Βουλγαρία και Ελλάδα συμμετέχουν στο 1ο διαβαλκανικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που θα φιλοξενηθεί σήμερα Παρασκευή 7, αύριο Σάββατο 8 και μεθαύριο Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.15 στο λιμανάκι Καλών Νερών και την παραλία του Βόλου.

Σήμερα Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, τα συγκροτήματα θα εμφανιστούν στο λιμανάκι των Καλών Νερών, φιλοξενούμενα της Τοπικής Κοινότητας Καλών Νερών του Δήμου Νοτίου Πηλίου και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μπελεγρίνου Κορόπης Μηλεών, το χορευτικό συγκρότημα του οποίου θα πλαισιώσει τα βαλκανικά χορευτικά σύνολα.

Το 1ο διαβαλκανικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών πραγματοποιείται αύριο Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στην παραλία του Βόλου.

Τέλος, μεθαύριο Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος με τη συμμετοχή των φιλοξενουμένων χορευτών και συνοδών των αποστολών του φεστιβάλ.

Μετά την επιτυχημένη χορευτική εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 1821, με τίτλο «Πρώτος τον χορό να σέρνω στου Μοριά τις στράτες…», ακολούθησε τον περασμένο Μάιο το 1ο αντάμωμα χορευτικών συνόλων Μαγνησίας, που είχε τίτλο «…με χορούς κυκλωτικούς, πάντα ν’ ανταμώνουμε!» με την καθολική συμμετοχή όλων των χορευτικών συγκροτημάτων της Μαγνησίας.

Το χορευτικό σύνολο γυναικών της Ι.Μ.Δ. «Η Δημητριάς» ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του 1ου διαβαλκανικού φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, συνεπικουρούμενο οργανωτικά και από τη «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Η κορύφωση του φεστιβάλ θα γίνει αύριο Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 20.00, στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου θα εμφανιστούν τα χορευτικά σύνολα Πολιτιστικού Συλλόγου «Ντούσαν Στάνκοβιτς» από την Τσέτσαβα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Πολιτιστικού Συλλόγου «Σεβντάχ» από το Βράνιε της Σερβίας, Πολιτιστικού Συλλόγου Βουλγάρων και φίλων από τη Λάρισα και του χορευτικού συνόλου «Η Δημητριάς».

Στόχος του 1ου διαβαλκανικού φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, εκτός από την καλύτερη επικοινωνία με τους όμορους βαλκανικούς πολιτισμούς, είναι και η γνωριμία των φιλοξενουμένων χωρών με τις ομορφιές και τα παράλια της Μαγνησίας, έτσι ώστε και η περιοχή μας να γίνει τουριστικός προορισμός των κοντινών μας χωρών. Αρωγός και σ’ αυτήν την προσπάθεια η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού, που στέκεται δίπλα στους διοργανωτές φορείς και στηρίζει τη διοργάνωση σε ό,τι χρειάζεται, όπως και η Τοπική Κοινότητα Καλών Νερών του Δήμου Νοτίου Πηλίου από την οποία θα ξεκινήσει η αποψινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο λιμανάκι των Καλών Νερών και με τη συμμετοχή και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μπελεγρίνου Κορόπης Μηλεών.

Το 1ο διαβαλκανικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών έχει και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα, αναδεικνύει – στην περίοδο της κρίσης – την αξία του εθελοντισμού, αφού σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στηρίζεται σε εθελοντές. Οι γυναίκες του συνόλου μαζί με τις χορεύτριες θα υποδεχθούν και θα φροντίσουν τις εκδηλώσεις όλων των ημερών.

Αλλά και ένα ακόμη στοίχημα του χορευτικού συνόλου γυναικών «Η Δημητριάς», η καθιέρωση ενός ακόμη θεσμού μέσα από τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των χορευτικών ομάδων των Βαλκανίων, η συμμετοχή ακόμη περισσοτέρων χωρών και συλλόγων, με την επίτευξη καλύτερης επικοινωνίας των ανθρώπων που ασχολούνται με την παράδοση, τον πολιτισμό και τον χορό, ιδιαίτερα μέσα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που ζούμε όλοι στα Βαλκάνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου