ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αλλη ματιά στη μουσική

αλλη-ματιά-στη-μουσική-759098

Η Βολιώτισσα Βασιλική Καρακώστα στο Θέατρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

O Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών «Φρύνιχος», στους Δελφούς, τη μουσική εκδήλωση «Ελληνική κλασική δημοτική μουσική» με τη Βολιώτισσα Βασιλική Καρακώστα.

Η Βασιλική Καρακώστα, η οποία ξεχωρίζει με το ταλέντο της, γεννήθηκε στη Γλύφα. Σπούδασε πιάνο, θεωρητικά, βυζαντινή μουσική και φωνητική. Ξεκίνησε από 15 ετών με παραδοσιακές ορχήστρες, όπως η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και έχει συνεργαστεί με «μεγαθήρια» της μουσικής. Εχει συνεργαστεί με επιφανείς συνθέτες και τραγουδοποιούς, όπως οι Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Παπάζογλου, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιάννης Σπανός, Κώστας Λειβαδάς, καθώς επίσης και με δημοφιλείς δεξιοτέχνες και ερμηνευτές, όπως οι Πετρολούκας Χαλκιάς, Γιάννης Κότσιρας, Γεράσιμος Ανδρεάτος κ.ά.

Τον Ιούνιο του 2008 κυκλοφόρησε από τη «SONY – BMG», ο πρώτος της προσωπικός δίσκος «Η σβούρα και άλλες ιστορίες», σε στίχους και μουσική Νίκου Πορτοκάλογλου και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.

Τον Δεκέμβρη του 2013 κυκλοφόρησε από την Sui Generis η δεύτερη δισκογραφική δουλειά «Τα επικίνδυνα» σε στίχους και μουσική Λυδίας Μπουντούνη – Κωνσταντίνου Μπουντούνη μελοποιώντας ταυτόχρονα την «Απληστία» του Νίκου Χριστιανόπουλου και «Τα επικίνδυνα», από όπου και ο τίτλος της δισκογραφικής δουλειάς, του Κ.Π.Καβάφη.

Από το 2007 περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε στέκια της Αθήνας, για να μας καλωσορίσει σε μια γιορτή από τα παλιά και από τα μέλλοντα.

Έντεχνα, ελαφρά, λαϊκά του ‘50, παραδοσιακά του Πόντου, της Θράκης, της Ηπείρου, αλλά και σύγχρονα λαϊκά. Τραγούδια με διαφορετικούς προορισμούς, γίνονται προσάναμμα μιας γιορτής ντυμένης με τους ήχους της Ανατολικής Μεσογείου. Η Βασιλική Καρακώστα μάς ξανασυστήνει αυτά τα τραγούδια, χωρίς προκαταλήψεις. Τα απογυμνώνει ώς τον πυρήνα τους και τα μεταμορφώνει σε πρώτη ύλη για το σύγχρονο πανηγύρι, το ροκ του μέλλοντός μας.

Με ρεπερτόριο το οποίο εκτείνεται από το παραδοσιακό στο μοντέρνο και από το λαϊκό στο έντεχνο, η φωνή της Βασιλικής δίνει ξεχωριστή πνοή στα τραγούδια που έχει επιλέξει.

Ξεχωριστή παράσταση

Το «κονσέρτο για φωνή και έγχορδα ελληνικής κλασικής δημοτικής μουσικής» είναι μια μουσική παράσταση που δίνει στην παράδοση τον «κλασικό» της ήχο μέσα από μια διαφορετική αφήγηση. Φέρνει στη σκηνή δώδεκα ενότητες τραγουδιών και σκοπών που προέρχονται από τα εννέα διαμερίσματα του τόπου μας. Επίσης ανθολογεί τραγούδια από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο, υπογραμμίζοντας έτσι τη διαχρονικότητα και τη δυνατή σύνθεση της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από το δημοτικό μας τραγούδι και τη συλλογική δημιουργία.

Στην «Ελληνική κλασική δημοτική μουσική» η φωνή της Βασιλικής Καρακώστα, περνά μέσα από το ομοιογενές άκουσμα όλης της οικογένειας των εγχόρδων και ενώνει τη διαφορετικότητα των πολύχρωμων ιδιωμάτων του τόπου μας, με τον κλασικό τρόπο προσέγγισης της μουσικής.

Η σειρά συναυλιών «Ελληνική κλασική δημοτική μουσική» της Βασιλικής Καρακώστα έχει πραγματοποιηθεί ώς σήμερα σε επιλεγμένους τόπους όπως το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, ενώ έχει ηχογραφηθεί για την ΕΒU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου