ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γυναικείες παραδοσιακές ενδυμασίες παράκτιας Μαγνησίας

γυναικείες-παραδοσιακές-ενδυμασίες-763302

Συνεχίζεται ο κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», στο πλαίσιο του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2018» με αντικείμενο έρευνας και προβολή τις Λαϊκές Τέχνες, που έχει ως τίτλο: «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές».

Τον περασμένο Μάρτιο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη της σειράς εκδήλωση, με ομιλίες και επίδειξη «Γυναικείων Παραδοσιακών Ενδυμασιών», όπου παρουσιάστηκαν Γυναικείες Αυθεντικές Παραδοσιακές Φορεσιές της χερσαίας Μαγνησίας αλλά και άλλων περιοχών του Ελληνισμού, που οι απόγονοί τους έχουν πλέον εγκατασταθεί και διαμένουν στην περιοχή μας.

Παρουσιάστηκαν με ένα ιδιαίτερο τρόπο, από ανθρώπους που έχουν αφιερωθεί στην παράδοση, η παραδοσιακή φορεσιά του Αλμυρού, των παραλίων της Μικράς Ασίας, η Βλάχικη φορεσιά, της Καππαδοκίας, η Ποντιακή φορεσιά, της Ανατολικής Ρωμυλίας και η Σαρακατσάνικη φορεσιά.

Την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη της σειράς εκδήλωση, στην Σκιάθο τούτη τη φορά, όπου θα παρουσιαστούν οι «Γυναικείες Παραδοσιακές Ενδυμασίες της παράκτιας Μαγνησίας».

Οι νησιώτικες φορεσιές των Σποράδων και του Τρικερίου, είναι περισσότερο ενδιαφέρουσες.

Στο Τρίκερι η φορεσιά ανήκει στο νησιώτικο τύπο.

Οι Τρικεριώτισσες φορούν τη φορεσιά τους αναλλοίωτη εδώ και τέσσερις γενιές. Το πιο αντιπροσωπευτικό παραδοσιακό πανηγύρι στην Μαγνησία γίνεται μέχρι σήμερα την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής, κάθε χρόνο στο Τρίκερι, όπου οι γυναίκες του χωριού από γενιά σε γενιά με τις πολύτιμες παραδοσιακές τους φορεσιές, βγαίνουν στην πλατεία του χωριού.

Ο Κίτσος Μακρής γράφει:

«Θαυμαστό το θέαμα δεκάδων γυναικών που χορεύουν κυκλικά, ντυμένες την καλή φορεσιά τους. Η ωραιότερη, κι από τις ποιο πλούσιες Ελληνική φορεσιά σε άπειρες χρωματικές παραλλαγές».

Το αναγεννησιακό φουστάνι στην αστική του μορφή επικράτησε και επέζησε και στις Βόρειες Σποράδες. Στην καταπράσινη Σκιάθο, απλές γιορτινές φορεσιές με άσπρο πουκάμισο για τις νέες, με σκούρο πουκάμισο για τις ηλικιωμένες και τέλος νυφικές φτιαγμένες με ακριβά υλικά, χρυσοκέντητα πουκάμισα και με κοσμήματα φερμένα από τους άνδρες ναυτικούς από ξένους τόπους. Η τοπική φορεσιά της Σκοπέλου, είναι από τις πιο αξιόλογες της Ελλάδας και αυτό γιατί σε ένα τόσο μικρό χώρο υπάρχουν πολλές διαφορετικές ενδυμασίες. Η κυριότερη γυναικεία φορεσιά στη Σκόπελο και Αλόννησο είναι η νυφική – γιορτινή. (Β. Σαμαρά – Κραβαρίτου).

Οι Έλληνες και κυρίως οι πολλοί ξένοι αυτής της περιόδου στο νησί, που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση αυτή, στο «Μπούρτζι» της Σκιάθου, την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν από κοντά αυθεντικές φορεσιές μιας άλλης εποχής που έχουν γίνει με μεράκι, υπομονή, επιμονή και θέληση από απλές γυναίκες του λαού μας με πενιχρά μέσα, τόσο στην αυθεντική τους μορφή, όσο και φωτογραφικό υλικό μιας άλλης εποχής, αλλά και μικρές κούκλες ντυμένες με ομοιώματα παραδοσιακών ενδυμασιών.

Θα ακούσουν όμως και την Γυναικεία Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής σε τραγούδια με θέμα την παραδοσιακή φορεσιά.

Στην εκδήλωση αυτή, που θα γίνει με την επιμέλεια της προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου Σταματίνας Χονδρονικολή, θα κάνει την εισαγωγική τοποθέτηση η Φιλόλογος Καθηγήτρια Μαρία Ευαγγέλου – Γκουντάρα, και στη συνέχεια εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων των Νησιών, εκλεκτοί συντοπίτες μας και συντοπίτισσες, θα παρουσιάσουν τις τοπικές νησιώτικες φορεσιές.

Η Σκιαθίτισσα Φιλόλογος Μαλαμώ Σταμέλου θα ξεκινήσει τις παρουσιάσεις με την Παραδοσιακή Σκιαθίτικη φορεσιά.

Την Παραδοσιακή Φορεσιά του Τρικερίου θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εν Τρικερίω», Γιάννης Μιχαλάκης.

Της Αγίας Παρασκευής του Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, ο πρόεδρος της Ομάδας Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού «Ανατολής Ίχνη», Γεώργιος Κατσούπης. Στο σημείο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε ότι η προσθήκη της Μικρασίας έγινε από τον Σύλλογο λόγω της μεγάλης παρουσίας Μικρασιατών στην Σκιάθο.

Επτά φορεσιές της Σκοπέλου, θα παρουσιάσει με λόγο και εικόνα η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας – Παιδείας – Πολιτισμού και Τουρισμού, Αθηνά Ντάκη – Αρκομάνη. Και τέλος ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου, Παναγιώτης Τσουκανάς θα παρουσιάσει την φορεσιά του νησιού του.

Πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση έχει την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου, και την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ θα αναμεταδίδεται «ζωντανά» από το Skiathos life.

Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης θα κάνει η Σταματίνα Χονδρονικολή, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, με την συμπαράσταση του μέλους του Δ. Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού», χοροδιδάσκαλου Κώστα Γκουντάρα, ενώ θα επακολουθήσει πλούσιος μπουφές με παραδοσιακά κεράσματα Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου