ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

6ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

6ο-φεστιβάλ-παραδοσιακών-χορών-772753

Ένα φεστιβάλ που έγινε θεσμός. Περισσότεροι από 600 χορευτές και πάνω από 7.500 θεατές δίνουν και φέτος το καλοκαίρι ραντεβού στη Σκόπελο. Το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» επιστρέφει για έκτη χρονιά από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου.

Η φετινή διοργάνωση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Σκοπέλου.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ) έχει ως στόχο να ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Το σύνθημα του ΕΕΠΚ είναι: «Η κληρονομιά μας, όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον».

Το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» είναι μια γιορτή πολιτισμού και παράδοσης, που ενώνει τους λαούς. Το πανέμορφο νησί των Βορείων Σποράδων θα υποδεχτεί και φέτος χορευτικά συγκροτήματα από κάθε γωνία της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης αυτής γιορτής, η Σκόπελος θα συντονιστεί μουσικά και χορευτικά με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμούς προβάλλοντας την ποικιλομορφία τους, τον πλούτο και το βάθος τους μέσα από μία σειρά από χορευτικές παραστάσεις, αλλά και παράλληλες δραστηριότητες, όπως ημερίδες, σεμινάρια, εκθέσεις, ανοικτές πρόβες, γλέντια κ.λπ.

Το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «ΔιαμαντήςΠαλαιολόγος», που διοργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Πλέγμα»σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι μέλος του European και του Word Folklore Festival Association και πιστοποιημένο με το σήμα ποιότητας EFFE LABEL 2017-2018 από το European Festivals Association. Έχει διακριθεί στον διαγωνισμό Τourism Awards 2017 (βραβείο SILVER στην κατηγορία «φεστιβάλ»), και στον διαγωνισμό Best City Awards 2016 (βραβείο SILVER στην κατηγορία «πολιτισμός»), έχει αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκών ερευνών και μελετών ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και έχει παρουσιασθεί ως μελέτη περίπτωσης σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες Δευτέρα 20 Αυγούστου, στο Ιστορικό Μουσείο Σκοπέλου, στο παιδικό εργαστήρι ζωγραφικής παραδοσιακών μοτίβων, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου.

Σήμερα Τρίτη 21 Αυγούστου έως και την Πέμπτη 30 Αυγούστου στο αρχοντικό Βακράτσα, 19.00 – 22.00 διοργανώνεται έκθεση ζωγραφικής παραδοσιακών μοτίβων από το παιδικό εργαστήρι του Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου. Είσοδος ελεύθερη.

Αύριο Τετάρτη 22 Αυγούστου, 21.30 στον κινηματογράφο «Ορφέα», διοργανώνεται συναυλία του αυστριακού φολκ συγκροτήματος «Die Wandervögel» με την υποστήριξη της αυστριακής πρεσβείας. Είσοδος ελεύθερη.

Φεστιβαλικές εκδηλώσεις

Το Σάββατο 25 Αυγούστου διοργανώνεται παρέλαση χορευτικών συγκροτημάτων στις 19.00 στο λιμάνι Σκοπέλου.

Στις 20.30 στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου, εμφανίζονται ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Μακρυκάπας Ν. Εύβοιας «ΤΑ ΒΑΒΟΥΛΑ», με χορούς από την Κάρυστο και τη Ν. Εύβοια. Ο Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχωρίου με τον «λιτοχωρίτικο γάμο» και χορούς Μακεδονίας.

Το χορευτικό συγκρότημα «Διαμαντής Παλαιολόγος» με χορούς Μικράς Ασίας, το Κέντρο Χορού και Λαογραφίας «Εν χορώ» με χορούς και τραγούδια Καρδίτσας, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου με χορούς Νησιών Αιγαίου και ο Ομιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας με χορούς του Πόντου.

Η γιορτή υποδοχής θα πραγματοποιηθεί στις 23.30 στον λιμενοβραχίονα (πράσινος φάρος).

Την Κυριακή 26 Αυγούστου διοργανώνεται ξενάγηση στην Χώρα του νησιού στις 10.00 στο γραφείο φεστιβάλ, στο αρχοντικό Βακράτσα – Μουσείο Νιρβάνα και τον βυζαντινό παραδοσιακό οικισμό, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου. Δηλώσεις συμμετοχής έως 24 Αυγούστου στο www.dancefestival.gr.

Επίσης διοργανώνεται Dance festival GRQuiz στις 12.00 στο Cocktail Bar «Βράχος» και σεμινάριο παραδοσιακών χορών στις 18.00 στον «Ορφέα» με χορούς από την Πολωνία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουκρανία και τη Λιθουανία. Εισηγητές Danuta Stogidis και Panagiotis Stogiids.

Στις 19.30 στο γραφείο του φεστιβάλ διοργανώνονται αγγλόφωνα μαθήματα παραδοσιακών χορών.

Το πρόγραμμα παραστάσεων στις 21.00 στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου, έχει ως εξής: Χορευτικό Τμήμα Μπεγουλακίου Πάτρας «Οι Άγιοι Απόστολοι: Πέτρος & Παύλος» με χορούς Πελοποννήσου, Σύλλογος Πολιτιστικός -Επιμορφωτικός «Απάμεια», Νέα Μουδανιά, με χορούς Βορειοανατολικού Αιγαίου, Χορευτικός Σύλλογος «Τεγέα» με χορούς Βόλακα και Δράμας, Σύλλογος «Διγενής Οροκλινής» Κύπρου, με χορούς Κύπρου, Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων «Αλκάθους & Καρία» με έθιμο Μεγάρων, ο Φιλανθρωπικός-Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος Μακρυγιαλού «Η Στέγη της Αγάπης» με χορούς Κρήτης και Πόντου.

Την Δευτέρα 27 Αυγούστου προγραμματίζεται εκδρομή στη Γλώσσα. Στις 09.30 αναχώρηση χορευτικών συγκροτημάτων από το λιμάνι, στις 11.00 παρουσίαση παραδοσιακή φορεσιάς Σκοπέλου, στην πλατεία Λούκι Γλώσσας. Εισηγητές Ουρανία Ορφανού, Χρήστος Παλαιολόγος. Μουσική επένδυση Μαριλένα Χρυσοχοϊδή.

Στις 14.30 σειρά έχει Beach Party στο Kastani Beach Bar.

Στις 21.00 στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου εμφανίζονται Θρακική Εστία Κιλκίς με χορούς από το Μ. Μοναστήρι και το έθιμο καμήλας, Λύκειο Ελληνίδων Σπάτων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθερούπολης (Ν. Καβάλας) με χορούς Μακεδονίας, Χορευτικός Όμιλος Κόνιτσας με χορούς από το Μίστι και τα Φάρασα, Πολιτιστικός Σύλλογος Πολύγυρου με χορούς από τη Χαλκιδική και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Πετρούπολης με χορούς Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με παραδοσιακό γλέντι στις 23.30 στο Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.dancefestival.gr και στο τηλέφωνο 6951004630. Τη διοργάνωση ανέλαβε το www.plegma.gr. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου