ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος πολιτισμού

αυγουστιάτικη-πανσέληνος-πολιτισμού-773308

Αφιερωμένη στον «ποιητή της θάλασσας» είναι η ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση που διοργανώνει, με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, την Κυριακή 26 Αυγούστου στις 9μ.μ. στον κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο έργο του γνωστού λογοτέχνη και ποιητή Νίκου Καββαδία. Ο γενικός τίτλος της εκδήλωσης είναι «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», βασισμένος στο γνωστό στίχο του ποιητή και εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου, πανελληνίου, προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Μελετώντας το χρονικό της ζωής του Καββαδία, επιλέχθηκαν ποιήματα, τραγούδια, αλλά και αποσπάσματα από τις επιστολές «Εν Πλω», του μεγάλου ποιητή, που αποπειρώνται να εκφράσουν το εσωτερικό τοπίο της ψυχής του, ακολουθώντας μια συνειρμική λογική, από τη γέννηση ώς τον θάνατο του.

Θα ακουστούν γνωστά τραγούδια, εκτελεσμένα με φρέσκια ματιά από τον Τόλη Κόκκινο, που έχει αναλάβει την μουσική επιμέλεια και την διεύθυνση ορχήστρας, σε συνεργασία με την Μπέττυ Νικολέση που επιμελήθηκε την επιλογή των ποιημάτων και κειμένων, αλλά και τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης. Εννέα καλλιτέχνες, μουσικοί και ηθοποιοί, φιλοδοξούν να συντροφέψουν το κοινό, αλλάζοντας πολλές φορές ρόλους, καθώς ηθοποιοί τραγουδούν και μουσικοί ερμηνεύουν.

Ερμηνεύουν, τραγουδούν, παίζουν οι Βλάσης Ζώτης, Στράτος Μεγκές, Μπέττυ Νικολέση, Τόλης Κόκκινος, Δημήτρης Νάσσιος, Φάνης Παναγιώτόπουλος, Φίλιππος Ρέτσιος, Γιώργος Σταμούλης, Αγγελος Τσιριγωτάκης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Συναυλία στη Νέα Αγχίαλο

Συναυλία χορωδιακής μουσικής με άγνωστα έργα Θρακών μουσουργών και κλασικών συνθετών διοργανώνεται, εξάλλου, το Σάββατο 25 Αυγούστου στις 21.00 στον αρχαιολογικό χώρο της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου στη Νέα Αγχίαλο, στο πλαίσιο της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Αγχιάλου, ο Σύλλογος Αγχιαλιτών Αθήνας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η πεντάφωνη χορωδία και η ορχήστρα εγχόρδων του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης θα ερμηνεύσει τον ύμνο Confite bortibi, Domine του Giovanni Battista Pergolesi και έργα των Mozart και Franck. Κορυφαία όμως στιγμή της εκδήλωσης αποτελεί η ερμηνεία άγνωστων έργων Θρακών μουσουργών του 19ου αιώνα, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην εποχή μας. Η άγνωστη αυτή θρακική καλλιτεχνική δημιουργία για χορωδία και για σολιστική φωνή με συνοδεία ορχήστρας εγχόρδων αποτελείται ως επί το πλείστον από εναρμονίσεις δημοτικών τραγουδιών και βυζαντινών ύμνων από μουσουργούς, όπως ο Περικλής Μάτσας, ο Γεώργιος Παχτίκος και ο Βασίλειος Γουναρόπουλος, που έδρασαν στις ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες της Ανατολικής Θράκης (π.χ. Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη) και της Ανατολικής Ρωμυλίας (π.χ. Φιλιππούπολη, Πύργος) στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Συμμετέχουν ως σολίστ οι μονωδοί Ριψιμέ Ντανιελιάν και Παναγιώτα Παρούση. Το σύνολο διευθύνει ο αρχιμουσικός Θανάσης Τρικούπης.

Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών ιδρύθηκε το 2004 στην ομώνυμη περιφέρεια. Έχει τιμηθεί δύο φορές σε πανελλήνιο επίπεδο για την πολιτιστική του δράση, το 2014 με το βραβείο Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και το 2017 με το βραβείο Gina Bachauer – Νικολάου Δούμπα. Η μικτή χορωδία και η ορχήστρα εγχόρδων του Συλλόγου αποτελείται από καθηγητές και μαθητές Ωδείων που λειτουργούν σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών της Θράκης. Το σύνολο εξειδικεύεται στην παρουσίαση μεγάλων σε διάρκεια και σε φωνητικές και οργανικές απαιτήσεις κλασικών έργων, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται στην ελληνική επικράτεια σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, καθώς και στην απόδοση έντεχνων έργων Ελλήνων συνθετών με καταγωγή από την ευρύτερη Θράκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου