ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χόρεψε ψυχούλα μου, για να σε καμαρώσω…

χόρεψε-ψυχούλα-μου-για-να-σε-καμαρώσω-814687

Την ετήσια παράσταση των μαθητικών χορευτικών τμημάτων του παρουσιάζει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σήμερα Δευτέρα 18 Ιουνίου στις 8μμ στο θερινό θέατρο της Ν. Ιωνίας, αφιερωμένη στην παραδειγματική περίπτωση του χορού που φωτίζει τη θεώρηση της σχέσης σώματος και ψυχής. Η σπουδαιότητα του χορού, και συγκεκριμένα του παραδοσιακού, ως δράση απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου των παιδιών, συμβάλλει στην ανάπτυξη και την εδραίωση συναισθημάτων και αξιών που διαπνέουν τα κοινωνικά γεγονότα και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το Λ.Ε.Β., που για περισσότερα από πενήντα χρόνια δίδαξε τους ελληνικούς χορούς σε χιλιάδες παιδιά της πόλης μας, έχει καταγράψει στοιχεία που διαπιστώνουν την ιδιαίτερη σχέση των παιδιών με τους παραδοσιακούς χορούς ως έκφραση μιας πρωταρχικής, αυθεντικής σχέσης με τη φύση και την κοινωνία. Στα χορευτικά βήματα, στον κύκλο του χορού με τα χέρια πιασμένα, τα παιδιά ενθαρρύνονται και επικοινωνούν, καταργούν συναισθήματα φόβου και ντροπής.

Ο χορός κέρδισε και κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών, γεγονός που διαπιστώνουν οι γονείς που ένθερμα υποστηρίζουν την επιλογή τους, επηρεασμένοι από τη χαρά, τη λαχτάρα, το χαμόγελο και την ευχαρίστηση των παιδιών, όταν τελειώνουν το μάθημα του χορού ή πιο πολύ όταν εμφανίζονται σε παραστάσεις φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές.

Συγγενείς και φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να καμαρώσουν τους μικρούς χορευτές σε χορούς περιοχών: Επτανήσων, Θράκης, Βλάχων Προσοτσάνης, Ανατολικής Ρωμυλίας, Κρήτης, Μακεδονίας με την επιμέλεια των δασκάλων τους Πραντσίδη Γιάννη, Μπέα Θανάση και Ιωάννου Αντιγόνης.

Την περίφημη παιδική χορευτική ομάδα «Σαρακατσανάκια» του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων φιλοξενεί το Λ.Ε.Β. από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου στην περιοχή μας. Στη διάρκεια τις παραμονής τους θα εμφανιστούν σε δυο εκδηλώσεις.

Χθες εμφανίστηκαν στον Αλμυρό και σήμερα Δευτέρα 18 Ιουνίου με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, στο θερινό θέατρο της Ν. Ιωνίας στις 20.00 με γενική είσοδο 3 ευρώ. Πληροφορίες για κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα 2421033938 και 6947945613.

Το παιδικό χορευτικό τμήμα εμφανίσεων «Σαρακατσανάκια» αποτελούμενο από παιδιά 5-11 ετών με επιδόσεις και εμφανίσεις υψηλού επιπέδου ιδρύθηκε το 1974. Το Λύκειο των Ελληνίδων Ιωαννίνων είναι το αρχαιότερο πολιτιστικό ίδρυμα της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας. Ιδρύθηκε το 1921 και ανέπτυξε έκτοτε πολυσχιδή δράση. Κύριος σκοπός του είναι η διατήρηση της ελληνικής παράδοσης, κυρίως στην έκφανση των χορών. Διατηρεί ακόμα ιματιοθήκη με πολύτιμες αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες, μουσειακής αξίας, καθώς επίσης και με πολλά άλλα πιστά αντίγραφα. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο αναπαλαιωμένο κτίριο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, το οποίο κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στο Λύκειο των Ελληνίδων Ιωαννίνων λειτουργεί σχολή εκμάθησης ελληνικών παραδοσιακών χορών στην οποία φοιτούν παιδιά κάθε ηλικίας. Η μεγάλη χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων έχει λάβει μέρος σε ποικίλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποσπώντας πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Σε όλη τη μακρόχρονη πορεία του προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες σε πολλούς τομείς, συμβάλλοντας ιδιαίτερα στην προαγωγή και διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεών μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου