ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στην ελληνική φορεσιά

αφιέρωμα-στην-ελληνική-φορεσιά-37732

Αφιερωμένη στη ελληνική φορεσιά και στο μεγαλείο της, με αναφορά στο έργο και τη συλλογή της εξηντάχρονης πορείας της Ιματιοθήκης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, είναι η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 25 Απριλίου στις 8μ.μ. στην αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου. Οι γυναικείες και ανδρικές φορεσιές, πολύτιμοι θησαυροί της συλλογής του Λ.Ε.Β, θα παρουσιαστούν με τη βοήθεια της χορευτικής ομάδας και την ενδυματολογική επιμέλεια της Εφορείας Ιματιοθήκης, με μέλη τις: Ασπα Καπουρνιώτη -γενική έφορος, Κατερίνα Δουλκέρογλου, Αννα Κουτσελίνη, Μάρω Τσιμπούκη, Βασιλική Τράκη, Ελένη Τόπα και Ανθη Τέση.

Η ιστορία και η μελέτη της φορεσιάς δεν αναγνωρίστηκε αρκετά, και σε χρόνια δύσκολα έτυχε της αδιαφορίας και της υποτίμησης. Η φορεσιά τεμαχίστηκε για τις ανάγκες ένδυσης του σπιτιού ή πουλήθηκε σε παλιατζήδες γυρολόγους με αντάλλαγμα δυο-τρεις πετσέτες, βαμβακερά σεντόνια ή τραπεζομάντηλα για τις προίκες των κοριτσιών.

Δεσπόζει το έργο και η προσωπικότητα της Αγγελικής Χατζημιχάλη που μελέτησε και ανέλυσε τις φορεσιές και άνοιξε τη βιβλιογραφία με το θαυμαστό της έργο «Η Ελληνική Λαϊκή Φορεσιά», καθώς και οι αξιόλογες εργασίες και έρευνες των: Ιωάννα Παπαντωνίου, Κατερίνα Κορρέ, Μαρίνα Βρέλλη, Αλίκη Λάμπρου, Τατιάνα Γιανναρά, Κωνσταντίνα Μπάδα κ.ά., που εδραίωσαν τις μελέτες της. Ακολούθησαν εκδόσεις τοπικών πολιτιστικών συλλόγων με σημαντικό υλικό αρχείου, έρευνας και καταγραφής που ανέδειξε τη σπουδαιότητα και την ιδιαιτερότητα της τοπικής φορεσιάς και ενίσχυσε την εκτίμηση των ντόπιων για τη λαϊκή τους τέχνη, γεγονός που λειτούργησε θετικά στη διαφύλαξη και την αναπαραγωγή για τις ανάγκες των συλλόγων και των χορευτικών ομάδων τους.

Το αφιέρωμα αυτό εντάσσεται στον κύκλο των παράλληλων εκδηλώσεων, ενταγμένων στην περιοδική έκθεση «της Μόδας ….τα γυρίσματα» (30 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2018) που φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλης με τη σύμπραξη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Πληροφορίες-κρατήσεις θέσεων για συμμετοχή στην προσεχή εκδήλωση στη γραμματεία του ΛΕΒ, 10.30 – 14.30, και στο τηλέφωνο 2421033938.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου