ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι πρόσφυγες αφηγούνται

οι-πρόσφυγες-αφηγούνται-51881

Πρωτότυπες ταινίες μικρού μήκους και φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από προσφυγόπουλα και Ελληνες μαθητές, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η ζωή μέσα από τα μάτια του άλλου», συνθέτουν την έκθεση που εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 20 Απριλίου στις 20.00, στον δεύτερο όροφο του Κέντρου Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο».

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μαζί με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να παρουσιαστεί στον Βόλο η συγκεκριμένη έκθεση. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι καρπός της συνεργασίας μεταξύ της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της Σχολής Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Κολλεγίου Ανατόλια και του Αρσάκειου Λυκείου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 με τη συμμετοχή μαθητών του Κολλεγίου Ανατόλια και νεαρών προσφύγων που διέμεναν σε δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα. Η δεύτερη φάση του προγράμματος ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017, σε συνεργασία με το Αρσάκειο Λύκειο και με πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, σε διαμερίσματα του Προγράμματος Στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας, στο πλαίσιο του ESTIA (Στήριξη Εκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση), που χρηματοδοτείται από την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECHO). Ο καθένας από τους συμμετέχοντες είχε την ευκαιρία να δει τη ζωή του άλλου μέσα από τον φακό της κάμερας, μετατρέποντας την εμπειρία αυτή σε ντοκιμαντέρ υπό την καλλιτεχνική επίβλεψη και την τεχνική υποστήριξη των φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου.

Η συλλογή των ντοκιμαντέρ και των φωτογραφιών θα παρουσιαστεί στο δεύτερο όροφο του Κέντρου Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο» και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 4 Μαΐου, με ωράριο λειτουργίας, Δευτέρα – Παρασκευή 15.00 – 21.00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου