ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Της μόδας… τα γυρίσματα

της-μόδας-τα-γυρίσματα-87248

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου και ώρα 8.00 μ.μ. θα γίνουν στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) τα εγκαίνια της έκθεσης «Της μόδας… τα γυρίσματα». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην ενδυμασία στον Βόλο κατά τον 20ό αιώνα, που πραγματοποιείται με τη σύμπραξη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Λ.Ε.Β.), και βασίζεται στην πλούσια ενδυματολογική συλλογή του Λ.Ε.Β., στις συλλογές του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου και στην πολύτιμη παραχώρηση τεκμηρίων από μεγάλο αριθμό συμπολιτών.

Είναι η δεύτερη στη συνέχεια περιοδική έκθεση που αναπτύσσεται σε όλους τους χώρους του Μουσείου της Πόλης, η οποία οργανώνεται σε συνεργασία με το Λύκειον Ελληνίδων Βόλου, έναν από τους σημαντικότερους φορείς στη διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βόλου και της περιοχής. Η συνεργασία αυτή χαρακτηρίζεται από τη διαφορετικότητα και τη μεγάλη ποικιλία των εκθεμάτων, όπου συνυπάρχουν δημιουργίες επώνυμων σχεδιαστών υψηλής ραπτικής, ακριβά ενδύματα δηλωτικά της οικονομικής ευμάρειας των κατόχων τους, ρούχα συνδεδεμένα με ιστορικές προσωπικότητες της βολιώτικης κοινωνίας, προϊόντα ντόπιων επαγγελματιών που διακρίθηκαν στον σχεδιασμό, κατασκευή κι εμπορία ειδών ένδυσης, φορέματα για επίσημες εξόδους αλλά και απλούστερα καθημερινά, ρούχα κάθε κοινωνικής τάξης ενδεικτικά της προσαρμογής στη μόδα κάθε εποχής του ευρύτερου κοινού. Επιπλέον τα πολυάριθμα συνοδευτικά που συμπληρώνουν το ντύσιμο, όπως τσάντες, καπέλα, γραβάτες, μαντήλια, γάντια κ.ά. συνθέτουν μια πλούσια σε αντικείμενα και ιδιαίτερη σε περιεχόμενο έκθεση, που προσφέρει μια συναρπαστική διαδρομή στον κόσμο της μόδας, έτσι όπως καταγράφηκε στον Βόλο κατά τον 20ό αιώνα.

Η μόδα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με διαρκείς μεταβολές, που το κάνουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον μα και θελκτικό. Συνάμα, ως «καθρέπτης της ιστορίας, της κοινωνίας και του εαυτού» παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό, κοινωνιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Η έκθεση «Της μόδας… τα γυρίσματα» φιλοδοξεί να θίξει, εκτός από την τέχνη του εφήμερου, και το θέμα των διαφορετικών λειτουργιών του ενδύματος. Την ανάγκη επίδειξης, προστασίας από τις καιρικές συνθήκες, αιδούς, υπογράμμισης της σεξουαλικότητας, στολισμού του ανθρώπινου σώματος, μεταμφίεσης, καταγραφής πολιτισμικής, κοινωνικής ή ατομικής ταυτότητας, καλλιτεχνικής δημιουργίας κ.λπ. αλλά και των διαφορετικών ερμηνειών του, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ενδυματολογίας.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η σχεδιάστρια μόδας Δήμητρα Αγορά και η εικαστικός Ευριδίκη Αρκουδογιάννη. Με χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, σε επιμέλεια του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, θα κυκλοφορήσει πρωτότυπη έκδοση με σύγχρονη παρουσίαση μοναδικών ενδυμάτων από τη συλλογή του Λ.Ε.Β.

Η έκθεση «της ΜΟΔΑΣ… τα γυρίσματα» θα εγκαινιασθεί, όπως προαναφέρθηκε, την Παρασκευή 30 Μαρτίου στις 8.00 μ.μ. και θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου. Στο πλαίσιο λειτουργίας της θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις συνδεδεμένες με το αστικό αλλά και το παραδοσιακό ένδυμα.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 10.30 – 13.30, Τετάρτη, Παρασκευή και απόγευμα 18.00 – 21.00. Δευτέρα κλειστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου