ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παράσταση στη Σκιάθο

παράσταση-στη-σκιάθο-94684

Ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, και ευαισθητοποιημένος στην ανάγκη των Σκιαθιτών για ψυχαγωγία, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, φιλοξενεί στη Σκιάθο το «Από Μηχανής Θέατρο» της ηθοποιού Ολιας Λαζαρίδου, με την επιτυχημένη παράσταση «Ο γάμος του Καραχμέτη». Το συγκεκριμένο έργο είναι διασκευή του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τον ίδιο τίτλο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου Λυκείου Σκιάθου σήμερα Τρίτη 6 Μαρτίου στις 7μ.μ.

Η ιστορία του διηγήματος λαμβάνει χώρα στη Σκιάθο την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ο Κουμπής ένας από τους προεστούς του Κάστρου και φίλος του Τούρκου ναυάρχου, μετά από δεκαπέντε χρόνια στείρου γάμου με τη Σεραϊνώ φλέγεται από την επιθυμία να αποκτήσει παιδιά. Το σχέδιό του είναι να απαγάγει τη νεότερη γειτόνισσά του Λελούδω και να δωροδοκήσει έναν παπά να τους στεφανώσει. Το τέλος της ιστορίας αναδεικνύει τη Σεραϊνώ τη γυναίκα του σε Αγία ψυχή και την προβάλει σαν παράδειγμα και δυνατότητα εξαγιασμού του βέβηλου κόσμου.

Η παράσταση έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές, με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο να υπογραμμίζει ότι: «Η Ολια Λαζαρίδου διασκευάζοντας το διήγημα δεν έκανε εξυπνάδες. Κράτησε τον αφηγηματικό του πυρήνα και αξιοποίησε τη θεατρικότητα της καθημερινότητας των ηρώων. Με δύο βασικά ηθοποιούς επαγγελματίες, ξετύλιξε τη μουσική του παπαδιαμαντικού κειμένου και τη σημαίνουσα συμπεριφορά του θύτη και του θύματος. Ο Χαλδαιάκης μάλιστα, όπως μαθαίνω, είναι και δόκιμος ψάλτης κι έτσι η σκηνική αφήγηση έφτασε σε μια μουσική απογείωση, αφού διανθίστηκε με έξοχα δημοτικά τραγούδια, ερωτικά και του γάμου. Μέσα σ’ ένα απέριττο σκηνικό και φόντο το φυσικό τοπίο της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη (χώρους που ως ψάλτης και πότης κυκλοφορούσε ο Παπαδιαμάντης), οι δύο ηθοποιοί με την έξοχη δασκάλα δημιούργησαν ένα σκηνικό ποίημα υψίστου κάλλους και ήθους».

Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ολιας Λαζαρίδου, σκηνικά – κοστούμια Ολιας Λαζαρίδου, Δάφνης Ρόκκου. Παίζουν: Μαρία Δαμασιώτη, Νικόλαος – Γεώργιος Χαλδαιάκης. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ, προπώληση 10 ευρώ, η τιμή εισιτηρίου για ανέργους και φοιτητές είναι 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων στο Βιβλιοπωλείο «Ανοδος». Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6949784684 (κα Λεονάρδου).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου