ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκθεση έργων παιδιών των Νηπιαγωγείων της Μαγνησίας

εκθεση-έργων-παιδιών-των-νηπιαγωγείω-109218

Η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Τζένη Μωραΐτη, οι νηπιαγωγοί και τα παιδιά όλων των Νηπιαγωγείων του Ν. Μαγνησίας για 4η συνεχόμενη χρονιά δίνουν το δικό τους παρόν στην πολιτιστική ζωή αυτού του τόπου. Οι μικροί μαθητές με μια καινούρια Έκθεση δημιουργημάτων καλούν μικρούς και μεγάλους να προβληματιστούν μαζί τους για το ποια είναι «Τα υλικά….της ζωής μας!»

Αλήθεια εσείς τι θα απαντούσατε;

Είναι:

ü Τα υλικά της φύσης, τα υλικά που δημιούργησαν οι άνθρωποι, τα υλικά που αλλάζουν, που τροποποιούνται, που καίγονται, που δεν καίγονται, που βυθίζονται, που επιπλέουν;

ü Τα υλικά που είναι χρήσιμα ή τα άχρηστα;

ü Τα υλικά που είναι βαριά ή ελαφρά;

ü Τα υλικά που έχουν διαφορετική εικόνα, δομή, χρώμα, υφή, βάρος, προέλευση;

ü Τα υλικά που είναι όμορφα, άσχημα, σκληρά, μαλακά, διαλυτά, αδιάλυτα, διαφανή, αδιαφανή, εύπλαστα, καλά, βλαβερά;

ü Τα υλικά που αγοράσαμε, που πετάξαμε, που βρήκαμε στον περίπατό μας, στη βόλτα μας, που σκοντάψαμε πάνω τους;

ü Τα υλικά που κόψαμε, σχίσαμε, πλάσαμε, κολλήσαμε, κρεμάσαμε, βάψαμε;

ü Τα υλικά μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, ραπτικής, πλεκτικής, οικοδομής, κηπουρικής, ρομποτικής, αργυροχρυσοχοΐας, ξυλογλυπτικής;

ü Τα υλικά που αγγίξαμε, είδαμε, μυρίσαμε, γευτήκαμε, ακούσαμε, αισθανθήκαμε;

ü Τα υλικά της δουλειάς, της ανάγκης, του παιχνιδιού, της ψυχαγωγίας;

ü Τα υλικά για τα παραμύθια, τους μύθους, τους θρύλους, τα ποιήματα, τους γλωσσοδέτες, τα αινίγματα, τις παροιμίες, τους χορούς;

ü Τα υλικά των στίχων, των τραγουδιών, της μουσικής;

ü Τα υλικά των γραμμάτων, των λέξεων, των αριθμών, των ιδεών, των νοημάτων;

ü Τα υλικά του αιώνα, του χρόνου, της μέρας, της ώρας, της στιγμής;

ü Τα υλικά των….πλανητών, των αστεριών, των γαλαξιών, του σύμπαντος;

ü Τα υλικά που ήταν πάντα εκεί, που δεν τα ξαναείδαμε, που δεν μπορούμε να τα δούμε, που μπορούμε να τα φανταστούμε;

ü Τα υλικά τα αληθινά, τα φανταστικά, τα ποιητικά;

ü Τα υλικά της ψυχής, της καρδιάς, του νου;

«Όλα αυτά και …..άλλα τόσα που δεν φαντάζεστε !!!», είπαν τα παιδιά και άρχισαν να αναζητούν την απάντηση στην τάξη με τη βοήθεια των Νηπιαγωγών τους, στο πλαίσιο ενός Εκπαιδευτικού Προγράμματος με επίκεντρο μια θεματική προσέγγιση για τα διαφορετικά υλικά που υπάρχουν γύρω μας!

Οι μικροί ερευνητές μέσα από δραστηριότητες που υποδιαιρούνταν εύκολα σε πολλές διαστάσεις και διαφοροποιούνταν σημαντικά στο χρόνο (άλλοτε και τώρα) και στο χώρο (εδώ και αλλού) και διέτρεχαν τους στόχους του Δ.Ε.Π.Π.Σ μέσα από τον Προφορικό και Γραπτό λόγο, τα Μαθηματικά, το Θέατρο, τη Μουσική, την κίνηση και το Χορό, την Ιστορία, τη Γεωγραφία, τη Μελέτη του φυσικού και δομημένου Περιβάλλοντος, τα Εικαστικά και την Πληροφορική, ανακάλυπταν κάθε φορά ….υλικά που ταίριαζαν με τη δική τους ζωή και με τη ζωή των άλλων γύρω τους!!

Έτσι με αφορμή τα υλικά πραγματοποιήθηκαν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των παιδιών μέσα και έξω από την τάξη, πειράματα, παιχνίδια, δρώμενα, κατασκευές, χειροτεχνίες, καρτέλες, συγκριτικοί απλοί πίνακες, πίνακες διπλής εισόδου, πολυτροπικά κείμενα, δράσεις με χορούς και τραγούδια που αναφέρονται σε υλικά, video, ηχογραφήσεις, μικρές εκθέσεις, προσκλήσεις σε παππούδες και γιαγιάδες για να μιλήσουν για τα δικά τους υλικά ή σε άλλους «εδικούς», παιχνίδια στον υπολογιστή, επιτραπέζια παιχνίδια, πάζλ, επισκέψεις σε χώρους που μπορούν να υποστηρίξουν τις σχετικές δράσεις και να ανακαλύψουμε την ομορφιά της ύπαρξης των υλικών στη ζωή μας! Πολλές επίσης από τις υποενότητες ταίριαξαν εύκολα και με τις άλλες θεματικές που ήταν σε εξέλιξη μέσα στην τάξη. Οι διαφορετικές οπτικές του θέματος έδωσαν διαφορετικές συνδέσεις με την ζωή μας ακουμπώντας στα πραγματικά, στα πνευματικά και στα πολιτισμικά υλικά.

Σε όλη αυτή την περιπλάνηση τα παιδιά έζησαν προσωπικές συγκινήσεις, βίωσαν συναισθήματα, επεξεργάστηκαν ιδέες, έκαναν τις δικές τους σκέψεις, απέκτησαν γνώσεις, έκαναν κρίσεις, απέκτησαν τα δικά τους βιώματα και σεβάστηκαν τα υλικά….της ζωής! Στο τέλος διάλεξαν ένα έργο τους για να τους εκπροσωπήσει και να επικοινωνήσουν ένα μικρό μέρος της εμπειρίας τους με όλους εσάς στην

Η 4ηΈκθεση δημιουργημάτων των παιδιών των Νηπιαγωγείων, με θέμα: «Τα υλικά της …..ζωής μας!», θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.Εγκαίνια Τετάρτη 28-2-2018, στις 18.30!

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της Έκθεσης στις 6.30, ομάδα μαθητών Νηπιαγωγείων στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, θα μας παρουσιάσει την θεατρική παράσταση με τίτλο: «Ο δικός μας μάγος του Οζ!».

“Ελάτε να απολαύσετε μια Έκθεση γεμάτη φαντασία!!

Εμπιστευτείτε τα παιδιά να σας οδηγήσουν και να ανακαλύψετε τα υλικά της ζωής μας με τον δικό τους τρόπο και τα δικά τους μάτια!!”, αναφέρουν σε κάλεσμά τους οι διοργανωτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου