ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκθεση του Αστέρη Γκέκα

εκθεση-του-αστέρη-γκέκα-158861

Εγκαινιάζεται αύριο, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 6.30 το απόγευμα στο Χώρο Τέχνης «δ.» (Χατζηαργύρη 4 – Ιάσονος Βόλος) η έκθεση του γνωστού εικαστικού Αστέρη Γκέκα με τίτλο «ψηλά».

Στην έκθεση, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης θα παρουσιάσει έργα εμπνευσμένα από τρεις κυρίως πηγές, που αντλούν τον εικονογραφικό τους κόσμο από την ιστορική πραγματικότητα του τόπου (Λιτόχωρο, Ολυμπος, Μακεδονία, Μικρασία κ.ά.), από την ποίηση, τη λογοτεχνία και τη μουσική, καθώς και από πλήθος συμβόλων και των σχηματοποιημένων ιδεών του: τη γυναίκα (ως νύφη, μούσα, μητέρα) τους χαρταετούς, τη φύση, τα δένδρα και προπάντων το πλήθος των διακοσμητικών μοτίβων που αντλεί από τη διαχρονική ελληνική παράδοση.

Ο Αστέρης Γκέκας γεννήθηκε το 1954 στο Λιτόχωρο Ολύμπου. Προσέγγισε την τέχνη με βάση το έμφυτο ταλέντο του, πραγματοποιώντας ελεύθερες σπουδές στη χαρακτική. Σταθμός στην εικαστική του παιδεία ήταν η μαθητεία του κοντά στον γλύπτη Ν. Μιχελιδάκη. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Λευκωσία, Βρυξέλες, Ντίισελνορφ, Εσσεν κ.ά.) και έχει συμμετάσχει σε πάμπολλες ομαδικές εκθέσεις.

Πνεύμα ανήσυχο ο Γκέκας θα μπορούσε να θεωρηθεί συγχρόνως και μικρο-ξυλογλύπτης, ζωγράφος, γλύπτης, ποιητής, μουσικός και παραγωγός ονείρων και συναισθημάτων. Τα έργα του, όπως αναφέρει για τον εικαστικό ο τεχνοκριτικός Χάρης Καμπουρίδης, έχουν έντονη τη ζωγραφική δυναμική του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, αλλά ταυτόχρονα και την τρυφερότητα της λυρικής αφαίρεσης, χωρίς όμως να χάνεται και το εννοιολογικό υπόστρωμα του πουαντιγισμού. Οι πινελιές αυτές του ζωγράφου έχουν έναν έντονα προσωπικό χαρακτήρα, μοιάζουν με δυναμικές εκφράσεις ψυχής σαν από επίμονο καλέμι γλύπτη ή χαράκτη, σημάδια που διαμορφώνουν τη νέα φόρμα μεθοδικά μεν, αλλά και με εσωτερική ορμή, ασυγκράτητη και πρωτόγονη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου