ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ανοίγει η αυλαία της νέας παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου

ανοίγει-η-αυλαία-της-νέας-παραγωγής-το-171093

Ενα ακόμη αριστούργημα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας, και συγκεκριμένα τη σπαρταριστή κωμωδία «Οι Ηλίθιοι», έργο ενός από τους πιο πετυχημένους κωμικούς θεατρικούς συγγραφείς του εικοστού αιώνα, του Αμερικανού Νιλ Σάιμον, παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η πρώτη θεατρική παραγωγή της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ», ακολουθεί η δεύτερη παραγωγή για τη χειμερινή περίοδο. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στο «Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας» από 12 Ιανουαρίου στις 9.15μ.μ. και θα συνεχιστούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Η σκηνοθεσία του έργου, που ανεβαίνει σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, ανήκει στον Γρηγόρη Γαλάτη και την Μπέτυ Νικολέση, η σκηνογραφία στον Αλέξανδρο Ψυχούλη, η επιμέλεια κοστουμιών στην Ασπασία Μπότα και τον Αλέξανδρο Ψυχούλη και η μουσική στον Τόλη Κόκκινο. Ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Γρηγόρης Γαλάτης, Θανάσης Ζέρβας, Γιάννης Κοτσαρίνης, Νιόβη Κωστοπούλου, Σύνθια Μπατσή, Μπέτυ Νικολέση, Μπάμπης Παυλίδης, Αποστόλης Τσιρώνης και Μαρία Φραγκουδάκη.

Ενα πρωινό του 1890 στο ουκρανικό χωριό Κουλιέντσικοφ, φτάνει ένας νεαρός δάσκαλος, ο Λεόν Τολτσίνσκι, προκειμένου να διδάξει τη Σοφία, κόρη του γιατρού του χωριού. Ο ρομαντικός δάσκαλος διακατέχεται από πάθος για τους μεγάλους κλασσικούς και ονειρεύεται να εμφυσήσει στους νέους του χωριού αυτή του την αγάπη. Ανακαλύπτει ωστόσο με φρίκη πως το συγκεκριμένο χωριό βαραίνει μια παλιά κατάρα διακοσίων ετών η οποία ευθύνεται για την απόλυτη ηλιθιότητα όλων των κατοίκων, χωρίς να εξαιρείται βέβαια ούτε η κόρη του νέου του εργοδότη, την οποία παρόλα αυτά ερωτεύεται παράφορα. Οι κάτοικοι έχουν συνείδηση της ηλιθιότητάς τους, αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχουν συμβιβαστεί με την κατάστασή τους. Εχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να ξεπεράσουν τη βλακεία τους και έμαθαν να ζουν με αυτή. Πολλοί προσπάθησαν στο παρελθόν να λύσουν την κατάρα αλλά ανεπιτυχώς. Θα είναι άραγε ο ιδεαλιστής δάσκαλος ικανός να τα καταφέρει; Το εγχείρημα είναι δύσκολο γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 24 ώρες, διαφορετικά θα πέσει και ο ίδιος θύμα της. Ποια σχέση έχει άραγε η λύση της κατάρας με τη μόρφωση της Σοφίας;

Ολες οι απαντήσεις δίνονται από τον Νιλ Σάιμον, δημιουργό αυτού του απολαυστικού παραμυθιού για ενήλικες. Αποτελεί μια φάρσα πάνω στην ανθρώπινη βλακεία. Η ιστορία των κατοίκων του Κουλιέντσικοφ γίνεται αφορμή ώστε να θίξει ο συγγραφέας τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα που απορρίπτουν την σκέψη και τη λογική. Καυτηριάζονται οι σοβαρές συνέπειες της κοινωνικής άγνοιας για βασικά θέματα της ζωής και η χειραγώγηση της γνώσης και της μόρφωσης.

O πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος Νιλ Σάιμον γεννήθηκε το 1927 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βίωσε σε νεαρή ηλικία, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που ταλάνιζε την αμερικανική κοινωνία, δεν του επέτρεψαν να κάνει ανώτερες σπουδές, αλλά το έμφυτο ταλέντο του τον βοήθησε να διακριθεί και να ξεχωρίσει ως ένας από τους καλύτερους συγγραφείς κωμωδίας στην αμερικανική λογοτεχνική ιστορία. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη συγγραφή σεναρίων για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έχει γράψει πάνω από τριάντα θεατρικά έργα και άλλα τόσα σενάρια ταινιών. Ασχολήθηκε με ζητήματα που άπτονται της καθημερινής ζωής και με χαρακτήρες που θα μπορούσε ο καθένας να αναγνωρίσει στο οικείο του περιβάλλον. Καθιερώθηκε στη συνείδηση του κοινού ως ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς με το έργο «Ένα Παράξενο Ζευγάρι» του 1965.

Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2017 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων στον «Δίαυλο» (Σκενδεράνη 11, τηλ. 2421033692) και στο Ταμείο του Θεάτρου (2421027441), www.doepap.gr, fb: Τέχνες στον Βόλο, fb: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου-Δηπεθε Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου