ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στις γεύσεις της Μαγνησίας

αφιέρωμα-στις-γεύσεις-της-μαγνησίας-174367

Επιτυχία σημειώνει η έκθεση με τίτλο «Γεύσεις Μαγνησίας, όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία», που πραγματοποιείται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου στα Παλιά (Φερών 17).

Η έκθεση οργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και τον Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος» και αποτελεί τον τελευταίο σταθμό του διετούς ταξιδιού που η «Μαγνήτων Κιβωτός» αφιέρωσε στις γεύσεις της Μαγνησίας και συμπίπτει με τον εορτασμό των τριών χρόνων λειτουργίας του Μουσείου της Πόλης.

Οι γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα της Μαγνησίας, για περισσότερο από έναν αιώνα αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής. Τόπος ευνοημένος, με εδαφική πολυμορφία, πολυσυλλεκτικός, με κατοίκους που έχουν εγκατασταθεί εδώ από άλλες περιοχές φέρνοντας μαζί τους τις παραδόσεις και την τεχνογνωσία τους, με σημαντική παράδοση, αλλά και παρόν στον τομέα της μεταποίησης, ξαφνιάζει με την ποικιλία και τη διαχρονική ποιότητα στις γεύσεις του.

Η παραγωγή του νομού είναι πλούσια σε γευστική και διατροφική αξία, αποτελώντας την καλύτερη πρώτη ύλη για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταποίηση και τη συσκευασία της. Πολλά από τα προϊόντα σύντομα έγιναν επώνυμα πανελλήνια, ενώ συχνά κατέκτησαν και αγορές του εξωτερικού.

Οι διατροφικές συνήθειες των ντόπιων αναμίχθηκαν με αυτές των προσφύγων και των μεταναστών, και έδωσαν πρωτότυπες συνταγές, αλλά και τους περίφημους μεζέδες στα τσιπουράδικα του Βόλου.

Η έκθεση παρουσιάζει όψεις της διατροφής στη Μαγνησία, παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, μεταποίηση, κατανάλωση, αλλά και μνήμες που συνδέονται μαζί της από διάφορα στιγμιότυπα της καθημερινότητας, πανηγύρια, γλέντια, γιορτές, περίοδοι κρίσης, συναθροίσεις. Περιλαμβάνει κυρίως τεκμήρια από τις συλλογές του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου. Πολύτιμη υπήρξε η συνδρομή φορέων και ιδιωτών, που παραχώρησαν φωτογραφίες και αντικείμενα που έχουν στην κατοχή τους. Εκτείνεται πέρα από την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων σε όλους τους χώρους του Μουσείου Πόλης, συμπληρώνοντας και ανανεώνοντας τη μεγάλη έκθεση «Βόλος – Νέα Ιωνία, τόσο μακριά τόσο κοντά».

Η εκδήλωση αυτή, πέραν των προαναφερόμενων σημαντικών σταθμών, τόσο για τη «Μαγνήτων Κιβωτό», όσο και για το Μουσείο της Πόλης, που συμπληρώνει μια τριετία αξιόλογης λειτουργίας, μέσα στην οποία έφερε νέα δεδομένα στην εμφάνιση και λειτουργία των μουσείων, πραγματοποιώντας σειρά εξαιρετικών δράσεων και εκδηλώσεων, και δεχόμενο την αναγνώριση επισκεπτών από την περιοχή μας, αλλά και από τους επισκέπτες του Βόλου, έχει να καταδείξει και δύο ακόμη πολύ σημαντικά στοιχεία.

Αφενός να αναδείξει τις ευεργετικές συνέπειες της συνεργασίας, ανάμεσα σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής Εκκλησίας. Η δράση αυτή σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, για τη συμμετοχή στο θεματικό έτος πολιτισμού της «Μαγνήτων Κιβωτού», «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων», κατόπιν στενής συνεργασίας με τον φορέα, αλλά και πολύμηνης αναζήτησης σε μουσεία, συλλόγους και ιδιώτες.

Η έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο της Πόλης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2018 και πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές, μετά τις γιορτές να επισκεφθούν το Μουσείο, να γνωρίσουν καλύτερα τη Μαγνησία, τα προϊόντα της και να εντάξουν σήμερα τη χρήση τους, στην καθημερινή τους διατροφή. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκειά της, πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις με παρουσιάσεις βιβλίων, προϊόντων, τρόπου επεξεργασίας, αλλά και σεμινάρια για την παρασκευή προϊόντων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου