ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου

αφιέρωμα-στον-φώτη-κόντογλου-220926

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στις 7.00 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου, θα πραγματοποιηθεί μια πολύ σημαντική εκδήλωση.

Η κ. Μαίρη Μιχαηλίδου, επίτιμη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, αντιπρόεδρος Δ.Σ. της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», έχει «αναλάβει το καθήκον» να μυήσει το ευαίσθητο καλλιτεχνικά κοινό του Βόλου, αλλά και όσους πολίτες ενδιαφέρονται στην τέχνη των ζωγράφων Σπύρου Παπαλουκά και Φώτη Κόντογλου, και να αποκαλύψει άγνωστες πλευρές της προσωπικότητάς τους, αλλά και της ειλικρινούς μεταξύ τους φιλίας.

Ο τίτλος της ομιλίας της: «Φώτης Κόντογλου – Σπύρος Παπαλουκάς Δύο Μορφές – Δύο Φίλοι». Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Στην ομιλία της η κ. Μιχαηλίδου θα παρουσιάσει με προβολή διαφανειών έργα των δύο φίλων από τους χώρους όπου είναι εγκατεστημένα, και ιερούς ναούς τους οποίους έχουν αγιογραφήσει.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό η Τόνια Παπαλουκά – Χαντζή, εγγονή του Σπύρου Παπαλουκά, και ο Φώτης Μαρτίνος, εγγονός του Φώτη Κόντογλου.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται χαιρετισμοί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και τον πρόεδρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Δημήτρη Χορταργιά.

Θεωρούμε σκόπιμο να θέσουμε υπόψιν του ευαισθητοποιημένου κοινού του Βόλου ότι τα έργα των Σπύρου Παπαλουκά και Φώτη Κόντογλου, θα εκτεθούν ΜΟΝΟΝ την ημέρα της εκδήλωσης, δηλαδή το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2017.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Μαγνήτων Κιβωτού», αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια την κ. Τόνια Παπαλουκά – Χαντζή και τον σύζυγό της, τους κ.κ. Φώτη και Παναγιώτη Μαρτίνο και τις οικογένειές τους, καθώς και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Θωμά Συνοδινό και την προϊσταμένη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, κ. Ιωάννα Αλεξανδρή, για τη θέρμη με την οποία αποδέχθηκαν την πρότασή του και όλες τις διευκολύνσεις που του παρείχαν για την πραγματοποίηση του μεγάλου αυτού πνευματικού γεγονότος της περιοχής μας.

Και τέλος την πάντοτε πρόθυμη και εμπνευσμένη Έλενα Νικηφόρου για την ανάρτηση των έργων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου