ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Νίκος Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα

ο-νίκος-καζαντζάκης-στον-21ο-αιώνα-227822

Διημερίδα αφιερωμένη στον μεγάλο Ελληνα συγγραφέα και διανοητή Νίκο Καζαντζάκη, διοργανώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, από το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός», σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Aρχεία Ν. Μαγνησία , τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατό του και οι εργασίες της πρώτης μέρας ξεκινούν στις 6 το απόγευμα.

Ο Καζαντζάκης υπήρξε επίσης φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο αποτελείται από 12 τραγωδίες, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά βιβλία, το επικό ποίημα «Οδύσσεια», μεταφράσεις μεγάλων συγγραφέων (Νίτσε, Σαίξπηρ, Γκαίτε) και άρθρα σε περιοδικά της εποχής. Η «Οδύσσεια» είναι το μεγαλύτερο ελληνικό επικό ποίημα. Ο Καζαντζάκης άγγιξε όσο κανείς το μυστήριο της ανθρώπινης ψυχής και την αιτία δημιουργίας των πάντων. Μολαταύτα, την περίοδο της ανθοφορίας του δεν μπορούσε να είναι καθολικά αποδεκτός. Το ελληνικό κράτος στάθηκε ο μεγαλύτερος εχθρός στην προσπάθεια του να είναι υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Σήμερα, αναγνωρίζεται, δικαίως, ως μοναδική, ασύλληπτη περίπτωση διανοούμενου, στοχαστή και ο μεγαλύτερος Ελληνας συγγραφέας της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ο Κωνσταντίνος Δημαράς είναι ίσως ο πιο κοντά στην αλήθεια, καθώς πιστεύει ότι ο Νίκος Καζαντζάκης δεν ανήκει στη λογοτεχνική ιστορία της Ελλάδας αλλά στην ευρύτερη ιστορία της Παιδείας. Ο αιρετικός λογοτέχνης και διανοητής, ο Ελληνας «Πικάσο» της πέννας, δεν δίστασε, σε κάποια δεδομένη στιγμή, να εξομολογηθεί: «Από τη νεότητά μου, η θεμελιακή αγωνία μου, απ’ όπου πήγασαν όλες μου οι χαρές κι όλες οι πίκρες, ήταν τούτη: η ακατάπαυστη, ανήλεη εντός μου πάλη ανάμεσα στο πνεύμα και τη σάρκα».

Η διημερίδα που πραγματοποιείται, έχει σκοπό να δώσει την ευκαιρία στο κοινό που θα την παρακολουθήσει, να γνωρίσει περισσότερο πτυχές από την ζωή και το έργο του μεγάλου Ελληνα και ταυτόχρονα οικουμενικού συγγραφέα της νεότερης Ελλάδας, μέσα από τις παρουσιάσεις-εισηγήσεις των ομιλητών , οι οποίοι έχουν ασχοληθεί διεξοδικά, μέσα από συγκεκριμένες μελέτες για το έργο του.

Στην διημερίδα αυτή συμμετέχουν με τις κάτωθι εισηγήσεις, οι: Δημήτρης Δημηρούλης, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου «Το Φαινόμενο Νίκος Καζαντζάκης». Μάριος Μπέζγος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η φιλοσοφία της Θρησκείας του Νίκου Καζαντζάκη», Νίκος Μαθιουδάκης, Δρ. Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Λογοτεχνικής Υφολογίας – N M, Επιστημονικός Σύμβουλος Εκδόσεων Ν. Καζαντζάκη, «Νίκος Καζαντζάκης – Η αγάπη για τη γλώσσα», Μαρίτα Παπαρούση, Αναπλ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Αναπαραστάσεις σωμάτων και η εκ πνευμάτωση της ύλης στο έργο του Ν. Καζαντζάκη», Γρηγοροπούλου Μαρίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Εικόνες του κόσμου, του βίου, του νου στην Αναφορά στον Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη», Δρ Χριστίνα Αργυροπούλου, Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Συγγραφέας «Το μουσικό στοιχείο (χορός, τραγούδι, ποίηση, μαντινάδες, μουσικά όργανα) στο έργο του Ν. Καζαντζάκη: Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», Κώστας Αρκουδέας , συγγραφέας, «Το χαμένο Νόμπελ του Καζαντζάκη».

Αποσπάσματα από το έργο « Ασκητική» θα διαβάσει ο σκηνοθέτης – ηθοποιός Δημήτρης Δαχτυλάς, με τη συνοδεία κρητικής λύρας, ενώ από την Κρητική Αδελφότητα Βόλου « Το Αρκάδι» , θα παρουσιαστεί σύντομο μουσικό πρόγραμμα, με τους Γιάννης Πλατάκης, λύρα – τραγούδι και Μιχάλης Λιονάκης, λαούτο -τραγούδι (αφιερωμένο στον Ν. Καζαντζάκη).

Στο τέλος της διημερίδας θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο « Ο Νίκος που γνώρισα», παραγωγής Μουσείου Ν. Καζαντζάκη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη με υλικό που έχει ευγενικά παραχωρηθεί σε ψηφιακή μορφή από το Μουσείο Καζαντζάκη και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Την έκθεση επιμελούνται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου